Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών εκτινάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές της ζάχαρης με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω άνοδο. Ειδικότερα η τιμή της ζάχαρης έφτασε τα 24 σεντς ανά λίβρα. 

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της ζάχαρης είναι αρκετά ανοδικά ώστε οι τιμές να παραμείνουν υψηλές βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», δήλωσε στο CNBC ο Girish Chhimwal, αναλυτής ζάχαρης στην S&P, επικαλούμενος τους κινδύνους καιρού που μαστίζουν τους κορυφαίους παραγωγούς ζάχαρης. Το αυξανόμενο κόστος θα μπορούσε να μετακυλίεται στους καταναλωτές με τη μορφή ακριβότερων γλυκών.

«Η άνοδος της τιμής των ζαχαρωτών και των ροφημάτων με βάση τη ζάχαρη θα ενσωματώσει τις αυξανόμενες τιμές της ζάχαρης», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζον Στάνσφιλντ, ανώτερος αναλυτής ζάχαρης στην πλατφόρμα δεδομένων εμπορευμάτων DNEXT.

Ακριβαίνει η σοκολάτα

Οι τιμές των επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται παγκοσμίως, τόνισε συμπληρώνοντας ότι «σε μία μπάρα σοκολάτας έχεις γάλα, κακάο σε σκόνη κ.λπ. και αυτά τα έξοδα αυξάνονται επίσης. Το κόστος ενέργειας και εργασίας για την παραγωγή τέτοιων αγαθών αυξάνεται επίσης».

«Τις τελευταίες εβδομάδες, η ασιατική περίοδος σύνθλιψης ζαχαροκάλαμου άρχισε να τελειώνει και είδαμε μεγάλες αναθεωρήσεις προς τα κάτω στις καλλιέργειες στις βασικές χώρες παραγωγής, κυρίως στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα και το Πακιστάν», επεσήμανε ο Στάνσφιλντ.

Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο μετά τη Βραζιλία.

Στις αρχές Απριλίου, η All India Sugar Trade Association μείωσε τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή ζάχαρης κατά σχεδόν 3% για το καλλιεργητικό έτος που εκτείνεται από τον Οκτώβριο 2022 έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η ένωση ανέφερε μη εποχικές βροχοπτώσεις στη Μαχαράστρα, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής ζάχαρης της χώρας .

Ο Στάνσφιλντ πρόσθεσε ότι η χαμηλότερη παραγωγή επιδεινώθηκε από μια κακή ευρωπαϊκή καλλιέργεια τεύτλων που προέκυψε από τη μειωμένη έκταση και τη σοβαρή καλοκαιρινή ξηρασία, καθώς και από τη συνέχιση της ανάκαμψης της ζήτησης από την περίοδο της Covid.

Περίπου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζάχαρης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα

«Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υψηλές στο εύρος των 21 έως 24 σεντς ανά λίβρα», προβλέπει ο Chhimwal της S&P.

Ενώ η Κίνα θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιήσει τα κρατικά αποθέματα για να ανακουφίσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές, ο Chhimwal προειδοποιεί ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα.

«Ωστόσο, ο κίνδυνος Ελ Νίνιο για τις προοπτικές παραγωγής στην Ασία θα μπορούσε να αντισταθμιστεί πολύ μεσοπρόθεσμα και να οδηγήσει τις τιμές πολύ υψηλότερα», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, υπάρχει πιθανότητα 62% να εμφανιστούν συνθήκες Ελ Νίνιο από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.

Ανάλογα με τις βροχοπτώσεις των μουσώνων στην Ασία, η αγορά ζάχαρης θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει «πολύ ασταθής» και να επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Ο ρόλος του ΟΠΕΚ

Ένας άλλος παράγοντας που ωθεί τις τιμές υψηλότερα είναι η πρόσφατη αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτό ενθάρρυνε την εκτροπή του ζαχαροκάλαμου προς την παραγωγή αιθανόλης και μακριά από τις προμήθειες ζάχαρης, έγραψε η Fitch Solutions σε μια έκθεση με ημερομηνία 13 Απριλίου.

Όπως και με τις υψηλότερες τιμές των τροφίμων, οι χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας θα πληγούν περισσότερο από τις αυξήσεις των τιμών της ζάχαρης, δήλωσε ο Chhimwal της S&P.

Αυτό θα χτυπήσει «ιδιαίτερα σκληρά» στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η κατανάλωση ζάχαρης και η ζήτηση εισαγωγών είναι υψηλή, είπε.

«Ο μέσος καταναλωτής βλέπει ήδη τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών», δήλωσε ο Στάνσφιλντ του DNEXT.