Η πρώτη επένδυση της BC Partners στον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας μπορεί να ξάφνιασε πολλούς, αλλά υλοποιήθηκε έπειτα από «σκανάρισμα» τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς αγοράς.

Η εταιρεία απέκτησε τον έλεγχο του Ομίλου Ροδόπουλου, που απαρτίζεται από το Metropolitan College και το ΙΕΚ Ακμή, σε μια περίοδο που μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργείται ένα νέο τοπίο στην κατάρτιση σπουδαστών.

Παράλληλα, η επενδυτική εταιρεία στοχεύει, κατά πληροφορίες, να δημιουργήσει μια ελληνική πολυεθνική, με επέκταση, σε πρώτη φάση, στην περιοχή των Βαλκανίων, εκμεταλλευόμενη το know how του Ομίλου Ροδόπουλου. Ειδικότερα, η BC Partners απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο, χωρίς αυτό να προσδιορίζεται. Επίσης δεν προσδιορίζεται το τίμημα της εξαγοράς.

Στα 6 δις. ευρώ

Ακόμα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, οι ιδρυτές του ομίλου, Κων/ νος Ροδόπουλος και Καλλιόπη Ροδοπούλου, παραμένουν μειοψηφικοί μέτοχοι και εντός της επιχείρησης. Με την επένδυση αυτή, η B.C. Partners, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής της, Νίκου Σταθόπουλου, φτάνει τα 6 δισ. ευρώ επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές της χώρας, καθώς στον έλεγχό του έχουν περιέλθει μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα, όπως είναι η πρώην Wind, η πρώην Forthnet, η Pet City και στο παρελθόν η Pharmathen. Μάλιστα, από τη Pharmathen η B.C. Partners είχε σημαντικές υπεραξίες, αφού το 2014 επένδυσε περί τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ τo 2021 η εταιρεία πωλήθηκε αντί 1,6 δισ. ευρώ στην Partners Group.

Διεύρυνση

Η νέα επένδυση στον εκπαιδευτικό Ομιλο Ροδόπουλου συνδέεται άμεσα με τη διεύρυνση της αγοράς και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το τελευταίο αναμένεται να ρίξει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ στην κατάρτιση νέων ανέργων, εργαζομένων που θέλουν να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους (upskilling) ή όσους θέλουν να μάθουν καινούργια πράγματα στη ζωή τους (reskilling). Ηδη τρέχουν σημαντικά προγράμματα κατάρτισης μέσω των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι επιχειρήσεις του Ομίλου Ροδόπουλου.

Ο τελευταίος είναι ένας από τους παλαιότερους ομίλους παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη χώρα, που φέτος μάλιστα εορτάζει την 40ή επέτειό του. Λειτουργεί, δε, ένα ευρύ δίκτυο 27 σχολών και χώρων (campuses) σε όλες τις κύριες πόλεις της Ελλάδας, καθεμία από τις οποίες διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με την BC Partners, ο όμιλος διαθέτει εξαιρετικό ακαδημαϊκό προσωπικό και προσφέρει διεθνή και καινοτόμο εκπαίδευση σε περισσότερους από 22.000 σπουδαστές/φοιτητές σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

«Ο όμιλος (Ροδόπουλου) υπήρξε πρωτοπόρος στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθοδηγούμενος από τη σταθερή δέσμευσή του για συνεχή καινοτομία και παροχή των καλύτερων προγραμμάτων σπουδών, προσαρμοσμένων στη σημερινή αγορά εργασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της BC Partners. Και καθώς η επενδυτική εταιρεία BC Partners επενδύει σε επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, όλα δείχνουν ότι και ο Ομιλος Ροδόπουλου θα ακολουθήσει μια αντίστοιχη πορεία.

Στο μέλλον

Η ζήτηση υπηρεσιών κατάρτισης από ιδιωτικούς φορείς εκτιμάται ότι θα ενταθεί στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον η χώρα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, αλλάζει παραγωγικό μοντέλο. Η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση απαιτεί σπουδαστές που να μπορούν να απασχοληθούν, πέρα από το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (π.χ. λογιστήρια, τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ.), σε επιχειρήσεις μεταποίησης, του πρωτογενούς τομέα κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα χρειαστεί τεχνικούς και προσωπικό που μπορεί να αξιοποιηθεί σε εργοστάσια και μεταποιητικές μονάδες.

Μόνο τα ΙΕΚ

Την κατάρτιση αυτή δεν μπορούν να την προσφέρουν σήμερα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτού του είδους την κατάρτιση παρέχουν τα ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και γι’ αυτό ο ρόλος και η σημασία τους στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας θα αναβαθμιστούν. Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και οι ίδιες οι επιχειρήσεις στρέφουν το ενδιαφέρον των επενδύσεών τους στον παραγωγικό τομέα (πρωτογενή, βιομηχανικό κ.λπ. τομέα), από τον οποίο η χώρα απείχε συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ιδιωτικά κολλέγια

Επίσης, ευοίωνο μέλλον διαγράφεται και στη δημιουργία των ιδιωτικών κολεγίων. Η Ελλάδα έχει περιχαρακώσει τον δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας κατάρτισης για δεκαετίες μέσω του Αρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά η περιχαράκωση αυτή θα αίρεται είτε de jure είτε de facto. Ηδη έως έναν βαθμό αυτό συμβαίνει, αφού απόφοιτοι μη δημόσιων πανεπιστημίων και κολεγίων τυγχάνουν καλύτερης αποδοχής από την αγορά. Επιπλέον, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να φέρει στην Αθήνα ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη σπουδαστές άλλων χωρών, στο πρότυπο της Κύπρου, της Αγγλίας κ.ά.

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 14 Απριλίου 2023.