«Η Ελλάδα συνεχίζει να στέκεται αλληλέγγυα στον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται από τους καταστροφικούς σεισμούς και ανταποκρίνεται στο αίτημα των τουρκικών Αρχών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ειδικότερα, χθες Τετάρτη 15/02 απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά (Car Terminal – G2), με προορισμό το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Iskenderun), το πλοίο M/V Neptune Okeanis με ανθρωπιστική βοήθεια προς την Τουρκία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ανθρωπιστικό υλικό αποτελεί τμήμα της αρωγής των Ελλήνων πολιτών που συγκέντρωσαν δήμοι, περιφέρειες και φορείς της χώρας.

Τέσσερα φορτηγά μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης όγκου 250 κυβικών μέτρων, όπως κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, θερμαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα τα οποία ζήτησαν, κατά προτεραιότητα, οι τουρκικές Αρχές.

Το πλοίο για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία προσφέρεται αφιλοκερδώς από την εταιρεία Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, ιδιοκτησίας Μελίνας Τραυλού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο θα τροποποιήσει την προγραμματισμένη του πορεία, προκειμένου να προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρέττας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της Τουρκίας για την παροχή βοήθειας, καθώς από την πρώτη στιγμή μετέβησαν Έλληνες διασώστες στις πληγείσες περιοχές, ενώ η ελληνική συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Τουρκίας ανεδείχθη και από την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια», σημειώνεται.

Υπενθυμίζεται ότι την ευθύνη συντονισμού όλων των ενεργειών οργάνωσης, συλλογής και αποστολής του ανθρωπιστικού υλικού έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης.

Screenshot_2023-02-16_at_13_04_31


Κατσαφάδος: Ταξίδι αλληλεγγύης με το πλοίο της Μελίνας Τραυλού στην Τουρκία

Στην αναχώρηση της αποστολής της πρώτης φάσης ανθρωπιστικής βοήθειας από το ΥΠΕΞ παρευρέθηκε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Το ανθρωπιστικό υλικό αποτελεί τμήμα της αρωγής των Ελλήνων πολιτών που συγκέντρωσαν δήμοι, περιφέρειες και φορείς της χώρας.

Ειδικότερα, τέσσερα φορτηγά μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης όγκου 250 κυβικών μέτρων όπως κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, θερμαντικά, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα τα οποία ζήτησαν, κατά προτεραιότητα, οι τουρκικές Αρχές. Το πλοίο για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία προσφέρθηκε αφιλοκερδώς, από την εταιρεία Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, ιδιοκτησίας Μελίνας Τραυλού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλοίο θα τροποποιήσει την προγραμματισμένη του πορεία προκειμένου να προσεγγίσει το λιμάνι της Αλεξανδρέττας.

«H σημερινή δράση, όπως και άλλες που έχουν γίνει αυτές τις ημέρες, είναι μια έμπρακτη απόδειξη προσφοράς και αλληλεγγύης από την Ελλάδα στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για το περίσσευμα αγάπης που έδειξαν σε αυτήν την τραγωδία που βιώνουν οι γείτονές μας. Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔΕ, τους δήμους και τις οργανώσεις που βοήθησαν να γίνει πράξη η συγκέντρωση αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας. Είναι μια επιχείρηση που γίνεται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, την ΚΕΔΕ και την πρόεδρο της εταιρείας Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises, κυρία Μελίνα Τραυλού, και θέλω να τους ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση και την ευαισθησία που δείχνουν για άλλη μια φορά. Τη σημερινή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας θα ακολουθήσουν και άλλες», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.