Ένα νέο τοπίο για τους καταθέτες αποκρυσταλλώνουν οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, µε κλείσιµο της «ψαλίδας» στη διαφορά των αποδόσεων µεταξύ Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης, αλλά και νέες τάσεις στην αποταµίευση - επένδυση.

Καθώς το ζητούµενο είναι η µεγιστοποίηση της απόδοσης των χρηµάτων του καταθέτη, το επόµενο βήµα στη δηµιουργία και προώθηση προϊόντων για υψηλότερες αποδόσεις από τις τράπεζες θα έχει δύο άξονες.

Πρώτον, την έµφαση σε τοποθετήσεις µε περιοδική καταβολή. ∆εύτερον, προϊόντα συνδυαστικά, 50% προθεσµιακή κατάθεση και 50% επένδυση, τα οποία θα κάνουν προσεχώς την εµφάνισή τους στην αγορά.

Από την αρχή του έτους, η µεσοσταθµική απόδοση των προθεσµιακών καταθέσεων έχει ενισχυθεί στην περιοχή του 1,5%-2%, από 0,60%-0,70% πριν, ενώ, παράλληλα, οι αποταµιευτές/επενδυτές µπορούν να βρουαποδόσεις ακόµα και άνω του 4% σε τοποθετήσεις που προσοµοιάζουν µε τα χαρακτηριστικά µιας κατάθεσης. Τα τελευταία στοιχεία, για τον µήνα Φεβρουάριο, που δηµοσίευσαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείχνουν ότι η διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων µε διάρκεια ενός έτους µεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης έχει κλείσει στις 85 µονάδες βάσης, µε τα επιτόκια στην Ελλάδα να έχουν αυξηθεί κατά 57 µονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και να διαµορφώνονται στο 1,03%.

Στην ευρωζώνη το επιτόκιο για τις προθεσµιακές καταθέσεις διάρκειας έτους διαµορφώνεται σε 1,85% και αυξήθηκε κατά 32 µ.β. σε µηνιαία βάση. Το µεσοσταθµικό επιτόκιο για τις ετήσιες προθεσµιακές καταθέσεις (1,03%), βεβαίως, έχει ξεπεραστεί στην πράξη από τα αποταµιευτικά/επενδυτικά προϊόντα που έχουν λανσάρει οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και από την άνοδο στα επιτόκια των προθεσµιακών, που προσφέρουν πλέον αποδόσεις 1,5%-2% σε κατάθεση διάρκειας ενός έτους.

Πρόκειται για µέσες αποδόσεις, καθώς προκύπτουν από κλιµακούµενα επιτόκια ανά τρίµηνο, που συνήθως κινούνται από 0,45% έως 0,75% για την πρώτη τρίµηνη περίοδο κατάθεσης και ανεβαίνουν στο 1%-1,40% για το δεύτερο τρίµηνο, στο 1,50%- 1,80% για το τρίτο και στο 2%-2,75% για το τρίµηνο. Οι αποδόσεις αυτές χορηγούνται σε ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ενώ για ποσά µεταξύ 20.000- 100.000 ευρώ η τελική απόδοση δεν ξεπερνά το 1%. Στα ποσά από 5.000- 20.000 ευρώ οι αποδόσεις σε ετήσια προθεσµιακή κατάθεση δεν ξεπερνούν το 0,20%-0,40%.

Χωρίς ανάληψη ρίσκου

Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσµιακών καταθέσεων δεν είναι ανταγωνιστικές µε τις αποδόσεις που µπορούν να βρουν οι καταθέτες µέσω εναλλακτικών µορφών αποταµίευσης - επένδυσης, οι οποίες δεν απαιτούν ανάληψη ρίσκου από τον καταθέτη.

Οπως αναφέρουν στο «Money Pro» στελέχη της τραπεζικής αγοράς και της διαχείρισης κεφαλαίων, η νέα εναλλακτική στις καταθέσεις προθεσµίας είναι τα οµολογιακά αµοιβαία κεφάλαια που προσφέρονται από τον Φεβρουάριο. Οπως αναφέρουν, µάλιστα, τα στελέχη της αγοράς, οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες πουλάνε 1,5-2 δισ. ευρώ από τα συγκεκριµένα οµολογιακά, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της αγοράς των αµοιβαίων κεφαλαίων. Τα οµολογιακά Α/Κ έχουν πενταετή διάρκεια επένδυσης και προσφέρουν καθαρή απόδοση 3%-4%.

Ο επενδυτής που τοποθετεί τα χρήµατά του (από 1.000 ευρώ) σε ένα τέτοιο προϊόν επιτυγχάνει µεγαλύτερη απόδοση από τις προθεσµιακές λόγω της διασποράς του χαρτοφυλακίου του και της επαγγελµατικής διαχείρισης πουαπολαµβάνει, ενώ στο τέλος της επένδυσης (εφόσον, βεβαίως, δεν συµβεί κάποιο πιστωτικό γεγονός) έχει πίσω το κεφάλαιό του συν την απόδοση. Σηµειώνεται ότι τα προϊόντα αυτά δίνουν και ετήσιο, αφορολόγητο µέρισµα στον επενδυτή.

Ενδεικτικά, το Dis GF Target Maturity III Οµολογιακό, πενταετούς διάρκειας, που λάνσαρε για συγκεκριµένη χρονική περίοδο η Eurobank, επιδιώκει για το 2023 διανοµή µερίσµατος έως 3,10%, πληρωτέο τον Φεβρουάριο του 2024. Το οµολογιακό Α/Κ Alpha Target Maturity I 2028 της Alpha Bank προβλέπει διανοµή µερίσµατος 3% για το πρώτο έτος, όπως και το Α/Κ ∆ΗΛΟΣ Extra Income ΙΙ, 5ετές οµολογιακό της Εθνικής Τράπεζας. Η µεγάλη απήχηση που είχαν τα προγράµµατα αυτού του τύπου θα φέρει και νέα αντίστοιχα προϊόντα. Οι επενδυτές έχουν και επιλογές από πλήρη γκάµα αµοιβαίων κεφαλαίων που προσφέρουν οι ΑΕ∆ΑΚ, επιλέγοντας τον συνδυασµό αναλαµβανόµενου κινδύνου και απόδοσης.

Σηµειώνεται ότι τα Α/Κ δεν φορολογούνται ούτε στην υπεραξία ούτε στο µέρισµα. Εναλλακτική τοποθέτηση υψηλής απόδοσης είναι επίσης τα ελληνικά κρατικά οµόλογα, αλλά και τα έντοκα γραµµάτια του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Τα τελευταία αγοράζονται µόνο κατά την ηµέρα της έκδοσής τους ή και την εποµένη, ενώ τα οµόλογα ανά πάσα στιγµή στη δευτερογενή αγορά. Ενδεικτικά, η απόδοση του τελευταίου ετήσιου έντοκου γραµµατίου ανέρχεται σε 2,90%, αφορολόγητη.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών οµολόγων κινούνται από 3,05% (τίτλος λήξης 2024) έως 4,25% (η 10ετία στο 4%). Επίσης, οι αποδόσεις τους δεν φορολογούνται για τους ιδιώτες. 

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 15/4