Bake Hellas: Ελληνοβελγική επένδυση στο ψωμί με ορίζοντα το 2030
Σε ενίσχυση των μεριδίων της και στα δύο κανάλια που δραστηριοποιείται –σούπερ μάρκετ και εστίαση– στοχεύει η Bake Hellas, που τριπλασίασε την παραγωγική της δυναμικότητα με 3ο εργοστάσιο ενώ προωθεί και νέες επενδύσεις στο πλαίσιο του 5ετούς business plan που έχει σχεδιάσει με την βελγική Lorraine Bakery, στρατηγικό της συνεργάτη.
Χθες εγκαινιάστηκε η νέα παραγωγική μονάδα της στο Σχηματάρι, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία αποτελεί συνεπένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ με το Lorraine Bakery Group. Με τον βελγικό όμιλο αρτοποιίας η ελληνική εταιρεία έχει συστήσει joint venture από το 2020. Οι δύο συνέταιροι έχουν συμφωνήσει σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο περαιτέρω ανάπτυξης της δραστηριότητας που περιλαμβάνει την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής το 2027 και περαιτέρω επέκταση το 2030.
Ο νέος κύκλος ανάπτυξης της Bake Hellas έχει «μαγιά μπαγκέτες και ελληνικές φρατζόλες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γιώργος Μαυρομαράς, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης αναφερόμενος στο νέο εργοστάσιο που μπορεί να παράγει 5.000 μπαγκέτες την ώρα.
Η νέα μονάδα διαθέτει 2.500 θέσεις παλετών, αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής -την πρώτη του είδους στην Ελλάδα- και σύγχρονες εγκαταστάσεις με οικολογικό αποτύπωμα, καθώς ενσωματώνει σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Με πάνω από 90 εργαζόμενους, η εταιρεία προψημένων-κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων μπορεί πλέον να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της και να αναβαθμίσει προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει στην αγορά αρτοποιίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο ψωμί αλλά μέσω της συνεργασίας της με τον βελγικό όμιλο έχει επεκτείνει το portfolio της με συμπληρωματικά προϊόντα.
Η Bake Hellas με τη νέα μονάδα προσθέτει δυναμικότητα 7.500 τόνων προϊόντων ετησίως στην υφιστάμενη παραγωγική δυναμικότητα των 3.000 τόνων ετησίως. Πρακτικά, με τη νέα μονάδα τριπλασιάζεται η εγκατεστημένη δυναμικότητα.
Ο κ. Μαυρομαράς εξηγεί ότι η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητα σε δύο εμπορικά κανάλια: τα σούπερ μάρκετ, για το προϊόν που ψήνουν και πωλούν (bake off) και την αγορά της μαζικής εστίασης. Τα δύο κανάλια εισφέρουν εξίσου στο τζίρο της εταιρείας και διαθέτουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης – στα μεν σουπερμάρκετ, σε καταστήματα που επεκτείνονται στο bake off και στα δε καταστήματα εστίασης μέσω ανάπτυξης νέων συνεργασιών.
Η συνεργασία με την Lorraine Bakery προσφέρει ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης της Bake Hellas και μέσω εξαγωγών, οι οποίες προς το παρόν αναπτύσσονται σε Κύπρο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σήμερα η εταιρεία αντλεί περίπου 15% των εσόδων της από εξαγωγές, μερίδιο που στοχεύει να αυξήσει. Σημειώνεται επίσης ότι το 2022 ο τζίρος της ανήλθε σε 13,4 εκατ. ευρώ ενώ το 2023 «τρέχει» με αύξηση 40%, γεγονός που ενισχύει την πρόβλεψη της διοίκησης για αύξηση κύκλου εργασιών στα 18 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος με αύξηση κερδοφορίας.
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων του νέου εργοστασίου της Bake Hellas, η ελληνική εταιρεία ξεκίνησε από ένα μικρό εργοστάσιο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη το 2002. Κατόπιν επένδυσε στο πρώτο της εργοστάσιο στο Σχηματάρι ενώ το 2013 πρόσθεσε τη δεύτερη μονάδα. Επτά χρόνια αργότερα, το 2020, ήταν μια χρονιά σταθμός για την Bake Hellas, καθώς η επιχειρηματική οικογένεια συμφώνησε με την La Lorraine Bakery Group στη δημιουργία joint venture, με συμμετοχή 50/50. Αυτή είναι και σήμερα η μετοχική σχέση, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον αύξηση του ελέγχου του βελγικού ομίλου, προοπτική που δεν σχολιάζει πάντως ο Γιώργος Μαυρομαράς σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια τέτοια συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Guido Vanherpe, CEO της Lorraine Bakery, η συζήτηση για τη συνεργασία με την Bake Hellas ξεκίνησε πριν την πανδημία και εξελίχθηκε βήμα-βήμα, με μια ξεκάθαρη συμφωνία το 2020 για τη διακυβέρνηση και τη στρατηγική του joint venture με ορίζοντα πενταετίας. Το πιο σημαντικό βήμα της συμφωνίας, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε πραγματικότητα με την ενεργοποίηση της επένδυσης στο 3ο εργοστάσιο της Bake Hellas.
Ας σημειωθεί ότι η Lorraine Bakery επεκτείνεται τόσο με το μοντέλο του joint venture όσο και με εξαγορές διευρύνοντας την παρουσία της σε περισσότερες από 35 χώρες. Πρόσφατα εξαγόρασε εργοστάσιο κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιείου στο Abu Dhabi, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ αύξησε το μερίδιό της στο ουγγρικό joint venture με την Pékpont ενσωματώνοντας τη δραστηριότητά της.
Η Lorraine Bakery είναι επίσης οικογενειακή επιχείρηση. Η ιστορία της αρχίζει το 1939 με τον Gerard Vanherpe, ο οποίος στήνει έναν αλευρόμυλο (Ganda Molens) στη Γάνδη του Βελγίου. Σήμερα, οι εγγονοί του Guido και Marc Vanherpe είναι η 3η γενιά που ηγείται της εταιρείας.
Χθες εγκαινιάστηκε η νέα παραγωγική μονάδα της στο Σχηματάρι, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, η οποία αποτελεί συνεπένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ με το Lorraine Bakery Group. Με τον βελγικό όμιλο αρτοποιίας η ελληνική εταιρεία έχει συστήσει joint venture από το 2020. Οι δύο συνέταιροι έχουν συμφωνήσει σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο περαιτέρω ανάπτυξης της δραστηριότητας που περιλαμβάνει την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής το 2027 και περαιτέρω επέκταση το 2030.
Ο νέος κύκλος ανάπτυξης της Bake Hellas έχει «μαγιά μπαγκέτες και ελληνικές φρατζόλες», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γιώργος Μαυρομαράς, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης αναφερόμενος στο νέο εργοστάσιο που μπορεί να παράγει 5.000 μπαγκέτες την ώρα.
Η νέα μονάδα διαθέτει 2.500 θέσεις παλετών, αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής -την πρώτη του είδους στην Ελλάδα- και σύγχρονες εγκαταστάσεις με οικολογικό αποτύπωμα, καθώς ενσωματώνει σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και φωτοβολταϊκά συστήματα για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Με πάνω από 90 εργαζόμενους, η εταιρεία προψημένων-κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων μπορεί πλέον να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της και να αναβαθμίσει προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρει στην αγορά αρτοποιίας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στο ψωμί αλλά μέσω της συνεργασίας της με τον βελγικό όμιλο έχει επεκτείνει το portfolio της με συμπληρωματικά προϊόντα.
Η Bake Hellas με τη νέα μονάδα προσθέτει δυναμικότητα 7.500 τόνων προϊόντων ετησίως στην υφιστάμενη παραγωγική δυναμικότητα των 3.000 τόνων ετησίως. Πρακτικά, με τη νέα μονάδα τριπλασιάζεται η εγκατεστημένη δυναμικότητα.
Ο κ. Μαυρομαράς εξηγεί ότι η εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητα σε δύο εμπορικά κανάλια: τα σούπερ μάρκετ, για το προϊόν που ψήνουν και πωλούν (bake off) και την αγορά της μαζικής εστίασης. Τα δύο κανάλια εισφέρουν εξίσου στο τζίρο της εταιρείας και διαθέτουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης – στα μεν σουπερμάρκετ, σε καταστήματα που επεκτείνονται στο bake off και στα δε καταστήματα εστίασης μέσω ανάπτυξης νέων συνεργασιών.
Η συνεργασία με την Lorraine Bakery προσφέρει ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης της Bake Hellas και μέσω εξαγωγών, οι οποίες προς το παρόν αναπτύσσονται σε Κύπρο, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Σήμερα η εταιρεία αντλεί περίπου 15% των εσόδων της από εξαγωγές, μερίδιο που στοχεύει να αυξήσει. Σημειώνεται επίσης ότι το 2022 ο τζίρος της ανήλθε σε 13,4 εκατ. ευρώ ενώ το 2023 «τρέχει» με αύξηση 40%, γεγονός που ενισχύει την πρόβλεψη της διοίκησης για αύξηση κύκλου εργασιών στα 18 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος με αύξηση κερδοφορίας.
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων του νέου εργοστασίου της Bake Hellas, η ελληνική εταιρεία ξεκίνησε από ένα μικρό εργοστάσιο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη το 2002. Κατόπιν επένδυσε στο πρώτο της εργοστάσιο στο Σχηματάρι ενώ το 2013 πρόσθεσε τη δεύτερη μονάδα. Επτά χρόνια αργότερα, το 2020, ήταν μια χρονιά σταθμός για την Bake Hellas, καθώς η επιχειρηματική οικογένεια συμφώνησε με την La Lorraine Bakery Group στη δημιουργία joint venture, με συμμετοχή 50/50. Αυτή είναι και σήμερα η μετοχική σχέση, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον αύξηση του ελέγχου του βελγικού ομίλου, προοπτική που δεν σχολιάζει πάντως ο Γιώργος Μαυρομαράς σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια τέτοια συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Guido Vanherpe, CEO της Lorraine Bakery, η συζήτηση για τη συνεργασία με την Bake Hellas ξεκίνησε πριν την πανδημία και εξελίχθηκε βήμα-βήμα, με μια ξεκάθαρη συμφωνία το 2020 για τη διακυβέρνηση και τη στρατηγική του joint venture με ορίζοντα πενταετίας. Το πιο σημαντικό βήμα της συμφωνίας, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε πραγματικότητα με την ενεργοποίηση της επένδυσης στο 3ο εργοστάσιο της Bake Hellas.
Ας σημειωθεί ότι η Lorraine Bakery επεκτείνεται τόσο με το μοντέλο του joint venture όσο και με εξαγορές διευρύνοντας την παρουσία της σε περισσότερες από 35 χώρες. Πρόσφατα εξαγόρασε εργοστάσιο κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιείου στο Abu Dhabi, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ αύξησε το μερίδιό της στο ουγγρικό joint venture με την Pékpont ενσωματώνοντας τη δραστηριότητά της.
Η Lorraine Bakery είναι επίσης οικογενειακή επιχείρηση. Η ιστορία της αρχίζει το 1939 με τον Gerard Vanherpe, ο οποίος στήνει έναν αλευρόμυλο (Ganda Molens) στη Γάνδη του Βελγίου. Σήμερα, οι εγγονοί του Guido και Marc Vanherpe είναι η 3η γενιά που ηγείται της εταιρείας.