Καθώς η αγορά αναμένει την ανακοίνωση εσόδων και κερδών για τη χρήση του 2022, οι διοικήσεις των εισηγμένων επιχειρήσεων του Χ.Α., που γνωρίζουν πολύ καλά τι είχε γίνει πέρυσι, φαίνεται ότι βάζουν βαθύτερα φέτος το χέρι στην τσέπη τους για τους μετόχους τους. Η τάση αυτή αποτελεί άλλη μία ένδειξη της ιδιαίτερα καλής πορείας που είχαν οι εισηγμένες στο Χ.Α. πέρυσι, τόσο λόγω της καλής πορείας της κατανάλωσης και της οικονομίας στη χώρα μας όσο και λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων που καταγράφηκαν πέρυσι σε διάφορα προϊόντα, μεταξύ των οποίων τα ενεργειακά.

Μέχρι σήμερα, 14 από τις 130 και πλέον εισηγμένες επιχειρήσεις στο Χ.Α. έχουν διανείμει ή έχουν ανακοινώσει ότι θα διανείμουν χρηματικά ποσά με τη μορφή μερισμάτων ύψους 1,08 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 85% αυτού που είχε διανεμηθεί πέρυσι από τις ίδιες επιχειρήσεις (1,28 δισ. ευρώ). Επίσης, το διανεμόμενο ποσό που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα αντιστοιχεί στο 51% του συνόλου των χρηματικών διανομών που έγιναν πέρυσι από το σύνολο των εισηγμένων στο Χ.Α. Συγκεκριμένα, πέρυσι 74 εισηγμένες επιχειρήσεις πραγματοποίησαν κάποια χρηματική διανομή και διένειμαν συνολικά 2,1 δισ. ευρώ για τα κέρδη της χρήσης του 2021.

pinakas
 Η μεγαλύτερη διανομή που ανακοινώθηκε φέτος για τα κέρδη του 2022 είναι αυτή της CocaCola HBC. Η εταιρεία, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα του 2022, γνωστοποίησε ότι θα προτείνει μέρισμα 0,78 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,71 ευρώ που διένειμε πέρυσι. Το συνολικό μέρισμα ανέρχεται σε περίπου 287 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένο κατά περίπου 9%, παρά τη μείωση των καθαρών κερδών της επιχείρησης κατά 24%, κυρίως λόγω Ουκρανίας και Ρωσίας, η οποία κόστισε στην εταιρεία κέρδη ύψους 121 εκατ. ευρώ.

Επίσης, διανομή προμερίσματος και υπολοίπου μερίσματος ύψους 198,7 εκατ. ευρώ έχει ανακοινώσει η HELLENiQ Energie. Μια σειρά επιχειρήσεων, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει μερίσματα για τη χρήση του 2022. Μεταξύ αυτών ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Motor Oil. Ο ΟΤΕ αναμένεται να ανακοινώσει το προτεινόμενο μέρισμα μέσα στην εβδομάδα (24 Φεβρουαρίου) κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου του 2022. Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα διανείμει περίπου 250 εκατ. ευρώ (0,56 ευρώ ανά μετοχή), όσα δηλαδή διένειμε και το 2021.

Ο ΟΠΑΠ, από την άλλη πλευρά, έχει διανείμει προμέρισμα 107 εκατ. ευρώ (0,30 ευρώ/μτχ.), αλλά δεν έχει ανακοινώσει το υπόλοιπο μερίσματος. Αν και δεν αναμένεται φέτος να φτάσει τις διανομές του περασμένου έτους, ύψους 529 εκατ. ευρώ (1,50 ευρώ/μτχ.), είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει μόνο στο προμέρισμα. Τις τελικές αποφάσεις για το μέρισμα της χρήσης του 2022 πιθανώς να τις ανακοινώσει στο τέλος του επόμενου μήνα, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2022.

Kαθαρά κέρδη-ρεκόρ

Αντίθετα από τον ΟΠΑΠ, η Motor Oil φέτος αναμένεται να ανακοινώσει αυξημένη χρηματική διανομή προς τους μετόχους της. Η εταιρεία, έχοντας ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ για τα αποτελέσματα εννεαμήνου, εκτιμάται ότι θα πετύχει φέτος καθαρά κέρδη-ρεκόρ. Για τον λόγο αυτόν ήδη έχει διανείμει προμέρισμα για τα αποτελέσματα του 2022, το οποίο είναι διπλάσιο του περυσινού. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο διένειμε 44 εκατ. ευρώ (0,40 ευρώ ανά μετοχή) έναντι 22 εκατ. ευρώ που είχαν διανεμηθεί τον Νοέμβριο του 2021. Συνολικά πέρυσι για τα αποτελέσματα του 2021 η εταιρεία είχε διανείμει 99,7 εκατ. ευρώ (0,90 ευρώ/μτχ.) και για φέτος αναμένεται μια ισχυρή διψήφια ποσοστιαία αύξηση, αν όχι και τριψήφια.

Η μεγαλύτερη διανομή που ανακοινώθηκε για τα κέρδη του περασμένου έτους είναι αυτή της Coca-Cola HBC


Σημαντικό μέρισμα διανέμει φέτος και η Jumbo. Αν συμπεριληφθεί η χρηματική διανομή του περασμένου Δεκεμβρίου, ύψους 52,38 εκατ. ευρώ (0,385 ευρώ/μτχ.), και η προαναγγελία για τη χρηματική διανομή ύψους 157 εκατ. ευρώ (1,155 ευρώ/μτχ.), η εταιρεία θα διανείμει μέσα σε λίγους μήνες το ποσό των 209 εκατ. ευρώ (1,54 ευρώ/μτχ.). Το συνολικά διανεμόμενο αυτό ποσό θα είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο του 2022. Τη χρονιά εκείνη, η Jumbo είχε διανείμει συνολικά 104 εκατ. ευρώ ή 0,77 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη χρηματική διανομή που πραγματοποίησε η Jumbo τον περασμένο Δεκέμβριο «χρεώνεται» στα αποτελέσματα του 2022, όπως και οι διανομές που προαναγγέλθηκαν και θα αποφασιστούν από την ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει φέτος. Αντίθετα, οι χρηματικές διανομές που έγιναν μετά την απόφαση της περυσινής Τακτικής Γ.Σ. χρεώνονται στα αποτελέσματα του 2021.

Προμερίσματα, ακόμα, διένειμαν πέρυσι για τα αποτελέσματα του 2022 οι εταιρείες Prodea (28,1 εκατ. ευρώ), ΑΔΜΗΕ (15,8 εκατ. ευρώ), Πλαστικά Θράκης (3 εκατ. ευρώ) κ.ά. Παράλληλα, ειδικό μέρισμα (επιστροφή κεφαλαίου) διένειμε η εταιρεία Λάμψα, ύψους 10,4 εκατ. ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''MoneyPro'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 18/2