Η πορεία των καταθέσεων τον Ιανουάριο, που εμφανίζει μείωση εν γένει στον ιδιωτικό τομέα, αλλά με αντίρροπες δυνάμεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξηγείται και ερμηνεύεται από τις αυξημένες δαπάνες του μήνα, αλλά και τις διαφορετικές επιλογές του αποταμιευτικού κοινού.

Παραδοσιακά ο πρώτος μήνας του έτους, είναι μήνας…πληρωμών. Μια σειρά διεκπεραίωσης οφειλών που συνδέονται με το Δημόσιο, έπεται ενός μήνα (Δεκέμβριος) ο οποίος αποτελεί κλασικό μήνα εισροών (λόγω κυρίως του Δώρου Χριστουγέννων, bonus κ.α). Μάλιστα όπως σχολιάζουν τραπεζικοί παράγοντες, ειδικά η αύξηση που είχε παρατηρηθεί το Δεκέμβριο 2022 ήταν πολύ μεγάλη, σε σχέση με τα συνήθη και τα αναμενόμενα (5 δισ ευρώ καθαρή μηνιαία εισροή).

Μια πιο αναλυτική ματιά στα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Ιανουάριο 2023, δείχνει ότι πέραν της μείωσης των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατά 3 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις των νοικοκυριών – που σε συνολικό επίπεδο επίσης μειώθηκαν – κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Έτσι, ενώ συνολικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ στα 139,8 δισ. ευρώ για όλες τις κατηγορίες λογαριασμών, ένα μεγάλο ποσό έφυγε από το ταμιευτήριο για να καταλήξει εν μέρει στις καταθέσεις προθεσμίας και εν μέρει σε αμοιβαία κεφάλαια

Ενδεικτικό είναι ότι τα συνολικά υπόλοιπα των λογαριασμών πρώτης ζήτησης (όπως είναι το ταμιευτήριο) υπέστησαν απώλειες κατά 2,42 δισ. ευρώ και μειώθηκαν στα 112,5 δισ. ευρώ από 114,9 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα περίπου 2,4 δισ. ευρώ, 1 και πλέον δισ. πήγε στις καταθέσεις προθεσμίας, που μετά τις τελευταίες αυξήσεις επιτοκίων ξανακέρδισαν τη χαμένη τους αύρα.

Χαρακτηριστικά, το σύνολο των καταθέσεων προθεσμίας από 24,08 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο αυξήθηκε στα 25,19 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, με μηνιαία καθαρή ροή αύξησης 1,151 δισ. ευρώ. Είναι άκρως εντυπωσιακό πώς μέσα σε δύο μήνες, ενεργοποιήθηκαν οι καταθέσεις  του τύπου αυτού, που είχαν σταματήσει να αποτελούν εναλλακτική για περίπου μια δεκαετία, αφού πρόσφεραν ως απόδοση κάτι ελάχιστες μονάδες βάσης ενώ  απαιτούσαν κλειδωμένη τη ρευστότητα στο σύστημα.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τον Νοέμβριο τα υπόλοιπα καταθέσεων και ρέπος των νοικοκυριών ήταν 23,5 δισ. ευρώ, αντανακλώντας μηνιαία ροή κατά μόλις…39 εκατ ευρώ  το Δεκέμβριο, ανέβηκαν στα 24 δισ.ευρώ, με μηνιαία καθαρή ροή 653 εκατ. ευρώ και τελικά τον Ιανουάριο, αναρριχήθηκαν στα 25,19 δισ. ευρώ με την καθαρή μηνιαία ροή που προαναφέρθηκε, των 1,151 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι η νέα τιμολόγηση στις καταθέσεις προθεσμίας ξεκίνησε πρόσφατα, αναμένεται ότι τους επόμενους μήνες το ενδιαφέρον του αποταμιευτικού κοινού για τη συγκεκριμένη κατηγορία λογαριασμού, θα βαίνει αυξανόμενο και θα αποτυπώνεται ολοένα και περισσότερο στην αύξηση υπολοίπων.

Οι φορολογικές υποχρεώσεις και η μετακίνηση σε αμοιβαία κεφάλαια

Από την άλλη πλευρά, τον Ιανουάριο 3,091 δισ. ευρώ «έφυγαν» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα τα συνολικά υπόλοιπα να υποχωρήσουν στα 44,312 δισ. ευρώ, από 47,427 δισ.ευρώ το Δεκέμβριο του 2022.

Οι λόγοι των εκροών αυτών συνδέονται άμεσα με την εξόφληση standard οφειλών του μήνα, όπως η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που έχουν βιβλία κατηγορίας Β’.

Υποχρεώσεις που αντίστοιχα έχουν και τα νοικοκυριά, ως προς το κομμάτι του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος- μάλιστα για όσους πληρώνουν με δόσεις, ο Ιανουάριος συνέπεσε με την προτελευταία δόση.

Στο μεταξύ, όπως σχολιάζουν στο powergame.gr τραπεζικοί παράγοντες, μία γενικότερη εξήγηση μετακίνησης (άρα και διαρροής) καταθέσεων στο σύστημα, είναι η μεγάλη στροφή στα αμοιβαία κεφάλαια. Μόνο τον Ιανουάριο καταγράφηκαν καθαρές εισροές ύψους 411 εκατ. ευρώ στο σύνολο των αμοιβαίων κεφαλαίων στην αγορά, ενώ η τάση είναι ισχυρή και το Φεβρουάριο.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το ενεργό και αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τα νέου τύπου ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που προσφέρουν οι τράπεζες με ετήσιο μέρισμα της τάξεως του 3%. Όπως έγραψε το Σάββατο το powergame.gr ήδη έχουν τοποθετηθεί σε αυτά τα ολοκαίνουργια προγράμματα  κεφάλαια ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.