Χωρίς τα αποτελέσματα της Dur ολοκληρώνεται η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων για την χρήση του 2022. Στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν δύναται να προβεί στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξέλιξη που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου που ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση της μετοχής. Τα πρώτα ισχυρά σημάδια για την οικονομική αδυναμία της εταιρείας, μιας παραδοσιακής ελληνικής επιχείρησης με προέλευση από την Πάτρα και ιδρυτή τον Νικόλαο Δούρο που είχε φιλοδοξία να καθιερώσει τη φίρμα στην εγχώρια αγορά, είχαν αρχίσει να φαίνονται πριν από το 2015. Ο ισολογισμός που είχε δημοσιευθεί το 2014 ήταν αποκαρδιωτικός.

Οι ορκωτοί λογιστές προειδοποιούσαν ότι από τη στιγμή που τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας έχουν καταστεί μικρότερα του μισού του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, (εμφανίζονταν τότε μειωμένα κατά 604.312 ευρώ), υπάρχει ζήτημα συνέχισης λειτουργίας της εταιρείας. Η τελευταία οικονομική ενημέρωση που παρείχε η εταιρεία ήταν τον Δεκέμβριο που μας πέρασε και αφορούσαν στο εννεάμηνο της περασμένης χρήσης. Ο τζίρος ήταν μικρότερος από 1,5 εκατ. ευρώ και οι ζημιές αυξημένες στις 924 χιλιάδες ευρώ. Το πρόβλημα όμως, δεν είναι αυτό. Οι συσσωρευμένες ζημιές της Dur ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ. Στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του 2021, η εταιρεία έγραψε ότι τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονταν στις 311 χιλιάδες ευρώ από 528 χιλιάδες στη χρήση του 2020. Με δεδομένο ότι τα ίδια κεφάλαια έχουν κατέλθει κάτω από το ήμισυ του ,μετοχικού κεφαλαίου η διοίκηση της εταιρείας θα ελάμβανε, όπως έγραφε χαρακτηριστικά, τα προσήκοντα μέτρα εντός της χρήσης του 2022. Κάτι που δεν έγινε.

Ή μάλλον, κάτι που δεν γίνεται εδώ και εννέα χρόνια. Διότι στην τελευταία ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων, για την περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2022, ξεκίνησε η νέα κρίση. Μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων. Όπως διαβάζουμε από την ανάλυση των αποτελεσμάτων του περσινού πρώτου εξαμήνου η εταιρεία δεν πλήρωσε τα δάνειά της. Συγκεκριμένα, «στην περίοδο 01.01-30.06.2022, τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με ποσό €315.600 ευρώ το οποίο αφορά σε διαφορά τόκων πλέον τόκων υπερημερίας, λόγω μη εμπρόθεσμης εκπλήρωσης συμφωνίας αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων». Και όχι μόνο αυτό, αλλά η διοίκηση Δούρου αμφισβητεί τα πρόσθετα ποσά χρεώσεων ως καταχρηστικά και θα επιδιώξει με κάθε νόμιμο μέσο την διαγραφή ή τον περιορισμό της συνολικής οφειλής.

Στο εξάμηνο δε, τα ίδια κεφάλαια είχαν μετατραπεί σε αρνητικά κατά… 450.000 ευρώ, έναντι ποσού 311.000 ευρώ στο τέλος του 2021. Οι υποχρεώσεις της εταιρείας, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες, ανέρχονταν την 30/06/2022 στο ποσό των 9,6 εκατ. ευρώ, έναντι 9,15 εκατ. στις 31/12/2021, δηλαδή αυξημένες κατά 449.763 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών υποχρεώσεων αφορά μακροπρόθεσμο δανεισμό (15ετές ομολογιακό δάνειο). Η διοίκηση Δούρου βλέπει τα επιτόκια να ανεβαίνουν και την πιάνει προφανώς ανασφάλεια, αφού, όπως γράφει στην ίδια έκθεση ανάλυσης των αποτελεσμάτων εξάμήνου, «ο κίνδυνος μεταβολής των επιτοκίων που προέρχεται από τα μακροπρόθεσμα δάνεια, είναι σημαντικός για την εταιρεία, λόγω της αύξησης των spreads και της σφικτής πιστωτικής πολιτικής που ακολουθείται από το σύνολο των τραπεζών».

Ο δε ορκωτός, δεν χαρίζεται και πάλι. «Εφιστούμε την προσοχή σας στα εξής: α) Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας έχει καταστεί αρνητικό και ως εκ τούτου η Διοίκηση της εταιρείας πρέπει να λάβει στο άμεσο μέλλον τα προσήκοντα μέτρα, και β) Επισημαίνουμε τα αναφερόμενα στη σημείωση 2 επί των οικονομικών καταστάσεων, η οποία περιγράφει ότι κατά την 30η Ιουνίου 2022, το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών της στοιχείων κατά 5,63 εκατ. ευρώ περίπου. Οι συνθήκες αυτές υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητάς της. Η γνώμη μας δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό».

Η διαδρομή της DUR εδώ και 60 έτη

H Δούρος έχει μία ιστορία 60 χρόνων, όταν ο ιδρυτής της και σημερινός της πρόεδρος Νίκος Δούρος άρχισε την εμπορική και παραγωγική του δραστηριότητα σε βαμβακερά είδη. Αργότερα, συνεπικουρούμενος από τη σύμπραξη των δυο αδελφών του , Παναγιώτη και Ανδρέα, ιδρύθηκαν και αναπτύχθηκαν εμπορικές και παραγωγικές φίρμες οι οποίες μετασχηματιστήκαν το 1971 (μετά από ενοποίηση) στην ανώνυμο εταιρεία «ΔΟΥΡΟΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΤΟΙΜΩΝ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ».

Η δεκαετία του 2000, βρίσκει την εταιρεία εισηγμένη πλέον στο ΧΑ. Με τη βοήθεια των αντληθέντων κεφαλαίων επεκτείνει τη αλυσίδα των καταστημάτων λιανικής που φτάνουν πλέον τα 21 καταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και στρέφεται στην προσπάθεια δημιουργίας καταστημάτων Dur στο εξωτερικό, όπως στην Κύπρο, την Αρμενία και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές. Οι οποίες όμως, δεν τελεσφόρησαν. Από το 2000, στο τιμόνι βρίσκεται ο υιός Θεόδωρος Δούρος.