Η τελευταία συμβολική και ουσιαστική κίνηση της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές είναι η αύξηση ύψους 8% σε δέκα αναπηρικά επιδόματα για την ενίσχυση σχεδόν 200.000 πολιτών, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και αναμένονται πρωτογενή πλεονάσματα το 2023.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ιστορική την στιγμή εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Αύξηση σε δέκα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επόμενη εβδομάδα έρχεται η σχετική νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή για τα νέα αναπηρικά επιδόματα, με την οποία έρχεται η αύξηση από 13 έως και 62 ευρώ/μήνα σε 10 αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Μάλιστα, οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν τα αυξημένα ποσά την τελευταία εργάσιμη του Απριλίου.

Ενδεικτικά:

  • Το επίδομα βαριάς αναπηρίας αυξάνεται κατά 25 ευρώ/μήνα (338 ευρώ)
  • Κατά 29 ευρώ/μήνα το επίδομα κωφών & βαρήκοων ατόμων (391 ευρώ)
  • Αντίστοιχα για τα άτομα με αναπηρία όρασης η μηνιαία αύξηση φτάνει έως τα 55 ευρώ (391 ευρώ ή 752,76)
  • Έως τα 832 ευρώ θα ανέλθει το επίδομα παραπληγικών – τετραπληγικών αυξημένο έως και 62 ευρώ
  • Για τα άτομα με βαριά νοητική υστέρηση το επίδομα διαμορφώνεται στα 569 ευρώ με αύξηση 42 ευρώ/μήνα

Αισιόδοξος για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ο Μητσοτάκης – Τσαπανίδου: «Αναρωτιόμαστε αν ζει στην ίδια χώρα»

Για μέρισμα από τη θετική πορεία της οικονομίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών.

Το μέτρο αφορά περίπου 190.000 άτομα με αναπηρία και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 70 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας. «Η εθνική οικονομία αυτά τα τέσσερα χρόνια αναβαθμίστηκε 12 φορές. Βρίσκεται τώρα ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα ΚΑΤ η Ελλάδα, εφόσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα» σημείωσε.

Απόλυτα ισοσκελισμένος ήταν ο προϋπολογισμός του 2022 σε πρωτογενές επίπεδο, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργό Οικονομικών. Τα οριστικά στοιχεία αναμένονται στις 21 Απριλίου.

«Είχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση το 2022 μηδενίζοντας το πρωτογενές έλλειμμα παρότι στηρίξαμε την κοινωνία» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Πιστεύω ότι οι πολίτες θα τα εκτιμήσουν όλα αυτά και θα ανανεώσουν την θητεία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές στην οικονομία» ανέφερε ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Σημαντική χαρακτήρισε την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος του Eurogroup, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. «Πιστεύω ότι υπάρχουν δυνατά επιχειρήματα για μια οικονομία που έχει υψηλό χρέος, όπως και η Ιρλανδία, να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα» υπογράμμισε ο Πασκάλ Νοτνάχιου.

Μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια, μειώσαμε πάνω από 50 φόρους και αυξήσαμε τις επενδύσεις και τις εξαγωγές ανέφερε ο πρωθυπουργός δίνοντας το στίγμα των ερχόμενων εκλογών. «Οι συμπολίτες μας έχουν βιώσει τη μετάβαση από το λαϊκισμό στο ρεαλισμό και από την καθήλωση στην πρόοδο. Θα συγκρίνουν και θα κρίνουν, θα ζυγίσουν και θα αποφασίσουν. Με ορόσημο την Κυριακή 21η Μαΐου, ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά» τόνισε.

«Ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη να περιγράφει την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα. Μίλησε για μειώσεις φόρων -όταν το εισόδημα των πολιτών σαρώνεται από τους έμμεσους φόρους-, για αύξηση των εξαγωγών -όταν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εκτόξευσε το έλλειμμά του στα 20 δις. Τον ακούγαμε να μιλά και αναρωτιόμασταν: ζει στην ίδια Ελλάδα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες;» ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου.

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027 βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό κ. Γιοχάνες Χαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το υπό διαπραγμάτευση δημοσιονομικό πλαίσιο θα πρέπει να παρέχει επαρκή περιθώρια για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος – Κατερίνα Γράβου