Aρνητική συνεδρίαση και σήμερα για τη Wall Street, με τους επιμέρους δείκτες να διευρύνουν τις απώλειες των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων υπό το βάρος της ανησυχίας για την αστάθεια στον τραπεζικό κλάδο.

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση κατά 286 μονάδες ή 0,86% στις 33.127 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά οι απώλειες του ξεπέρασαν και τις 450 μονάδες. Αρνητικά πρόσημα και για τους έτερους βασικούς δείκτες με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,72% στις 4.061 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να διαμορφώνεται στις 11.966 μονάδες μειωμένος κατά 0,49%.

Ειδικά για τον Dow Jones, η νέα αυτή πτώση «γυρίζει» το πρόσημο του σε αρνητικό για το σύνολο του 2023!

Στο «καναβάτσο» οι περιφερειακές τράπεζες

Θλιβερός πρωταγωνιστής για μια ακόμη φορά ο τραπεζικός κλάδος με αδύναμο κρίκο τις μικρές περιφερειακές τράπεζες.

Η μετοχή της PacWest έφτασε να υποχωρεί έως και 50%, καθώς η τράπεζα της Καλιφόρνια επιβεβαίωσε ότι εξετάζει τις στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της, κυρίως δηλαδή την πώληση της ή τη δρομολόγηση αύξησης κεφαλαίου προκειμένου να… επιβιώσει. Φαίνεται δε, πως ήδη η πρώτη λίστα των δελφίνων έχει σχηματιστεί, αν και ακόμη η διαδικασία είναι σε προκαταρκτικό στάδιο.

Σημαντική πτώση που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε και το 60% κατέγραψε η μετοχή της Western Alliance, καθώς δημοσίευμα των «Financial Times» υποστήριξε ότι η τράπεζα της Αριζόνα αναζητά επίσης αγοραστή, τμημάτων της ή και του συνόλου της. Η τράπεζα εξέδωσε μια «σκληρή» διάψευση της είδησης που «μάζεψε» περίπου στο 40% τις απώλειες της. Όμως, και πάλι η υποχώρηση της ήταν πολύ μεγάλη.

Με τις μετοχές και άλλων μικρών τραπεζών να κινούνται σε αρνητικό έδαφος ο δείκτης ETF, στις οποίες εντάσσονται υποχώρησε σχεδόν κατά 5%.

Ο αντίκτυπος της Fed

Η πίεση για τον κλάδο σχετίζεται άμεσα με την περιοριστική νομισματική πολιτική της Fed και την τεράστια συνολική αύξηση των επιτοκίων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέοι τριγμοί στον κλάδο ήρθαν μετά και τη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του αρνήθηκε πως αποφασίστηκε παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Μάλιστα δήλωσε ότι το θέμα παραπέμπεται για το συμβούλιο του Ιουνίου, οπότε και θα εξεταστούν εκ νέου τα οικονομικά δεδομένα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πίεση προς τα πλέον ευάλωτα μέλη του τραπεζικού συστήματος θα συντηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμη.

Τι επισημαίνουν οι αναλυτές

«Εκτιμώ πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αρνητικές επιδράσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα συνολικά 475 μονάδων αύξησης των επιτοκίων, οπότε οι επιδράσεις αυτές θα συνεχίσουν να ταράζουν την οικονομία για αρκετό διάστημα» σχολίασε, μιλώντας στο CNBC, ο Μαρκ Χάμιλτον της Hirtle Callaghan. Προέβλεψε δε, πως η αστάθεια στον τραπεζικό κλάδο θα συντηρηθεί με επίκεντρο κυρίως τις περιφερειακές τράπεζες.

Ανάλογη άποψη υιοθέτησε σε συνέντευξη του στους Financial Times και ο μεγαλοεπενδυτής Νέλσον Πελτζ, o οποίος δήλωσε πως, κατά τη γνώμη του, κινδυνεύουν και άλλες μικρές τράπεζες!

Σύμφωνα με την Jefferies, το επόμενο report της Fed για τα δεδομένα στο μέτωπο του δανεισμού, που θα εκδοθεί στις 8 Μαίου, θα έχει ξεχωριστεί σημασία καθώς θα προσφέρει σημαντικά στοιχεία για το επίπεδο ρίσκου που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλη έρευνα της Gallup έδειξε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών, ήτοι το 19% ανησυχεί πάρα πολύ για τις καταθέσεις του στις τράπεζες και ένα 29% ανησυχεί αρκετά. Κάτι που αντανακλά τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και το πόσο γρήγορα μπορεί να πυροδοτηθεί ένα νέο bank run σε περίπτωση μιας αρνητικής είδησης ή εξέλιξης.