Επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ έχει εγκρίνει τα τελευταία τριάµισι χρόνια η ∆ιυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (∆ΕΣΕ). Πρόκειται για επενδύσεις στρατηγικού ή/ και εµβληµατικού χαρακτήρα, µεγάλου ύψους, αφού ο προϋπολογισµός τους κυµαίνεται από 32 εκατ. ευρώ (ΕΛΒΙΟΚ) µέχρι και 976 εκατ. ευρώ (Microsoft). Oι επενδύσεις αυτές, που έρχονται να καλύψουν το επενδυτικό κενό της περασµένης δεκαετίας, είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στο «ΜΡ» ο αρµόδιος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, τα τελευταία τριάµισι χρόνια η ∆ΕΣΕ ενέκρινε το 65% των στρατηγικών επενδύσεων που έχουν εγκριθεί τα τελευταία 11 χρόνια. Συγκεκριµένα, εγκρίθηκαν 34 επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε σύνολο 52 τα τελευταία 11 χρόνια. Ο προϋπολογισµός των στρατηγικών επενδύσεων ανέρχεται σε 8,2 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο της περιόδου λειτουργίας της Γενικής ∆ιεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων έχουν εγκριθεί επενδύσεις 11 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, πριν από το 2019 εγκρίνονταν στρατηγικές επενδύσεις µε ρυθµό περίπου 580 εκατ. ευρώ ανά έτος, ενώ τα τελευταία τριάµισι χρόνια οι εγκρίσεις ανήλθαν σε 2,34 δισ. ευρώ ανά έτος.

Προς την κατεύθυνση αυτή συµβάλλουν τρεις πολύ µεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Η επένδυση της Microsoft για τη δηµιουργία τριών data centers στη χώρα µας, εκτιµώµενου προϋπολογισµού 976 εκατ. ευρώ, της Mytilineos Group για τη δηµιουργία µονάδων ΑΠΕ, προϋπολογισµού 888 εκατ. ευρώ, σε όλη τη χώρα και, τέλος, η επένδυση ανάπλασης µεγάλης έκτασης (6.000 στρ.) στη Σαρωνίδα, προϋπολογισµού 840 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαµβάνεται δηµιουργία γηπέδου γκολφ στην περιοχή από τη ΒΗΤΑ Developments.

Νίκος Παπαθανάσης: Η Ελλάδα, πλέον, εκπέµπει εµπιστοσύνη και αξιοπιστία, χαρακτηριστικά που της δίνουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσµιο επενδυτικό χάρτη


Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάση, «η Ελλάδα, πλέον, εκπέµπει εµπιστοσύνη και αξιοπιστία, χαρακτηριστικά που της δίνουν τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στον παγκόσµιο επενδυτικό χάρτη. Το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που δηµιουργήσαµε», προσθέτει, «η επιτάχυνση και η απλοποίηση των διαδικασιών συνέβαλαν ώστε τα δύο προηγούµενα έτη να καταγράφουµε ρεκόρ Αµεσων Ξένων Επενδύσεων. Πολλές εξ αυτών, µάλιστα, εντάσσονται στην κατηγορία των στρατηγικών επενδύσεων».

Και συνεχίζει: «Αρκεί να αναφέρω ότι τα τριάµισι χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.∆. έχουν ενταχθεί στον νόµο για τις στρατηγικές επενδύσεις 34 έργα, συνολικού προϋπολογισµού άνω των 8 δισ. ευρώ, από τα 52 έργα που έχουν ενταχθεί συνολικά στα 11 και πλέον χρόνια λειτουργίας της Γενικής ∆ιεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων. Τα τελευταία τριάµισι χρόνια, δηλαδή, έχει ενταχθεί το 65% των στρατηγικών επενδύσεων που έχει δει συνολικά η χώρα, αφού οι επενδυτές στην Ελλάδα ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν τόσα κίνητρα στη διάθεσή τους ώστε να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους µε ταχύτητα και ευκολία. Στο ίδιο µονοπάτι θα συνεχίσουµε. Γιατί οι επενδύσεις είναι αυτές που δηµιουργούν νέες και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας, συµβάλλοντας καθοριστικά στο να οικοδοµήσουµε ένα µέλλον υψηλών προδιαγραφών για τους νέους και τις νέες της χώρας».

Οι στρατηγικές επενδύσεις που εγκρίθηκαν από τη ∆ΕΣΕ

12
*Πηγή: Υπ. Ανάπτυξης

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''ΜoneyΡro'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 4/1