Ο πρόεδρος της Ένωσης Πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, μίλησε στην ΕΡΤ και αναφέρθηκε στις αιτήσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβέρνησης, έχουν ξεπεράσει το 1,1 εκατ.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις τιμές των καυσίμων κίνησης. 
«Το τελευταίο διάστημα οι τιμές των υγρών καυσίμων παρουσιάζουν πτώση σχεδόν κατά 2 λεπτά καθημερινά», ανέφερε.

«Η τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης από τα δύο ευρώ έχει πέσει γύρω στο 1,90 ευρώ το λίτρο. Η μέση τιμή της βενζίνης πανελλαδικά είναι 1,94 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Αθήνα είναι στα 1,872 ευρώ το λίτρο. Τα πετρέλαιο θέρμανσης από το 1,42 ευρώ το λίτρο που είχε ξεκινήσει σήμερα η μέση τιμή του πανελλαδικά είναι γύρω στο 1,17 ευρώ το λίτρο», είπε και υπενθύμισε ότι οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 31/12.

«Όμως έχει ανοίξει η συζήτηση για την επέκταση του μέτρου της επιδότησης καυσίμων και τους πρώτους μήνες του 2023. Από την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε να καταγραφούν και στις αντλίες οι μειώσεις των τελευταίων ημερών», σημείωσε ακόμη.

Και συνέχισε: «Εμείς σαν κλάδος πιέζουμε για φθηνά υγρά καύσιμα, γιατί αυτό που πλήττει τον κλάδο μας είναι οι μικρές ποσότητες που αγοράζει ο πελάτης.

Από το φθινόπωρο η Ελλάδα είναι μέσα στις 3-4 χώρες στην Ευρώπη με τις υψηλότερες τιμές στην αμόλυβδη. Αυτό οφείλεται στον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και στον ΦΠΑ, που στην Ελλάδα παραμένει στο 24%».

Ο ίδιος εκτίμησε πως την «περίοδο των Χριστουγέννων τα καύσιμα που θα πληρώσει κάποιος για την εκδρομή του θα είναι τουλάχιστον 20% φθηνότερα απ' ό,τι το καλοκαίρι».

«Οι πολίτες να προβληματίζονται και να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και σύνεση τα πρατήρια που έχουν τιμές καυσίμων αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο», συνέστησε.