Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να λάβουν οι ένστολοι το βοήθημα των 600 ευρώ, που προανήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός και το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην εν λόγω τροπολογία που αφορούσε σε αστυνομικούς και λιμενικούς, «ένας πολύ μεγάλος αριθμός, που υπηρετεί ως ένστολο προσωπικό στις φυλακές, είναι μέσα στην τροπολογία και θα πάρουν το επίδομα των 600 ευρώ».

Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι οι δικαιούχοι θα πάρουν 600 ευρώ τώρα, «μία ή δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα» και ότι το ποσό αυτό θα αποτελεί τμήμα του εισοδήματός τους [...] το οποίο θα δηλωθεί στη φορολογική δήλωσή τους την επόμενη χρονιά.

«Δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη»

Εν συνεχεία, ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε σχετικές παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης επισήμανε επίσης ότι το εφάπαξ επίδομα στο ένστολο προσωπικό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και του Λιμενικού Σώματος είναι «ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει. Δεν υπόκειται σε κάθε είδους ασφαλιστικές εισφορές, ούτε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ΚΦΕ, και δεν γίνεται παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με το άρθρο 60 του ΚΦΕ».

«Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25

Η προαναφερθείσα τροπολογία δεν είχε τη στήριξη των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΜέΡΑ25.
Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Γιάνη Βαρουφάκη καταψήφισαν τη διάταξη, η οποία σύμφωνα με τη συνοδευτική έκθεση προβλέπει «χορήγηση, στο σύνολο του ένστολου προσωπικού του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022, ύψους 600 ευρώ».

Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 40,883 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35,993 για το ένστολο προσωπικό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και 4,890 εκατ. ευρώ για το ένστολο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.