Το πρώτο βήμα για τη μετατροπή της ΔΕΗ σε ισχυρό περιφερειακό «παίκτη» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα αποτελέσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Enel Romania, αν έχουν αίσιο τέλος οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αποτελεί, ταυτόχρονα, και την πρώτη σημαντική κίνηση διεθνούς επέκτασης, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της διοίκησης Γιώργου Στάσση που είχε παρουσιαστεί κατά την αύξηση κεφαλαίου του 2021 όταν η ΔΕΗ προσέλκυσε ισχυρά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια όπως η CVC. Ήδη στη ΔΕΗ σκανάρουν και την αγορά της Βουλγαρίας, τη δεύτερη χώρα που είχε θέσει η προτεραιότητα η σημερινή διοίκηση κυρίως λόγω της συμμετοχής της στην ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη και η συζήτηση για το δύσκολο, αλλά μεγάλο, υδροηλεκτρικό έργο Cebren στη Βόρεια Μακεδονία όπου η ΔΕΗ έχει καταθέσει τη μοναδική προσφορά σε διαγωνισμό Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μαζί με τον κατασκευαστικό όμιλο Archirodon.

Η είσοδος της ΔΕΗ στη ρουμανική αγορά, σε περίπτωση θετικής κατάληξης της διαπραγμάτευσης με την μητρική Enel, θα γίνει από θέση ισχύος, αφού η Enel Romania δε διαθέτει μόνο ευρύ πελατολόγιο τριών εκατομμυρίων καταναλωτών. Έχει ισχυρότατη παρουσία σε δίκτυο διανομής (σε τρεις περιοχές μεταξύ των οποίων και η πρωτεύουσα Βουκουρέστι) και σε Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) με εν λειτουργία μονάδες 550 MW και προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκιο περί τα 5 GW.

Ο κ. Στάσσης είχε επισημάνει από την εποχή της αύξησης κεφαλαίου πως η επέκταση στις γειτονικές αγορές, μέσω εξαγορών, δε γίνεται μόνο για να ενισχυθεί ταχύτερα το πράσινο χαρτοφυλάκιο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ μέσω των ΑΠΕ. Γίνεται επειδή η Ρουμανία και η Βουλγαρία συμμετέχουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και συνεπώς η ΔΕΗ μπορεί να προμηθεύεται από τις γειτονικές χώρες φθηνότερη ενέργεια ή (σε άλλες χρονικές περιόδους) να εξάγει ενέργεια μέσω των διεθνών διασυνδέσεων. Πρόκειται για συνέργειες που θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα στην επιχείρηση σε μια περίοδο που καταγράφονται σοβαρές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα που μπορεί να εξασφαλίσει η ΔΕΗ μέσω της εξαγοράς, η πρωτοβουλία της διοίκησης Γ. Στάσση, σύμφωνα με τους αναλυτές, «δίνει και ένα σήμα επιστροφής ισχυρών ελληνικών ομίλων στις γειτονικές αγορές από τις οποίες είχαν αποσυρθεί την δεκαετία της οικονομικής κρίσης». Η παρουσία μεγάλων «παικτών» από την Ελλάδα σε αγορές όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία ανοίγει το δρόμο για την επανασύσταση των «οικοσυστημάτων» που είχαν δημιουργηθεί, λόγω της παρουσίας των ελληνικών τραπεζών τότε, σε αρκετές από τις γειτονικές χώρες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης στο επενδυτικό σχέδιο των 8,4 δις. ευρώ που είχε παρουσιάσει πριν την αύξηση κεφαλαίου, είχε επισημάνει πως στόχος είναι να λειτουργεί στην Ελλάδα μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6 GW μέχρι το τέλος του 2025. Στο ίδιο επιχειρησιακό σχέδιο, που αναμορφώθηκε πρόσφατα, επισημαίνονταν και οι στόχοι για σημαντική παρουσία στην αγορά πράσινης ενέργειας σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η τύχη των εν εξελίξει αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την ιταλική Enel, που έχει συμφωνηθεί να κρατήσουν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, θα κριθεί από τον έλεγχο (due diligence) που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΗ στην Enel Romania καθώς και από την επίτευξη συμφωνίας για το τίμημα. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα, αλλά ο ρουμανικός Τύπος είχε υποστηρίξει προ εβδομάδων πως η εταιρεία αποτιμάται στα επίπεδα του 1,7 – 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αριθμούς, που όπως προαναφέρθηκε, δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ο Γ. Στάσσης έχει, πάντως, ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους επενδυτές που φέρονται να εκδήλωσαν ενδιαφέρον πριν η ΔΕΗ «κλειδώσει» τη διαπραγμάτευση με τους Ιταλούς: Διοικούσε την Enel Romania για αρκετά χρόνια πριν μεταπηδήσει στο τιμόνι της ΔΕΗ.