Η First Citizens BancShares Inc. συμφώνησε να αγοράσει τη Silicon Valley Bank, μετά την κατάρρευσή της στις αρχές Μαρτίου

Η τράπεζα, με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας προχώρησε σε συμφωνία αγοράς και ανάληψης όλων των καταθέσεων και δανείων της SVB. Οι καταθέτες της Silicon Valley θα γίνουν αυτόματα καταθέτες της First–Citizens Bank & Trust Company. Όλες οι καταθέσεις που αναλαμβάνει η First–Citizens Bank & Trust Company θα συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένες από την FDIC μέχρι το διασφαλισμένο όριο. Τα 17 υποκαταστήματα της Silicon Valley θα λειτουργήσουν πλέον ως First Citizens από σήμερα.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Ειδικότερα, η συμφωνία περιλαμβάνει την αγορά περιουσιακών στοιχείων της SVB ύψους περίπου 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έκπτωση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε τίτλους και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν στην αναγκαστική διαχείριση προς διάθεση από την FDIC, ενώ το ομοσπονδιακό ίδρυμα απέκτησε επίσης δικαιώματα ανατίμησης μετοχών στην First Citizens αξίας έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Το εκτιμώμενο κόστος της χρεοκοπίας για το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων ανέρχεται σε περίπου 20 δισ. δολάρια, αν και το ακριβές μέγεθος θα καθοριστεί όταν τερματιστεί το καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Τι είπε ο CEO της First Citizens

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη συναλλαγή σε συνεργασία με την FDIC που θα πρέπει να δώσει εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο Frank Holding Jr., διευθύνων σύμβουλος της First Citizens.

Σημειώνεται πως το Bloomberg είχε προετοιμάσει το έδαφος από το Σάββατο όταν μίλησε για δύο υποψήφιους αγοραστές της Silicon Valley Bank, μετά την κατάρρευσή της. Είχε αναφέρει τις τις περιφερειακές τράπεζες, Valley National Bancorp και First Citizens BancShares Inc που έχουν δείξει ενδιαφέρον να την αγοράσουν.

Οι δύο περιφερειακές τράπεζες υπέβαλαν ξεχωριστές προσφορές για την Silicon Valley Bank στην Federal Deposit Insurance Corp. πριν από την προθεσμία της Παρασκευής το βράδυ.