Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι τα μέτρα που έχει προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ κοστολογούνται πολύ πιο πάνω από τα 5,5 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι την αξιολόγηση έκανε το ΓΛΚ.

Από την πλευρά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι την κοστολόγηση δεν την έκανε το ΓΛΚ.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, αλλά και ο πρωθυπουργός τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα στοίχιζε αν εφαρμοζόταν περί τα 80 δισ. σε βάθος τετραετίας.

Ο κ. Σκυλακάκης σε ανακοίνωσή του διαψεύδει τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που συλλέχθηκαν από διαφορετικές υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση Σκυλακάκη:

«Σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνω τα ακόλουθα:

(α) Η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, που συλλέχθηκαν από διαφορετικές Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
(β) Η ποσοτικοποίηση είναι εύκολα επαληθεύσιμη, καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο στους Πίνακες του Προϋπολογισμού 2023, ο οποίος είναι δημόσια διαθέσιμος.
(γ) Τόσα χρόνια η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, με στοιχεία που παρέχουν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ποσοτικοποιεί επιτυχημένα όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται, καθώς και, σε πλείστες περιπτώσεις, προτάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που τίθενται στον δημόσιο διάλογο ή υποβάλλονται με τη μορφή σχεδίου νόμου.
(δ) Προκύπτει τεράστια απόσταση στην ποσοτικοποίηση που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (5,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος) και την ποσοτικοποίηση που προκύπτει με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού (21 δισ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικά μέτρα και 9 δισ. ευρώ αύξηση δαπανών υγείας και παιδείας). Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τα ακόλουθα 7 μέτρα: μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση ΕΦΚ, αύξηση μισθών 10% στο Δημόσιο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αφορολόγητο 10.000 ευρώ, επιστροφή αναδρομικών σε 3 δόσεις, επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά, ανέρχονται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ ετησίως.
(ε) Έχω ζητήσει από την Κυριακή να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συνάντηση, στην οποία να συζητηθεί εξαντλητικά και αναλυτικά, με βάση όλα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και αναμένω την ανταπόκριση. Θα ήταν μεγάλη πρόοδος αν υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή».

ΣΥΡΙΖΑ: Ψέμα και φαιδρή προπαγάνδα

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον πρωθυπουργό και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «ψέμα» και «φαιδρή προπαγάνδα» περί κοστολόγησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επικαλούμενος δημοσίευμα του «Ντοκουμέντο», ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως «σε επικοινωνία που είχε με την αρμόδια Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, προέκυψε ότι η Διεύθυνση δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια κοστολόγηση».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ότι «ενώ το πρόγραμμα της Ν.Δ. έχει καταντήσει ”ράβε-ξήλωνε” δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η μόνη πρεμούρα του κ. Μητσοτάκη είναι να αποδομήσει με ψέματα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.». «Αφού έχουν κάνει 4 διαφορετικές κοστολογήσεις, άλλος 25, άλλος 45, άλλος 70, άλλος 83 δισ., τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σκέρτσος περιφέρεται στα κανάλια και κουνάει ένα excel ως δήθεν κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να επαναλάβει τα ίδια ψέματα και να επιβεβαιώσει ότι είναι ο ενορχηστρωτής της φαιδρής προπαγάνδας», αναφέρει.

«Μόνο που το ψέμα και η προπαγάνδα έχουν κοντά ποδάρια», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «όπως αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr, σε επικοινωνία που είχε με την αρμόδια Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, προέκυψε ότι η Διεύθυνση δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια κοστολόγηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει, τέλος, ότι «υπό άλλες συνθήκες, ο κ. Σκέρτσος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, που δεν δίστασε να εμπλέξει ακόμη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην προπαγάνδα της Ν.Δ. Αλλά σε δύο εβδομάδες, με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θα αποτελεί ούτως ή άλλως παρελθόν μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά».