Τον δρόμο για την πώληση δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων που έχουν περάσει στα χέρια του Δημοσίου ανοίγει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία πρέπει να έχουν αξία τουλάχιστον 300.000 ευρώ και να προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα καθοριστεί ενιαίο πλαίσιο για την ανάκτηση και διαχείριση όλων εκείνων των δεσμευμένων κινητών ή ακινήτων που είτε έχουν κατασχεθεί ή έχουν δημευθεί. Για τη διαχείριση όλων αυτών των στοιχείων, το υπουργείο δημιουργεί έναν νέο φορέα και ένα κεντρικό μητρώο, στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, στόχος είναι η συμμετοχή και της χώρας μας στην ευρωπαϊκή αλλά και την εθνική προσπάθεια για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

Πώληση - ενοικίαση

Μέσω του νομοσχεδίου, το Δημόσιο αποκτά το δικαίωμα να πουλά ή να ενοικιάζει τα δεσμευμένα ακίνητα και κινητά, με στόχο την ωφέλεια ευπαθών κοινωνικών ομάδων και δημοσίων υπηρεσιών, για κοινωφελείς σκοπούς, για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και για την ικανοποίηση του θύματος, λαμβανομένου υπόψη και του συμφέροντος του υπόπτου ή κατηγορουμένου. Τα δεσμευμένα αυτά στοιχεία μπορούν να προέρχονται από τη δράση εγκληματικών οργανώσεων, από ξέπλυμα μαύρου χρήματος, από κλοπές, απάτες, πλαστογραφίες, λαθρεμπορία ή ακόμη και διακίνηση ναρκωτικών ή σωματεμπορία. Επίσης στη λίστα των εγκλημάτων συμπεριλαμβάνονται η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, η απιστία και τα χρηματιστηριακά αδικήματα.

Κεντρικό μητρώο

Πιο αναλυτικά, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζεται Φορέας Διαχείρισης Δεσμευμένων και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων στη Γενική Διεύθυνση του ΣΔΟΕ, που θα έχει την ευθύνη για τις διαδικασίες ανάκτησης και διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που περνάνε σε αυτόν. Επίσης δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό Κεντρικό Μητρώο Διαχείρισης Δεσμευμένων, Κατασχεμένων και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων.

Τα μετρητά, το περιεχόμενο θυρίδων ή οι τίτλοι που δεσμεύονται μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Προκειμένου να εκποιηθεί ένα κινητό περιουσιακό στοιχείο, θα πρέπει να υπάρχει αμετάκλητη απόφαση για τη δήμευσή του. Τα κινητά περιουσιακά στοιχεία με αξία πάνω από 300.000 ευρώ θεωρούνται μεγάλης οικονομικής αξίας και εκποιούνται μόνο εφόσον επιτευχθεί πλειστηρίασμα ίσο ή μεγαλύτερο του 85% της εκτιμηθείσας αξίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17/3/23