Μέτρα στήριξης έκτακτου χαρακτήρα, που µπορεί να φτάσουν έως και τα 500 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους, ανοίγει ο δηµοσιονοµικός χώρος, που αναµένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και θα οριστικοποιηθεί εντός Φεβρουαρίου.

Η ενίσχυση αυτή θα εστιάσει στους ευάλωτους συνταξιούχους (µε αποδοχές έως 800 ευρώ τον µήνα), σε όσους δεν είδαν σηµαντικές ή και καθόλου αυξήσεις λόγω µεγάλης προσωπικής διαφοράς. Επιπλέον, ενίσχυση θα δουν και όσοι αναµένουν για µήνες ή και χρόνια την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δροµολογεί άµεση καταβολή έναντι ποσού έως 100 ευρώ για κάθε µήνα καθυστέρησης, ενώ παράλληλα είναι σε φάση οριστικής έκδοσης πάνω από 40.000 επικουρικές συντάξεις µέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Προσωπική διαφορά

Ενίσχυση 140.000 συνταξιούχων µε προσωπική διαφορά. Τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχοι µε προσωπική διαφορά εκτιµάται, σύµφωνα µε το βασικό σενάριο, πως θα εισπράξουν πριν από το Πάσχα ένα έκτακτο εφάπαξ επίδοµα, που προσδιορίζεται µεταξύ 150 και 300 ευρώ, προϋπολογιζόµενου κόστους σχεδόν 50-70 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τους πλέον αδικηµένους συνταξιούχους, εκείνους που δεν έλαβαν αυξήσεις, αλλά και ούτε επωφελήθηκαν µε κάποιον τρόπο από τις υπόλοιπες θετικές παρεµβάσεις µε τις οποίες ενισχύθηκαν τα εισοδήµατα των συνταξιούχων (κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, 4η ετήσια αύξηση του Ν. Βρούτση και την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ που δόθηκε πριν από τα Χριστούγεννα). Το ενδεχόµενο διεύρυνσης των κατηγοριών των ωφελουµένων παραµένει ανοικτό. Οι κατηγορίες συνταξιούχων που αναµένεται να ενταχθούν είναι:
  • 300.000 που είδαν «ψαλιδισµένες» αυξήσεις έως 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς που είχαν. Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν είδαν στο ακέραιο την αύξηση, αλλά λιγότερα, λόγω µικρής προσωπικής διαφοράς, την οποία και κατάφεραν να εξαλείψουν.
  • Περίπου 100.000 συνταξιούχοι που εισέπραξαν µικροποσά από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Η ακριβής αποτύπωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισµού τον Ιανουάριο προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα επιτρέψει στο οικονοµικό επιτελείο να ορίσει το ύψος του έκτακτου εφάπαξ επιδόµατος και τον αριθµό των δικαιούχων. Σε περίπτωση που επιλεγεί η διεύρυνση του πλήθους των δικαιούχων, τότε το δηµοσιονοµικό κόστος αναµένεται να τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας τα 200 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο βοήθηµα 250 ευρώ το Πάσχα

Σε χαµηλοσυνταξιούχους (έως 800 ευρώ εισόδηµα) και ευάλωτους (δικαιούχους του αναπηρικού επιδόµατος, µακροχρόνια ανέργους, ανασφάλιστους υπερηλίκους, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυηµένου Εισοδήµατος και δικαιούχους του επιδόµατος παιδιού) αναµένεται να πιστωθεί πριν από τη Μεγάλη Εβδοµάδα ένα έκτακτο βοήθηµα. Το συγκεκριµένο βοήθηµα, που σύµφωνα µε πληροφορίες θα είναι από 250 έως 300 ευρώ, θα ακολουθεί τη φόρµουλα των Χριστουγέννων. Το δηµοσιονοµικό κόστος αναµένεται να ξεπεράσει τα 300-350 εκατ. ευρώ, µιας και θα αφορά τουλάχιστον 1,2 εκατ. ευάλωτους συνταξιούχους.

Καταβολή προκαταβολής επικουρικής

Με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, 40.000 συνταξιούχοι που περιµένουν την επικουρική τους θα δουν µια έµπρακτη ανακούφιση για τη χρόνια ταλαιπωρία που υπέστησαν, µε την εµβόλιµη πληρωµή -µέχρι τις 15 Μαρτίου- 100 ευρώ για κάθε µήνα καθυστέρησης απονοµής της επικουρικής τους σύνταξης. Η προϋπόθεση λήψης αυτής της προκαταβολής είναι να έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης, να έχουν υποβάλει αίτηµα συνταξιοδότησης πριν από τα τέλη Ιουνίου 2022 και να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξή τους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση 166 συνταξιούχων του τ. ΕΤΕΑΜ που περιµένουν από το 2010 (!) την έκδοση της επικουρικής και, σύµφωνα µε τη νέα τροπολογία, καθένας από αυτούς θα εισπράξει εφάπαξ ως έναντι ποσό 15.600 ευρώ. Το µέτρο, που µε κάποιους πρώτους υπολογισµούς ανέρχεται σε περίπου 80-100 εκατ. ευρώ, δεν επιφέρει «βάρος» στον Προϋπολογισµό, καθώς πρόκειται για εγγεγραµµένες πιστώσεις. Παράλληλα, επιπλέον 40.000 ασφαλισµένοι αναµένεται να δουν την έκδοση της οριστικής επικουρικής τους σύνταξης µέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Φεβρουαρίου 2023.