Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κατά την τελευταία συνεδρίαση του έτους, αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας αναμενόταν από επενδυτές και αναλυτές και πλέον το εύρος του επιτοκίου διαμορφώνεται στο 4,25%-4,5% και είναι το υψηλότερο από το 2007.

 Πρόκειται για την έβδομη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο, όταν ξεκίνησε ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, αρχικά κατά 25 μονάδες βάση, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει συνολικά τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και 0,75% τον Νοέμβριο και 0,50% σήμερα). Με τη σημερινή της απόφαση η Fed, έπειτα από αρκετούς μήνες ξέφρενης πορείας, «πατάει φρένο» στον επιθετικό ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

 Αυτό κατέστη δυνατό μετά και τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό σύμφωνα με τα οποία ο ετήσιος πληθωρισμός καθορίστηκε στο 7,1% τον Νοέμβριο από 7,7% τον Οκτώβριο και 9,1% τον Ιούνιο (υψηλό 40 ετών).  Οι αναλυτές θεωρούν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων αποτελεί ένα πρώτο βήμα επιβεβαίωσης της αποκλιμάκωσης του πληθωριστικού φαινομένου, ενώ ταυτόχρονα δίνει ορισμένες «ανάσες» στην ανάπτυξη.

 Πηγή: newmoney.gr