Έκκληση να πέσουν οι τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και συστημικών τραπεζών απευθύνουν μέσω των «Π» υψηλόβαθμα στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος, τα οποία απηχούν πλήρως τις θέσεις που έχει δημοσίως εκφράσει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν μας συμφέρει να μπούμε στο “ραντάρ” του SSM», λένε χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στον εποπτικό μηχανισμό που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και εξηγούν ότι το τελευταίο που αρέσει στα υψηλόβαθμα στελέχη της Φρανκφούρτης είναι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζιτών.

Πολύ περισσότερο όταν αυτές ερμηνεύονται από τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως έμμεσες πολιτικές παρεμβάσεις στην αυτόνομη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Επικαλούνται μάλιστα και τον αντίκτυπο που είχε στην κυβέρνηση της Ισπανίας η αντίστοιχη σύγκρουση που είχε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, με τους τραπεζίτες της Μαδρίτης.

Σε κάθε περίπτωση, από την πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών. Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα ο κ. Στουρνάρας είχε επίσημη συνάντηση με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, όπου υπήρξε δέσμευση από αυτές για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών. Ως επί το πλείστον, μιλάμε σε πρώτη φάση για περίπου 30 χιλιάδες δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια και ενέχυρο πρώτη κατοικία. ενημέρωσε μάλιστα διεξοδικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συζητήσεων που έκανε με τις διοικήσεις των τραπεζών.  Ως επί το πλείστον, μιλάμε σε πρώτη φάση για περίπου 30 χιλιάδες δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια και ενέχυρο πρώτη κατοικία. 

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, η κίνηση αυτή συνέβαλε καταλυτικά και λειτούργησε κατευναστικά προς την πλευρά της ΕΚΤ και φυσικά του εποπτικού μηχανισμού SSM, κάτι που αποτυπώθηκε και στις αγορές. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ενημέρωσε μάλιστα διεξοδικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των συζητήσεων που έκανε με τις διοικήσεις των τραπεζών. Αλλωστε, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει στείλει στον εν λόγω μηχανισμό, τον SSM, συγκεκριμένη ενδιάμεση πρόταση, για την οποία δεν έχει πάρει ακόμη απάντηση, ωστόσο μεταξύ των συνεργατών του κ. Στουρνάρα υπάρχει αισιοδοξία πως θα γίνει αποδεκτή. Στη βάση αυτή, υπογραμμίζεται πως «το να στηριχθούν οι ευάλωτοι και οι συνεπείς δανειολήπτες είναι προς το συμφέρον και των τραπεζών»

Αύξηση

Επιπλέον, κυρίαρχη είναι η άποψη που επικρατεί πως θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, από την Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός πως τράπεζες όπως η Αττική και η Παγκρήτια έχουν προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή θα επηρεάσει και θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά και προς τις συστημικές τράπεζες. Ως προς τις τελευταίες, υπάρχουν διασταυρωμένες πληροφορίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Εurobank πως το προσεχές διάστημα η τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια των καταθέσεων. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που έχει προκαλέσει τη σύγκρουση κυβέρνησης και τραπεζών είναι αυτό που σχετίζεται με τις προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες από τις συναλλαγές. Ως προς αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω του συστήματος ΙRIS γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το κόστος μεταφοράς χρημάτων.

Πάντως, κύκλοι της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και κορυφαίοι παράγοντες από τον τραπεζικό χώρο συγκλίνουν στην εκτίμηση πως σε γενικές γραμμές οι προμήθειες είναι πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παραλλήλως, κοινή είναι και η θέση αναφορικά με το ζήτημα των υπερκερδών των τραπεζών, για τα οποία υπογραμμίζεται πως τα όσα λέγονται σχετικά δεν απηχούν την πραγματικότητα. «Στερούνται ως ποσοστό κεφαλαίων και ενεργητικού», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Συν τοις άλλοις, τονίζεται από πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος πως τα όποια κέρδη τους δεν γίνεται να φορολογηθούν, διότι «τα έχουμε προεξοφλήσει και θεωρούνται κεφάλαια».

Ανεξάρτητα, τέλος, από τα προαναφερθέντα, αξίζει να επισημανθεί πως στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούν ότι εκτός απροόπτου η Ελλάδα θα πάρει εντός του 2023 την περίφημη επενδυτική βαθμίδα. Και όταν μιλούν για «απρόοπτο», εννοούν φυσικά το ενδεχόμενο παρατεταμένης ακυβερνησίας, το οποίο λειτουργεί καταστροφικά για την οικονομία.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 10/12/2022