Οι επαφές με το διαραβικό επενδυτικό fund MENA Capital και το άνοιγμα της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Κουβέιτ και Ελλάδας ήταν οι πιο σημαντικές πτυχές των επαφών που είχαν ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Κώστας Φραγκογιάννης στο Κουβέιτ.

Παράλληλα, όμως, τέθηκαν οι βάσεις για τακτικότερες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, με την προετοιμασία μικτών διυπουργικών κλιμακίων, που θα ενδυναμώσουν τις πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Μάλιστα, πολλές φορές οι πολιτιστικές σχέσεις συνιστούν τον καταλύτη για περισσότερη ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων. Ενδεικτικό είναι ότι στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, και του υφυπουργού Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννη, στα τοπικά δημοσιεύματα κυριάρχησε η δημιουργία του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Κέντρου στο νησί Falaika (αλλιώς Φυλάκιον) και η έκθεση Βαρλάμη με τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος: Γεφυρώνοντας Ανατολή και Δύση».

Το νησί Falaika είναι ένα νησί που δεσπόζει στον κόλπο μπροστά από τη χώρα και στο οποίο 2.300 χρόνια πριν ο Μέγας Αλέξανδρος έχτισε ένα φυλάκιο της αυτοκρατορίας που δημιουργούσε. Στο νησί αυτό, τώρα, το Κουβέιτ θέλει να δημιουργήσει ένα πολιτισμικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας. Το κέντρο αυτό αναμένεται να ελκύσει το κατασκευαστικό ενδιαφέρον πολλών ελληνικών εταιρειών. Σημαντικές ήταν οι επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας με τα στελέχη του επενδυτικού fund MENA Capital και τον επικεφαλής της, Καλίντ Ουαλίντ Αλ-Φαλίχ (Khaled Waleed Al-Falah).

Το ΜΕΝΑ Capital, όπως υποδεικνύει και η ονομασία του, είναι ένα διαραβικό επενδυτικό fund που επενδύει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εχει μετόχους από όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Middle East & North Africa - MENA), συμπεριλαμβανομένων του Μαρόκου, της Λιβύης, του Λιβάνου κ.ά. Εκτός, δηλαδή, από την οικονομική, έχει και πολιτική διάσταση η συνεργασία του με την Ελλάδα.
adonis1


Η MENA Capital Holding επενδύει τόσο μέσω επενδυτικών funds -έχοντας ως πιο πρόσφατες επενδύσεις το επενδυτικό κεφάλαιο DST Opportunities IV Access της Goldman Sachs και το επενδυτικό κεφάλαιο Starwood Distressed Opportunity Fund XII της Starwood Capital- όσο και άμεσα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Το fund DST Opportunities IV Access έχει επενδύσει μέχρι σήμερα περίπου 10 δισ. δολ., αποκτώντας μειοψηφικά μερίδια σε τεχνολογικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. δολ. Το Starwood Distressed Opportunity Fund XII επενδύει κυρίως σε επιχειρήσεις ακινήτων που βρίσκονται σε κεφαλαιακή ανεπάρκεια (distress fund). Οι άμεσες επενδύσεις ΜΕΝΑ Capital βρίσκονται πρακτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Αφρικής και φυσικά του αραβικού κόσμου. Μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα έχει πραγματοποιήσει στο Ντουμπάι, στην Ιταλία και στο παρελθόν στην Τουρκία.

Τα μεγάλα έργα

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ενδιαφέρεται για μεγάλα έργα στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στα ακίνητα, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα της ενέργειας, της βιομηχανικής παραγωγής (μετάλλων), του τουρισμού κ.ά. Κινητήριος μοχλός είναι ο επικεφαλής της αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Καλίντ Ουαλίντ Αλ-Φαλίχ. Ο τελευταίος έχει στενές επαφές με την Ελλάδα, και μάλιστα το 2019 ήταν επίσημος ομιλητής σε συνέδριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Θεωρείται ότι ο ίδιος διαδραμάτισε ρόλο στη μικρή συμμετοχή (0,8%) που απέκτησε η ΕΧΑΕ στο χρηματιστήριο του Κουβέιτ, στο οποίο ο Καλίντ Αλ-Φαλίχ συμμετέχει στο Δ.Σ. ως ανεξάρτητο μέλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΜΕΝΑ Capital ενδιαφέρεται για συμμετοχή τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και σε μεγάλα projects που θα υλοποιηθούν την επόμενη πενταετία στη χώρα μας.

Η δεύτερη μεγάλη συμφωνία αφορά τη διασύνδεση Αθήνας - Κουβέιτ. Πολλές λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν, καθώς, όπως ανέφερε ο Ελληνας πρέσβης στο Κουβέιτ, Κων/ νος Πιπερίγκος, θεωρείται ιδιωτική συμφωνία, η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως σε περίπου έναν μήνα από σήμερα.

Η συμφωνία έγινε μεταξύ της Kuweit Airways και της Aegean Airways και αναμένεται να συνδέσει την πόλη του Κουβέιτ με την ελληνική πρωτεύουσα από τις 14 Ιουνίου 2023. Είναι άγνωστο αν η σύνδεση αυτή θα είναι εποχική ή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σημειώνεται ότι η Kuweit Airways διαθέτει ήδη μια εποχική σύνδεση με τη χώρα. Αυτή αφορά το Αεροδρόμιο της Μυκόνου και υφίσταται μόνον τους θερινούς μήνες. Τέλος, κατά την επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ, ο Αδωνις Γεωργιάδης και ο Κώστας Φραγκογιάννης συναντήθηκαν με την υφυπουργό Οικονομικών του Κουβέιτ, Aseel Al-Saad Al Munifi, αλλά και τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Mazin Saad Ali Al-Nahedh. Επίσης, ο υφυπουργός Κ. Φραγκογιάννης υπέγραψε, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε. (ECG), μνημόνιο συνεργασίας με τον κουβεϊτιανό αντίστοιχο φορέα Dhaman. Το επόμενο βήμα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, είναι η δημιουργία των μικτών διυπουργικών επιτροπών, που θα φέρουν σε επαφή επιχειρήσεις από τις δύο πλευρές, προκειμένου να εξειδικευτούν περαιτέρω οι επενδυτικές ευκαιρίες και τομείς συνεργασίας των δύο πλευρών.

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο MoneyPro της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 21/1