Σε διαδικασία απολογισμού προβαίνει το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας έμφαση στα μέτρα στήριξης που «έτρεξαν» από το ξέσπασμα την πανδημία ως σήμερα, χωρίς, όμως αυτά να αναστέλλουν τις βασικές δεσμεύσεις ελαφρύνσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών έχει μειωθεί πάνω από τρεις μονάδες σε σχέση με το 2019, που είναι η μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωζώνη.

Μεταξύ των φορολογικών μέτρων που συνέβαλαν σε αυτήν την εικόνα, αναδεικνύονται η μείωση του Εισαγωγικού Φορολογικού Συντελεστή για φυσικά πρόσωπα στο 9%, η αύξηση αφορολόγητου για κάθε τέκνο, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις, στον «απολογισμό» του υπουργείου Οικονομικών

Ως προς τα μέτρα στήριξης, ο «λογαριασμός» έφτασε τα 58 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ ως αντίβαρο στην ενεργειακή κρίση, «πακέτο» που ισοδυναμεί με το 4,5% του ΑΕΠ και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του ΔΝΤ.

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει ειδική αναφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις, γεγονός που εκτιμάται ότι φέρνει πιο κοντά την επενδυτική βαθμίδα.

«Πετύχαμε τη μεγαλύτερη -πανευρωπαϊκά- δημοσιονομική βελτίωση το 2022 και τη μεγαλύτερη μείωση Χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ιστορία της Ευρωζώνης», σημειώνει το υπουργείο.

Δείτε αναλυτικά τον απολογισμό του υπουργείου Οικονομικών για την τετραετία ΕΔΩ