Χιλιάδες συνταξιούχοι αναμένεται να δουν έως τέλη Μαρτίου τέσσερις πληρωμές στους λογαριασμούς τους, καθώς θα λάβουν την πληρωμή συντάξεων Μαρτίου με αναδρομικά, την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, το επίδομα προσωπικής διαφοράς και την πληρωμή συντάξεων Απριλίου.

Ειδικότερα, οι παροχές προς τους συνταξιούχους είναι οι εξής:
1. Στα ποσά των συντάξεων Μαρτίου (θα καταβληθούν νωρίτερα από 22-24 Φεβρουαρίου) θα περιλαμβάνεται και αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση 7,75% για τον μήνα Ιανουάριο που δεν έχει πληρωθεί. Στις κατηγορίες των πολλών ετών ασφάλισης (40ετία) και των υψηλών μισθών δεν συναντώνται και πολλές προσωπικές διαφορές, οπότε οι αυξήσεις είναι καθαρές στην τσέπη των συνταξιούχων.

Όσοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον 5/2016 και διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά είδαν μόνο λογιστικές αυξήσεις, καθώς η αύξηση απορροφάται από την προσωπική διαφορά.


Οι πληρωμές των συντάξεων για τον Μάρτιο

Οι πληρωμές των συντάξεων για το Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
– Την Τετάρτη 22 Φεβρουάριου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

– Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

– Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

2. Σε περίπου 140.000 συνταξιούχους, οι οποίοι αδικήθηκαν και δεν έλαβαν αύξηση, εξετάζεται να χορηγηθεί από τον ΕΦΚΑ έξτρα «μπόνους» πριν από το Πάσχα. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Φεβρουάριο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με τα μέτρα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εν όψει του Πάσχα. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας των συνταξιούχων είναι τα εξής:
-Δεν έλαβαν καμία αύξηση (7,75%) καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.

-Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 έως 1.000 ευρώ.

-Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ τον μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

3. Περίπου 40.000 συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ποσά επικουρικής έως 8.000 ευρώ μέσα στον Μάρτιο του 2023.

4. Στις 28 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες και θα ολοκληρωθεί η καταβολή στις 30 Μαρτίου.