Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού οι επενδυτές πήραν ανάσα μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας ότι θα παράσχει σωσίβιο ρευστότητας στην Credit Suisse.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με άνοδο 1,9%. Οι περισσότεροι κλάδοι άνοιξαν με θετικό πρόσημο, με τα κέρδη να οδηγούνται από το ράλι των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,8%. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου και οι μετοχές λιανικού εμπορίου ενισχύθηκαν κατά 1,6%. Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο δείκτης DAX κερδίζει 1,14% στις 14.915 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,12% στις 6.962 μονάδες. Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο δείκτης DAX κερδίζει 1,14% στις 14.915 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1,12% στις 6.962 μονάδες.

Χ.Α.: Κέρδη στις τράπεζες – Ήπια κίνηση στα blue chips εν αναμονή της ΕΚΤ

Με τις συναλλαγές πάνω από 16,4 εκατ. ευρώ και μάλιστα στα πρώτα… 49 λεπτά της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι επενδυτές, οι ξένοι κυρίως, επιστρέφουν εκ νέου στις θέσεις τους. Η ανακοίνωση που βγήκε αργά χθες το βράδυ από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ότι η Credit Suisse πληροί όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις κεφαλαιακής επάρκειας και μάλιστα τα πλέον αυστηρά, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην ανακοίνωση, δίνει φτερά στις αγορές. Πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα τα κέρδη στην Ευρώπη και τη Wall Street (χθες) και περισσότερο δυναμική η αντίδραση την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών πραγματοποίησε νωρίτερα κίνηση στις 1.045 μονάδες, ενώ τώρα περιορίζει τον αρχικό ενθουσιασμό στις 1.041 μονάδες. Δεν σημαίνει αυτό, εξηγούν χρηματιστές, ότι σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις βγήκαν πωλήσεις.

Υπενθυμίζεται πως η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (50,8 δισ. ευρώ) από την Κεντρική Ελβετική Τράπεζα (SNB) σε μια προσπάθεια προληπτικής ενίσχυσης της ρευστότητάς της, ενώ σκοπεύει να της αγοράσει χρέος έως και 3 δισ. φράγκα. Η απόφαση του εποπτικού φορέα της ελβετικής κεφαλαιαγοράς (FINMA) και της SNB έχει σκοπό την ενίσχυση της Credit Suisse, που θεωρείται συστημικά σημαντική τράπεζα, που δεν πρέπει με τίποτα να πτωχεύσει. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τόσο μεγάλης ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα σε παγκόσμια κλίμακα, από την τραπεζική κρίση του 2008.

Σημειώνεται πως κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση την Πέμπτη η μετοχή της Credit Suisse έκανε ράλι άνω του 35%. Η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα είδε χθες τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 31% και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων της (cds) να εκτινάσσονται σε άκρως υψηλά επίπεδα, η οποία πραγματοποίησε προσφορά να επαναγοράσει χρέος της ύψους έως και 3 δισ. φράγκων. Πρόκειται για ομόλογά της αποτιμώμενα σε δολάρια και ευρώ.

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Crédit Suisse και των πελατών της, καθώς η Crédit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Όλα καλά… στην Credit Suisse», λένε οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι

Από την πλευρά τους οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι της ελβετικής τράπεζας διαμηνύουν πως όλα είναι καλά. Ειδικότερα, ο Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό CNBC τόνισε πως η ελβετική τράπεζα δεν είναι πιθανό να αναζητήσει περισσότερα κεφάλαια και η τράπεζα είναι γενικά «υγιής».

«Αν κοιτάξετε τι είπε χθες ακόμη και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, όλοι οι δείκτες, είναι όλοι υγιείς, όλα είναι εντάξει», δήλωσε ο Ammar Al Khudairy, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. «Δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια».

Η επιμονή του Al Khudairy ότι το ίδρυμά του για ρυθμιστικούς λόγους δεν μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό του στην τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη βοήθησε να πυροδοτήσει τη μεγαλύτερη πτώση της μετοχής την Τετάρτη, ωθώντας τις ελβετικές Αρχές να εκδώσουν μια ένδειξη υποστήριξης και μια πιστωτική γραμμή, 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (54 δισεκατομμύρια δολάρια). Ο Al Khudairy είπε ότι ο πανικός της αγοράς γύρω από τις χρηματοοικονομικές μετοχές τις προηγούμενες 24 ώρες ήταν «εντελώς αδικαιολόγητος».

«Οι αγορές είναι νευρικές και αναζητούν ιστορίες ή πράγματα που επικυρώνουν την ανησυχία», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε συζήτηση με την Credit Suisse για αύξηση του μεριδίου 9,9% που κατέχει το ίδρυμά του.

«Δεν μας ζητήθηκε ποτέ και απ' ό,τι γνωρίζω, δεν ζητήθηκε ποτέ βοήθεια», είπε ο Al Khudairy. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ρυθμιστικοί περιορισμοί καθιστούν δύσκολη την αύξηση του μεριδίου πάνω από το 10%, αυτό παραμένει μια «κόκκινη γραμμή», είπε.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Απώλειες λόγω Credit Suisse

Πάντως, με απώλειες έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια στον απόηχο των εξελίξεων με την ελβετική τράπεζα Credit Suisse. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η πτώση περιορίστηκε σημαντικά μετά την ανακοίνωση του «σωσιβίου» των 50 δισ. ελβετικών φράγκων.

Οι κυριότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια 


1

Πτώση στα futures της Wall Street

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street σημείωσαν πτώση. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,9%, ο Γενικός Δείκτης S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,7% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε οριακά κέρδη 0,05%.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ΕΚΤ ενδέχεται να προχωρήσει σήμερα σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή κατά 25 μονάδες βάσης έναντι των 50 μ.β. παρ' ότι ούτε η SVB ούτε η Credit Suisse αποτελούν αρμοδιότητά της. Σενάρια θέλουν, παράλληλα, τη Fed να παγώνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, μειώνοντάς τα εντός του τρέχοντος έτους, αναφέρουν οι Financial Times. Τέτοιας φύσεως προσδοκίες οδήγησαν χθες σε πτώση τις αποδόσεις των διετών αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων στο 2,4% και 3,82%, αντίστοιχα, διολισθαίνοντας έως και μισή ποσοστιαία μονάδα.

Πάντως, οι προβλέψεις συγκλίνουν σε μια αύξηση της τάξεως των 25 μ.β την επόμενη εβδομάδα. Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως ο πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός στις ΗΠΑ (6%) και την Ευρωζώνη (8,5%) τον Φεβρουάριο. Οπότε δεν έχουν τα περιθώρια να υπαναχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες από τον στόχο τους και να ενδώσουν εμμέσως πλην σαφώς στις πιέσεις των αγορών.

Πηγή: powergame.gr