Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα τουριστικών πωλήσεων κατά τους χειµερινούς µήνες των πωλήσεων, καθώς, σύµφωνα µε πληροφορίες του ΕΟΤ και µε βάση το µηνιαίο βαρόµετρο του µεγαλύτερου γαλλικού κλαδικού εντύπου «Echo Touristique», τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί µεν επανειληµµένως στην πρώτη θέση, αλλά όχι στη διάρκεια αυτής της σηµαντικής για τη διαµόρφωση των ετήσιων τάσεων περιόδου.

Επιπλέον, για το σύνολο των πωλήσεων του 2022 στη Γαλλία η χώρα µας κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση µετά την Ισπανία όσον αφορά τους προορισµούς εξωτερικού.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, το σύνολο του κύκλου εργασιών για την Ελλάδα αυξήθηκε τον φετινό Φεβρουάριο κατά 37% σε σχέση µε τον αντίστοιχο περσινό µήνα, ενώ η µέση κατά κεφαλήν δαπάνη παρουσίασε άνοδο 4%. Κατά τα ίδια, η Ελλάδα κατατάσσεται στους δέκα κορυφαίους προορισµούς της Hotelbeds, ηγέτιδας πλατφόρµας στη διεθνή αγορά των κλινοτραπεζών, η οποία θα συνεργαστεί µε τον ΕΟΤ για αύξηση των «off season» κρατήσεων.

Μέχρι στιγµής οι κρατήσεις για το ελληνικό καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατά 20% συγκριτικά µε την ίδια περίοδο του 2022 και κατά 12% σε σχέση µε το 2019.

Με αφορµή το γεγονός αυτό, η ηγεσία της εταιρείας επισκέφθηκε την Αθήνα και συναντήθηκε µε τον γενικό γραµµατέα του ΕΟΤ, ∆ηµήτρη Φραγκάκη, και στελέχη του Οργανισµού, µε στόχο να υπογραµµίσει τη δέσµευση της Hotelbeds στην Ελλάδα. Στη συνάντηση εργασίας στον ΕΟΤ, ο CEO της Hotelbeds, Nicolas Huss, ο γενικός εµπορικός διευθυντής, Carlos Munioz, και ο ανώτερος διευθυντής Προορισµού, Florian Blois, συζήτησαν µε τον γενικό γραµµατέα του ΕΟΤ, τη γενική διευθύντρια, Σοφία Λαζαρίδου, και τη διευθύντρια Τουριστικής Προβολής, Ελένη Μητράκη, τη δυνατότητα συνεισφοράς της Hotelbeds στην ανάπτυξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας ιδιαίτερα κατά τη χαµηλή τουριστική περίοδο.

∆υνατά κυλά η ζήτηση και από την πολωνική αγορά, µε ένα ποσοστό Πολωνών τουριστών που θα επισκεφθεί τη χώρα µας να αγγίζει πάνω από το 30%, έχοντας ήδη πραγµατοποιήσει τις σχετικές προκρατήσεις. Την ίδια ώρα, το 50% αναµένεται να προβεί σε κρατήσεις µέχρι τον Ιούνιο. Σύµφωνα µε τον ΕΟΤ, η Ελλάδα είναι δυνατό φαβορί και για τους Αυστριακούς τουρίστες για το φετινό καλοκαίρι, γεγονός που προκύπτει από µια αύξηση των κρατήσεων της τάξεως του 20% σε σχέση µε το 2022.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά την 1η Απριλίου 2023