Ο πρωθυπουργός δήλωσε με απόλυτα σαφή τρόπο: «Σκοπός μας είναι να έχουμε πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από την Ευρώπη, να συγκλίνουμε επιτέλους πραγματικά με την Ευρώπη. Μπορούμε να πετύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία  οι αμοιβές στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 25%.Είναι εφικτός στόχος και μπορούμε να τον πετύχουμε».

Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα της ομιλίας του πρόσφατα στην Κέρκυρα, με κεντρικό σύνθημα «Καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα». Η δέσμευση αυτή για ενίσχυση του εισοδήματος σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κατά 25% έρχεται σε συνέχεια της στήριξης του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, μετά τις μειώσεις 17 φόρων και επιβαρύνσεων επί των ημερών της τωρινής κυβέρνησης.

Χωρίς περιστροφές

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χωρίς περιστροφές: «Οι μισθοί δεν διατάσσονται, δεν αυξάνονται μόνο με κυβερνητικές αποφάσεις. Οι μισθοί πρέπει να αντανακλούν τη βελτίωση της παραγωγικότητας της οικονομίας και κυρίως τη συνέχιση της διαδρομής της χώρας σε μια τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, την οποία μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνησή μας. Το κάναμε πράξη αυτά τα τέσσερα χρόνια, θα το κάνουμε πράξη και από εδώ και στο εξής. Από την 1η/1/2024 θα έχουμε νέο μισθολόγιο και με μια ετήσια ανάπτυξη κοντά στο 3% το μέρισμα από τη συλλογική ευημερία θα μπορεί να επιστρέφει στην κοινωνία, αμβλύνοντας την αδικία και μειώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες».

Νέες αποδοχές

Ο πρωθυπουργός προδιαγράφει και τα βήματα που ακολουθούν: «Τα επόμενα χρόνια θα είναι έτη στήριξης και αύξησης των μισθών. Σκοπός είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα. Στον κατώτατο μισθό ξεπεράστηκε ο στόχος για την αύξησή του. Κινηθήκαμε πάνω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Την αύξηση αυτή την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Και έχει έρθει η ώρα να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη τη μισθολογική κλίμακα. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι απολαβές να προσεγγίσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και δεσμεύτηκε για αυξήσεις 25% σε κάθε Ελληνίδακαι σε κάθε Έλληνα».



Γενικότερα, τόσο στις ομιλίες του όσο και στις  συνεντεύξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι το πλάνο της επόμενης κυβέρνησης περιλαμβάνει:

■ Συνεχείς αυξήσεις μισθών κατ’ έτος.
■ Εφαρμογή και των τριετιών στους μισθούς, μόλις σταθεροποιηθεί κάτω από το 10% η ανεργία.
■ Ελεύθερες διαπραγματεύσεις.
■ Σταδιακή και διαρκή μείωση εισφορών.
■ Σύνδεση αμοιβής και παραγωγικότητας στο νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, ενίσχυση των ειδικών μισθολογίων, άμεση απόδοση νυχτερινών και άλλων επιδομάτων σε στρατιωτικούς και Σώματα Ασφαλείας.
■ Διατήρηση φορολογικών ελαφρύνσεων.
■ Μείωση της ανεργίας.
■ Αύξηση των επιδομάτων.

Οι προτάσεις

Ας δούμε το πλάνο Μητσοτάκη:
  • 1. Αύξηση μισθών. Οι αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων θα γίνονται κάθε χρόνο με νόμο, ο οποίος θέτει ως βάση υπολογισμού τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, οδηγώντας σε καλύτερους και μεγαλύτερους μισθούς, όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, η επόμενη αύξηση λόγω μείωσης του πληθωρισμού και αύξησης του ΑΕΠ θα κινηθεί κοντά στο 5%.
  • 2. Τριετίες. Μόλις η ανεργία σταθεροποιηθεί κάτω από το 10%, τότε επανέρχονται οι τριετίες στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Υπολογίζεται στα τέλη του 2023, δίνοντας ώθηση στις αποδοχές των νέων κυρίως εργαζομένων. Ό,τι «πάγωσε» από το 2012 «ξεπαγώνει» φέτος. Σήμερα η ανεργία είναι κοντά στο 11% από 17,5% επί ΣΥΡΙΖΑ. Κατά νόμο, όπως τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου το καθεστώς των τριετιών «αφορά όχι μόνο εργαζομένους που είχαν κατοχυρώσει προϋπηρεσία το 2012 αλλά και όσους δεν είχαν κατοχυρώσει. Επίσης, η αύξηση θα γίνεται για τον καθένα ξεχωριστά τη στιγμή που θα κλείνει 3, 6 ή 9 έτη προϋπηρεσίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε σχετικά: «Για τις τριετίες προφανώς και θα το εξετάσουμε, όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%». Ουσιαστικά, αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα πέραν των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό.
  • 3. Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυξήσεις θα δουν οι εργαζόμενοι και από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, είτε επιχειρησιακές είτε κλαδικές. Ήδη, κατά την Τράπεζα της Ελλάδος, πέρυσι υπογράφηκαν 217 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για 168.472 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 80 προέβλεπαν σημαντική αύξηση μισθού.
  • 4. Μείωση εισφορών. Ήδη έχουν μειωθεί οι εισφορές για όλους τους εργαζομένους αδιακρίτως του ύψους των αποδοχών κατά 4,4 μονάδες, με αντίστοιχη αύξηση του ποσού καθαρής αμοιβής. Το σχέδιο Μητσοτάκη προβλέπει και νέα μείωση εισφορών από το 2024.
  • 5. Πολλαπλές αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο. Η σύνδεση αμοιβής και παραγωγικότητας, το νέο μισθολόγιο, η ενίσχυση των ειδικών μισθολογίων, η άμεση απόδοση νυχτερινών και άλλων επιδομάτων σε στρατιωτικούς και Σώματα Ασφαλείας αποτελούν μέτρα που αυξάνουν πολλαπλώς το εισόδημα των κρατικών λειτουργών. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε σχετικά: «Το συνολικό ποσό των αυξήσεων που θα λάβουν το επόμενο έτος οι υπάλληλοι και οι λειτουργοί του Δημοσίου θα κυμανθεί στα επίπεδα των 500.000.000 ευρώ και οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα χορηγηθούν στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και τους πανεπιστημιακούς καθηγητές». Αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι «από την 1η/1/2024 θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο, αναμορφωμένο ενιαίο μισθολόγιο για τους 600.000 πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους. Με αυτό, θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί και τα επιδόματα θέσης ευθύνης. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι συνολικές αποδοχές όλων των υπαλλήλων. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς θα τις λάβουν οι χαμηλόμισθοι, δηλαδή αυτοί που βρίσκονται στα κατώτερα μισθολογικά κλιμάκια, συμπεριλαμβανομένων και των νεοδιοριζόμενων. Επίσης, λόγω της αύξησης των επιδομάτων ευθύνης, ωφελημένοι θα είναι και οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, δηλαδή οι ειδικοί και γενικοί γραμματείς, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές και οι τμηματάρχες». Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, οι βασικοί μισθοί θα αυξηθούν σε όλα τα κλιμάκια, με όφελος μεγαλύτερο για όσους βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα.
  • 6. Διατήρηση φορολογικών ελαφρύνσεων. Ήδη καταγράφονται 21 νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, οι οποίες -όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Σταϊκούρας- θα διατηρηθούν στο ακέραιο. Κορυφαίο μεταξύ αυτών, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.
  • 7. Μείωση της ανεργίας. Η ανεργία μειώνεται στα χρόνια της «γαλάζιας» διακυβέρνησης και τείνει σταδιακά κάτω και από το 10%. Είναι προφανή τα οφέλη στα εισοδήματα των πολιτών από την αύξηση της απασχόλησης και των αποδοχών.
  • 8. Αύξηση επιδομάτων. Με τη νέα αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρονται προς τα πάνω συνολικά 24 επιδόματα για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού.
*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή της Κυριακής (23/04)