Με διαβατήριο τις λέξεις «στεγαστικό» και «ενήμερο» όλα τα δάνεια που πληρούν τα κριτήρια μπαίνουν κάτω από ένα πέπλο οριζόντιας και ευρύτατης προστασίας για τις από εδώ και στο εξής αυξήσεις επιτοκίων, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, δεν προβλέπεται να υπερβούν το 0,50% πριν αρχίσει πιθανότατα το ΄24 η τροχιά καθόδου.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, στο πέπλο προστασίας που συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες, εντάσσονται και τα ρυθμισμένα στεγαστικά (αμιγώς στεγαστικά και όχι δάνεια ΜμΕ με προσημείωση ακινήτου), αρκεί να τηρούν δύο προϋποθέσεις:


Να είναι ενήμερα ή να παρουσιάζουν καθυστέρηση έως 89 ημέρες
Να παραμένουν στα βιβλία της Τράπεζας, δηλαδή να μην έχουν μεταβιβασθεί σε funds μέσω πώλησης ή τιτλοποίησης
Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων που θα αρχίσουν από την Τρίτη να αποτυπώνονται κατά μέρος στην προσέγγιση του κάθε τραπεζικού ομίλου ξεχωριστά (σε ανακοινώσεις μεμονωμένες των τραπεζών για το πώς θα εντάξουν στα νέα μέτρα τα στεγαστικά πελατών τους που είναι συνεπείς), ήταν πάρα πολλά τα ερωτήματα δανειοληπτών στεγαστικής πίστης που ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμισμένων. Νοικοκυριά που έχουν ήδη συμφωνήσει σε ρύθμισή με την Τράπεζα που τους έδωσε το δάνειο, προκειμένου να συνεχίσουν να το αποπληρώνουν και με τα νέα δεδομένα του αυξημένου κόστους.


Τα ρυθμισμένα λοιπόν πράγματι μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο των νέων μέτρων από τη στιγμή που τηρούν τα δύο κριτήρια που προαναφέρθηκαν και αυτό δίνει «ανάσα» σε ακόμη μεγαλύτερη περίμετρο από αυτή που δυνητικά καλύπτει το νέο σχέδιο επιβράβευσης των τραπεζών.


Θέμα διεύρυνσης του μέτρου και στα εκτός τραπεζών στεγαστικά θέτουν οι servicers
Από την άλλη πλευρά όμως, η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών και συγκεκριμένα η διάταξη που αφορά τα βιβλία της Τράπεζας, εξαιρεί αυτομάτως όλα τα ρυθμισμένα που είναι μεν ενήμερα αλλά αποτελούν προϊόν τιτλοποίησης ή πώλησης και ανήκουν σε fund ή servicers.

Στο πλαίσιο αυτό, ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr αναφέρουν ότι είναι παραπάνω από πιθανό να τεθεί το θέμα τη Μ. Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Απαιτήσεων.


Η λογική επί της οποίας αναμένεται να συζητήσουν οι servicers θεσμικά είναι να μπορούν να απολαύσουν τα προνόμια της προστασίας και τα νοικοκυριά που έχουν ρυθμισμένα και ενήμερα στεγαστικά και τα οποία δεν είναι στα βιβλία της Τράπεζας, όπως σήμερα ορίζει το πλαίσιο, αλλά είναι εκτός ισολογισμών τους και ανήκουν σε funds που διαχειρίζονται οι servicers.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο μέτρο της προστασίας που όπως έγραψε το powergame.gr, αποτελεί μορφή επιβράβευσης εκ μέρους των τραπεζών στους συνεπείς δανειολήπτες, χωρίς καθόλου επιβάρυνση στον προϋπολογισμό (όπως και στο προηγούμενο της επιδότησης της δόσης ως το 50% για ευάλωτους). Φυσικά με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια με αφετηρία τις 30 ή 31 Μαρτίου και για έως 12 μήνες.

Το τρέχον πλαίσιο loyalty ή bonus που θα ανακοινωθεί από σήμερα με επιμέρους ανακοινώσεις της κάθε τράπεζας, θέτει ένα «φράχτη» στο επιτόκιο euribor, καθώς η Τράπεζα αναλαμβάνει να απορροφήσει το επιπλέον κόστος από τη συνεχή ανοδική πορεία του euribor. Κάτι που όπως επεσήμαναν τραπεζικά στελέχη, «δεν συνέβη για πρώτη φορά. Εμείς, οι ελληνικές τράπεζες απορροφήσαμε το κόστος στις αρχές της ανόδου, αντίθετα με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές που επωφελήθηκαν και την πρώτη αύξηση στο μηδέν» όπως έγραφε το powergame.gr.