Στην καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών από τον κρατικό προϋπολογισμό με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα πρότυπα της επιχορήγησης των 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα, προχωρεί η κυβέρνηση.

Η ενίσχυση αυτή έρχεται επιπρόσθετα των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis, μέσω των οποίων πρόκειται να χορηγηθούν επιπλέον 35 εκατ. ευρώ μετά απ’ αυτά που έχει ήδη αποφασιστεί να καταβληθούν σε παραγωγούς μήλων (Αγιάς Λάρισας), κάστανων (Πιερίας), σύκων (Εύβοιας) και ελιάς (Λέσβου).


Πρόκειται για ενισχύσεις που στοχεύουν στην κάλυψη της απώλειας εισοδήματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της βασικής επίπτωσής του στην αύξηση του κόστους παραγωγής (αύξηση ενέργειας και γεωργικών εφοδίων και κυρίως τα λιπάσματα).

Τέτοιες ενισχύσεις έχουν ήδη καταβληθεί μέσω της ΕΕ, από το λεγόμενο «Ουκρανόμετρο» ύψους 26,2 εκατ. ευρώ αλλά και μέσω του προϋπολογισμού, ύψους 60 εκατ. ευρώ για την αγορά λιπασμάτων. Ειδική μέριμνα έχει δοθεί για τους κτηνοτρόφους με ενισχύσεις 50 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και 89 εκατ. ευρώ από την ΕΕ που είναι τώρα σε εξέλιξη (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).


Ένα ακόμη εργαλείο είναι οι ενισχύσεις de minimis που αξιοποιούνται ήδη, ωστόσο από τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, οι οποίες έχουν αναλάβει να καταγράψουν την κατάσταση ανά καλλιέργεια και ανά νομό, προκύπτει ότι τα χρήματα που απαιτούνται υπερβαίνουν τα διαθέσιμα 35 εκατ. ευρώ και τα οποία θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, έχει ληφθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο η απόφαση μαζί με τα 35 εκατ. ευρώ να χρησιμοποιηθούν και πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό συναθροιζόμενοι σε «μάξι» ενίσχυση καθώς, άλλωστε, υπάρχει η δυνατότητα έως τον προσεχή Οκτώβριο από το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων στην ΕΕ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία


Τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών εκπονούν ήδη σχετικό πρόγραμμα και τις επόμενες ημέρες, ίσως την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον υπουργό, κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Προτεραιότητα στις ζημιογόνες καλλιέργειες – ενίσχυση ανά περίπτωση
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με τα εναπομείναντα 35 εκατ. ευρώ των de minimis και το ποσό που θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό, πρόκειται να ενισχυθούν παραγωγοί μήλων, κάστανων, ροδάκινων, αχλαδιών και σταφυλιών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Προτεραιότητα δίνεται στις ζημιογόνες καλλιέργειες, δηλαδή στις περιπτώσεις που ο παραγωγός υπέστη οικονομική ζημία καθώς το κόστος παραγωγής ήταν μεγαλύτερο του εισοδήματός του από την πώληση της παραγωγής του.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης θα προσδιορίζεται ανά περίπτωση με βάση τις ποικιλίες που καλλιεργούνται σε κάθε περιοχή και την πορεία των τιμών των συγκεκριμένων προϊόντων στην αγορά.

Όσον αφορά στα μήλα, για παράδειγμα, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξηγούν ότι για τη στρεμματική ενίσχυση των 300 ευρώ μέσω de minimis που ανακοινώθηκε για τους παραγωγούς της Αγιάς, ελήφθησαν υπ’ όψιν οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη συγκεκριμένη περιοχή καθώς και το γεγονός ότι η τιμή τους στην αγορά ήταν φέτος αισθητά μειωμένη λόγω της μεγάλης μείωσης των εξαγωγών στην Αίγυπτο μετά την απόφαση της γειτονικής χώρας για την επιβολή capital controls. Άλλες ποικιλίες μήλων, όμως, είχαν πολύ καλύτερη πορεία στην αγορά κι αυτό θα συνεκτιμάται κατά περίπτωση.

Νέος γύρος καταβολής αποζημιώσεων ΕΛΓΑ
Μαζί με τη «μάξι» ενίσχυση από τον προϋπολογισμό και τα de minimis πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες η καταβολή νέου γύρου αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.