«Πρωταθλητές» Ευρώπης στις ώρες εργασίας αναδεικνύονται οι Έλληνες ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία,  ήταν το υψηλότερο στην ΕΕ.

Ειδικότερα, το 12,6% των εργαζομένων στην Ελλάδα – όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - δούλεψε 49 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα στην κύρια εργασία τους το 2022. Το ποσοστό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat,  ήταν το υψηλότερο στην ΕΕ, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στο 7%.

Όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, το ποσοστό των αυτοεργοδοτούμενων εργαζομένων που δούλεψαν για μεγάλο αριθμό ωρών (30%) ήταν αρκετά υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των εργαζομένων (4%).

Ποιοι κλάδοι δούλεψαν περισσότερο

Οι πολλές ώρες εργασίας ήταν πιο συχνό φαινόμενο μεταξύ των ειδικευμένων εργαζομένων στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία (28% του συνόλου των ειδικευμένων εργαζομένων στους συγκεκριμένους τομείς) και μεταξύ των διευθυντών (24%) σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη σημαντική επαγγελματική ομάδα (για όλες τις υπόλοιπες καταγράφηκε ποσοστό μικρότερο του 8%).

Σκληρά εργαζόμενοι Γάλλοι και Κύπριοι

Μετά τη χώρα μας, σύμφωνα με την Eurostat, το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με πολλές ώρες εργασίας κατείχαν η Γαλλία με 10,2% και η Κύπρος με 9,7%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,7%), τη Λιθουανία (0,8%) και τη Λετονία (1,3%).

Πανευρωπαϊκά (δηλαδή συνυπολογίζοντας και τις χώρες εκτός ΕΕ) η Ισλανδία είναι πρώτη στη λίστα με ποσοστό 13,5% επί των εργαζομένων.