Μετά την παράταση της εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας 2023 έως το τέλος του Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση κάνει «δώρο» δύο μήνες σε χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Μάλιστα, η παράταση ισχύει και για την ηλεκτρονική κατάθεση πινακίδων, έτσι όσοι σκοπεύουν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία, μπορούν να το κυκλοφορούν νόμιμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023, κερδίζοντας δύο μήνες.

Ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε την ίδια μέρα (28/2/2023) να υποβάλλουν την αίτηση ακινησίας στην πλατφόρμα MyCar της ΑΑΔΕ, αλλιώς από 1η Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη του 2023, αλλά και πρόστιμο.

Όχημα σε κυκλοφορία 11 μήνες τον χρόνο, πληρώνοντας… τους 9

Σημειώνεται πως αφού καταθέσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων τις πινακίδες, πρέπει να αφήσουν το όχημα σε ακινησία μέχρι το τέλος του έτους ή (εάν θέλουν να το ξανακινήσουν εντός του 2023) θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει και πάλι η πλατφόρμα για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Συνήθως αυτό γίνεται τον Μάιο, οπότε όσοι κυκλοφορούσαν το όχημα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023, κανονικά θα έπρεπε να περιμένουν δύο μήνες (Μάρτιο – Απρίλιο), ώστε να πληρώσουν τον Μάιο αναλογικά τέλη και να θέσουν ξανά το όχημά τους σε κίνηση.

Ωστόσο, λόγω των εκλογών, που υπάρχουν έντονες φήμες ότι πιθανόν να έχουμε τον Απρίλιο, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να στο ανάψει «πράσινο» φως για να ανοίξει φέτος η πλατφόρμα από τον Απρίλιο.

Αυτό θα σημαίνει ότι όσοι καταθέσουν τις πινακίδες τους στις 28 Φεβρουαρίου 2023, θα αφήσουν το όχημα σε ακινησία τον Μάρτιο, αλλά θα μπορούν από τον Απρίλιο να κάνουν άρση ακινησίας πληρώνοντας αναλογικά τέλη 9 μηνών έως το τέλος του έτους, ενώ θα έχουν συνολικά κυκλοφορήσει το όχημα για 11 μήνες.

Παράδειγμα

-  Ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.200 κυβικών εκατοστών του 2009. Τα τέλη κυκλοφορίας που του αναλογούν είναι 690 ευρώ.

Αν κυκλοφορήσει το όχημά του μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023, στη συνέχεια καταθέσει πινακίδες και κάνει άρση ακινησίας τον Απρίλιο, θα κληθεί να πληρώσει τα τέλη που του αναλογούν από τον Απρίλιο και μετά (9 μήνες).

Δηλαδή, 690 δια 12 μήνες επί 9 μήνες = 517,5 ευρώ. Έτσι, γλιτώνει 172,5 ευρώ απλά θέτοντας σε ακινησία το όχημά του μόνο για έναν μήνα μέσα στο έτος.

-  Ο ίδιος ιδιοκτήτης, εάν επιλέξει να κάνει άρση ακινησίας από τον Απρίλιο έως το καλοκαίρι, θα κληθεί να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 5 μήνες (Απρίλιος – Αύγουστος), δηλαδή 690 δια 12 μήνες επί 5 μήνες = 287,5 ευρώ. Έτσι θα έχει κυκλοφορήσει το όχημά του 7 μήνες μέσα στο 2023 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος και Απρίλιος – Αύγουστος), πληρώνοντας μόνο τους 5.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι θέτουν το όχημά τους σε ακινησία, δεν χρειάζεται να καταθέσουν τις πινακίδες στις ΔΟΥ. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.