Θέµα λίγων εβδοµάδων είναι η οριστική αντιµετώπιση του προβλήµατος των εκκρεµών κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Ηδη, µε βάση τα τελευταία επίσηµα στοιχεία, έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του 97% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, από το 2016 δηλαδή µέχρι και σήµερα.

Αυτό πρακτικά σηµαίνει πως έχουν εκδοθεί πάνω από 1 εκατοµµύριο συντάξεις τα τελευταία χρόνια, µε τις 430.000 από αυτές να έχουν εκδοθεί µόλις τους τελευταίους 20 µήνες. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει και τον υπερδιπλασιαµό του ρυθµού έκδοσης νέων συντάξεων που επετεύχθη εξαιτίας µιας σειράς δράσεων και πολιτικών που υλοποιήθηκαν από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, και τη Διοίκηση του Οργανισµού. Αναφέρονται ενδεικτικά η δηµιουργία του ηλεκτρονικού «Πύργου Ελέγχου», η δηµιουργία ενιαίων κέντρων απονοµής ανά πρωτεύουσα νοµού, η προµήθεια 3.000 νέων υπολογιστών, η ψηφιοποίηση της διαδικασίας απονοµής κ.ά.

Παράλληλα, έχει µειωθεί εντυπωσιακά ο µέσος χρόνος έκδοσης µιας κύριας σύνταξης. Ο χρόνος που απαιτείται κυµαίνεται πλέον στους 4 µήνες, ενώ το 2019 ο µέσος χρόνος έκδοσης µιας κύριας σύνταξης ξεπερνούσε τον έναν χρόνο. Λόγω αυτής της σηµαντικής επιτάχυνσης, παρατηρείται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν εντός του 2022 να έχουν ήδη εκκαθαριστεί σε ποσοστό πάνω από 85%.

Στο όριο του μηδενισμού

Όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη που παρουσιάζουν κατά αποκλειστικότητα τα «Π», σχεδόν το σύνολο των περιφερειών της χώρας βρίσκονται στο όριο του µηδενισµού των ληξιπρόθεσµων κύριων συντάξεων. Πρωταθλήτρια στο ποσοστό ολοκλήρωσης εκκρεµοτήτων αποδεικνύεται η ∆υτική Μακεδονία, µε ποσοστό της τάξεως του 97,11%.

Κατά πόδας ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου µε ποσοστό 96,9%, ενώ ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα µε 96,64%, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη µε 95,89% και η Κεντρική Μακεδονία µε 95,86%. Το ποσοστό ολοκλήρωσης για το σύνολο της Επικράτειας ανέρχεται στο 94,69%, ενώ, αν συνυπολογιστούν οι κεντρικές δοµές έκδοσης συντάξεων στο Πράσινο Κτίριο του ΕΦΚΑ στη Λ. Κηφισίας, τότε το ποσοστό ολοκλήρωσης των εκκρεµοτήτων φτάνει στο 97%.

Τι απομένει

Εκκρεµούν προς εκκαθάριση περίπου 30.000 περιπτώσεις, οι µισές από τις οποίες αφορούν συντάξεις Δηµοσίου. Ο Οκτώβριος κρίνεται ο πλέον καθοριστικός µήνας για αυτές, καθώς αναµένεται να εκδοθούν µαζικά συνταξιοδοτικές περιπτώσεις µε ηµεροµηνία υποβολής εντός του 2021. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ παραµένει η συνολική αντιµετώπιση του προβλήµατος µέχρι τις αρχές Νοεµβρίου.

Πηγές του ΕΦΚΑ αναφέρουν πως για ένα επιπλέον στοκ 20.000 αιτήσεων αναµένεται να εκδοθούν απορριπτικές αποφάσεις ή να µην προχωρήσει η έκδοσή τους µε υπαιτιότητα όχι του ΕΦΚΑ, αλλά των ασφαλισµένων. Πρόκειται για περίπου 11.000 αιτήσεις που δεν θεµελιώνουν δικαίωµα συνταξιοδότησης, 1.000 περιπτώσεις µε ανοικτές δικαστικές εκκρεµότητες µε τον φορέα, 2.000 περιπτώσεις µε υπέρογκες οφειλές πάνω από τα όρια που προβλέπει ο νόµος και περίπου 6.000 περιπτώσεις που στερούνται ιατρικής γνωµάτευσης. Θέµα ηµερών, τέλος, είναι ο µηδενισµός των εκκρεµοτήτων για το 2020. Υπολείπονται η εκκαθάριση περίπου 800 αιτήσεων κύριας συνταξιοδότησης, η οποία αναµένεται να ολοκληρωθεί µέσα στις επόµενες 10 ηµέρες.



Ξεμπλοκάρουν

Ο µήνας Νοέµβριος κρίνεται ως µήνας σηµαντικής αποκλιµάκωσης των εκκρεµών επικουρικών συντάξεων. Σήµερα, υπολογίζονται σε περίπου 92.000 οι ληξιπρόθεσµες αιτήσεις µε πολλές από αυτές να εκκρεµούν από το 2018 ή και νωρίτερα. «Τώρα που ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των κύριων συντάξεων µπορούµε µε ταχύτητα και ένταση να προχωρήσουµε και στην έκδοση των επικουρικών», τονίζουν πηγές του ΕΦΚΑ.

Μεταφορά προσωπικού

Αυτό θα γίνει µε την µεταφορά προσωπικού από τα κέντρα απονοµής κύριας σύνταξης στα αντίστοιχα της επικουρικής, την ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας έκδοσης και για τις επικουρικές, αλλά και µέσω της διευκόλυνσης που παρέχει η ψηφιοποίηση του συνόλου των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης για λήψη επικουρικής. Μια ψηφιοποίηση που µειώνει κατά τουλάχιστον 4 µήνες τον χρόνο έκδοσης των συντάξεων αυτών. Στόχος, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, είναι το πρόβληµα των επικουρικών να έχει αντιµετωπιστεί πλήρως εντός του πρώτου εξαµήνου του 2023.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 15 Οκτωβρίου 2022.