Ανοικτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2024 και μετά, σε συνέχεια των 80 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν το 2023, άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους αγροτών στη Λάρισα. Ταυτόχρονα, ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού του ουκρανικού πλαισίου στήριξης για τη στήριξη των παραγωγών το εισόδημα των οποίων μειώθηκε ως αποτέλεσμα των διαταραχών στις αγορές μετά τον πόλεμο.

Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικά τετ α τετ με αγρότες στη Λάρισα το πρωί του περασμένου Σαββάτου, πριν αναχωρήσει για τα έργα στο Ε-65 και τα Γρεβενά.


Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, o κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι προτίθεται να εξετάσει με αυξημένες πιθανότητες τη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από το 2024 και μετά, εφ’ όσον βεβαίως το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. «Το ακούω», φέρεται να απάντησε στο σχετικό αίτημα των παραγωγών, χωρίς, πάντως, όπως κατέστησε σαφές, να αναλάβει ρητή δέσμευση καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και τα δημοσιονομικά δεδομένα.


Αναφορά στην επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες είχε κάνει ο Κ. Μητσοτάκης και στην ομιλία του στη Λάρισα το προηγούμενο βράδυ: «Βρήκαμε 80 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό και το υλοποιούμε για ολόκληρο το χρόνο. Για 100 στρέμματα βαμβάκι ένας αγρότης με κατανάλωση 3.000 λίτρα πετρελαίου έχει πια όφελος 450 ευρώ από την επιδότηση και άλλα 615 ευρώ από την επιστροφή φόρου».


Προς αύξηση του προϋπολογισμού στο ουκρανικό πλαίσιο στήριξης
Στον πρωινό καφέ του πρωθυπουργού με τους αγρότες τέθηκαν με έμφαση τα ζητήματα της στήριξης των καλλιεργειών που υπέστησαν ζημίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς και της κλιματικής αλλαγής καθώς και του ΕΛΓΑ.

Στο πλαίσιο του ουκρανικού πλαισίου στήριξης των αγροτών έχουν ήδη ανακοινωθεί 50 + 15 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, τα συναρμόδια Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, πάντοτε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, στήριξη των παραγωγών, κατά τη χαρακτηριστική φράση αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα.


ΕΛΓΑ: Ασφάλιστρα με βάση την επικινδυνότητα των καλλιεργειών
Στον ΕΛΓΑ ο Πρωθυπουργός είχε ήδη αναφερθεί στην ομιλία του το μεσημέρι της Παρασκευής στο αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλίας προαναγγέλλοντας ασφάλιστρα με βάση την επικινδυνότητα των καλλιεργειών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «μία από τις μεταρρυθμίσεις που δεν προφτάσαμε να ολοκληρώσουμε ακόμα είναι η μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Παρότι ο ΕΛΓΑ στάθηκε δίπλα στους αγρότες, στάθηκε με ταχύτητα, αλλά η συνολική μεταρρύθμιση του πώς, όχι το πώς αποζημιώνουμε αλλά το πώς χρεώνουμε ανάλογα με την επικινδυνότητα των καλλιεργειών, είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει σύντομα, στη δεύτερη τετραετία μας».

Έχουμε σχέδιο 15ετίας για τον αγροτικό τομέα

Στις ομιλίες του στη Λάρισα και στις συναντήσεις του με αγρότες, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον του αγροτικού τομέα. «Υπάρχει πραγματική δυναμική στη χώρα, την οποία είμαστε εδώ να υποστηρίξουμε και να την υποστηρίξουμε σε βάθος χρόνου και γι’ αυτό και πιστεύω ακράδαντα, ότι παρά τις αναταράξεις, την ενεργειακή κρίση, το μέλλον του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας και ειδικά στη Θεσσαλία, είναι ένα μέλλον εξαιρετικά αισιόδοξο», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Γιατί έχουμε ένα συνολικό σχέδιο, το πώς βλέπουμε τον πρωτογενή τομέα σε 5, 10, 15 χρόνια από τώρα. Ξέρουμε τις επενδύσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, τις υλοποιούμε και ταυτόχρονα στεκόμαστε και κοντά στους αγρότες όταν αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα. Γυρίζουμε πίσω τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης όλων, για το 2023. Μειώσαμε το ΦΠΑ σε λιπάσματα και σε ζωοτροφές».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στα έργα υποδομής που προωθούνται στην άρδευση καθώς και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μείωση κατά 50% των φόρων στους αγρότες που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα και υλοποιούν προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας.

«Σας είχα πει προεκλογικά: θα μειώσω το φόρο για τους αγρότες οι οποίοι συνεργάζονται και το κάναμε πράξη. Γιατί θέλουμε παραπάνω κίνητρα για συνεργατικά σχήματα, για ομάδες παραγωγών, για νέους συνεταιρισμούς. Εκεί είναι το μέλλον, γιατί εκεί υπάρχουν οικονομίες κλίμακος και η δυνατότητα να μπορεί κανείς να αξιοποιήσει όλη την αλυσίδα παραγωγής, να τυποποιήσει τα προϊόντα και κυρίως να «χτυπάει» αγορές του εξωτερικού. Και βέβαια η αύξηση των εξαγωγών είναι εντυπωσιακή. Από 6,6 δισ. σχεδόν στα 10 δισ. στα αγροτικά μας προϊόντα», τόνισε.