Εμπάργκο από σήμερα και για μία εβδομάδα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα κηρύσσουν οι καταναλωτικές οργανώσεις ζητώντας από τον κόσμο να μην ψωνίζει γάλατα, γιαούρτια και τυροκομικά εξαιτίας των υπερβολικών ανατιμήσεων του τελευταίου διαστήματος.

Σε σχέση με πέρσι τα σκληρά τυριά από 12 έως 12,50 ευρώ το κιλό, σήμερα πωλούνται από 17,50 έως 20 ευρώ. Τα γιαούρτια ιδιωτικής ετικέτας από 0,90 φτάνουν έως και τα 3,12 ευρώ. Η εξάδα το γάλα εβαπορέ από 4,80 ευρώ έχουν πάει στα 8,40 ευρώ και τα γάλατα επίσης ιδιωτικής ετικέτας από 0,84 λεπτά, στο 1,12 ευρώ. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στα εγχώρια όπου τα γαλακτοκομικά αλλά και στα εισαγόμενα όπου για παράδειγμα πέρσι το αγελαδινό λευκό τυρί είχε 3,50 ευρώ και φέτος 7,50 ευρώ, ή η γκούντα από 6,50 ευρώ έχει πάει στα 12 και 12,50 ευρώ» δηλώνει ο πρόεδρος του ΙΚΝΑ Γιώργος Λεχουρίτης.


Πρόταση

Για την αντιμετωπίση της ακρίβειας προτείνει να επιδοτήσει η κυβέρνηση τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί με αποδεικτικά στοιχεία δηλαδή βάσει τιμολογίων ώστε και το ΦΠΑ που θα εισπράξει να είναι περισσότερο και να περιοριστεί η διακίνηση του μαύρου χρήματος στον πρωτογενή τομέα. «Μόνον έτσι θα ωφεληθούμε και εμείς ως καταναλωτές αλλά και οι κτηνοτρόφοι», αναφέρει.

Σε κάθε περίπτωση καταλήγει «πρέπει να αντισταθούμε απέναντι σε αυτή την αισχροκέρδεια, η οποία είναι αδικαιολόγητη αφού κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ανεβαίνουν τόσο πολύ οι τιμές όταν το κόστους παραγωγής γάλακτος παραμένει σχεδόν αμετάβλητο».