Αν και η απόφαση του ΟΠΕΚ για τα επίπεδα της παραγωγής αύξησε τις τιμές του πετρελαίου, επαναφέρει τους κινδύνους για τον πληθωρισμόμε τις τιμές, παράλληλα, του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά να παίρνουν για ακόμα μία φορά την ανηφόρα.

Έτσι, τη Δευτέρα στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια εκπλήρωσης τον Μάιο ξεπέρασαν το «όριο» των 50 ευρώ, κλείνοντας στα 50,30 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 5,15% σε μία μέρα, ενώ τα συμβόλαια Ιουνίου και Ιουλίου έκλεισαν στα 50,75 ευρώ/MWh και του Αυγούστου στα 51,31 ευρώ/MWh.

Πού αποδίδεται η νέα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου

Η νέα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου αποδίδεται αφενός στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 80 δολαρίων/βαρέλι, αφετέρου στις καιρικές συνθήκες, που αυξάνουν τη ζήτηση για θέρμανση.

Κι όλα αυτά ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες το φυσικό αέριο στην Ευρώπη είχε υποχωρήσει σε επίπεδα τιμών προ του πολέμου στην Ουκρανία, δηλαδή κάτω και των 40 ευρώ/MWh. Αυτά τα δεδομένα εντείνουν την αβεβαιότητα στην ενεργειακή αγορά που έχει εγκατασταθεί ως συνέπεια των διαδοχικών κρίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Για σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου, η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 126,53 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 102,01 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 180 ευρώ/MWh. Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, πρώτο σε συμμετοχή έρχεται το φυσικό αέριο με ποσοστό 34,34%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 29,09% (31,02% μαζί με της Κρήτης) και έπονται οι εισαγωγές με 16,45%, ο λιγνίτης με 13,90% και τα υδροηλεκτρικά με 2,44%.