Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, πιάνοντας απροετοίμαστες τις αγορές και τους οργανισμούς, καθώς αναμενόταν η αύξηση της παραγωγής του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η τιμή του βαρελιού θα σπάσει το φράγμα των 100 δολαρίων.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε νέες στρεβλώσεις στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, καθώς οι τιμές του αμερικανικού WTI και του ευρωπαϊκού Brent αυξήθηκαν, ενώ το ρωσικό πετρέλαιο Urals παραμένει κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, λόγω του ανώτατου ορίου που επέβαλε η G7.

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στο χθεσινό κλείσιμο της Wall Street, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόφασης του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.


«Φωτιά» στις τιμές καυσίμων – Κερδισμένη η Ρωσία και ο Πούτιν

Η μείωση στην ημερήσια παραγωγή «μαύρου χρυσού» αναμένεται να έχει άμεσες συνέπειες στις τιμές των καυσίμων, στα επίπεδα του πληθωρισμού και τα επιτόκια των τραπεζών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν αναμένεται να βγει κερδισμένος, καθώς η μείωση της παραγωγής από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, πιέζει ακόμα περισσότερο τις μη πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αναζητήσουν νέες συμφωνίες με τη Μόσχα για την προμήθεια πετρελαίου, πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι που έχει οριστεί ως πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο.

Ελλάδα: Η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά τα 2 ευρώ

Καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα, η τιμή στην αμόλυβδη εκτοξεύεται και πάλι στα ύψη.

Μάλιστα, η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ το λίτρο στις γνωστές-άγνωστες περιοχές, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Κυκλάδες: 2,148 €/lt
Δωδεκάνησα: 2,056 €/lt
Ευρυτανία: 2,010 €/ lt

Κοντά στο όριο των 2 ευρώ βρίσκονται μεταξύ άλλων οι περιοχές:
Κεφαλονιά: 1,994 €/lt
Λευκάδα: 1,972 €/lt
Ρέθυμνο: 1,970 €/lt
Φωκίδα: 1,967 €/lt

Οι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή των καυσίμων, είναι μεταξύ άλλων:
Η υψηλή φορολογία στην αμόλυβδη.
Η ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου.
Η τιμολόγηση των διυλιστηρίων.
Οι χρηματιστηριακές τιμές Platts της Μεσογείου

Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία της αγοράς, μετά και την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, η αμόλυβδη θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά.


Ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι «η τραπεζική κρίση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ επηρεάζει έντονα την αγορά πετρελαίου», για να δικαιολογήσει την απόφαση για μείωση της παραγωγής.

Η δήλωση αυτή αντανακλά τις συνεχιζόμενες πολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και πολλών χωρών που έχουν επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εξαιτίας της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Από τη πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επέκρινε την απόφαση της συμμαχίας πετρελαιοεξαγωγικών κρατών ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Χαρακτήρισε «μη εποικοδομητική» την αποφαση, ενώ προειδοποίησε πως θα προκαλέσει περαιτέρω αβεβαιότητα στην προοπτική ανάπτυξης παγκοσμίως και θα επιβαρύνει τους καταναλωτές σε μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Ακόμα, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι εκροές καταθέσεων από μικρομεσαίες τράπεζες καταγράφουν μείωση, αλλά διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει φαινόμενα μετάδοσης στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.