Ολοκληρώθηκε σήμερα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η πώληση της Intracom Defense (IDE), θυγατρικής της Intracom Holdings, στην κορυφαία ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Israel Aerospace Industries (ΙΑΙ). Η πώληση αφορά το 90,91% των μετοχών της εταιρείας και η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του β' τριμήνου του 2023. Οι υπογραφές όπως συνηθίζεται να λέγεται, «έπεσαν» σήμερα στο πλαίσιο της μεγάλης διεθνούς αμυντικής έκθεσης DEFEA 2023, λίγο μετά τα εγκαίνια.

Η Israel Aerospace Industries ή εν συντομία IAI είναι ο κατασκευαστής αεροδιαστημικής και αεροπορίας του Ισραήλ, που παράγει εναέρια και αστροναυτικά συστήματα τόσο για στρατιωτική όσο και για πολιτική χρήση. Η IAI ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση του Ισραήλ και μαζί με την εταιρεία Rafael έχουν κατασκευάσει το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome, που θεωρείται από τα αποτελεσματικότερα διεθνώς. Πρόκειται για ένα σύστημα αεράμυνας το οποίο «καλοβλέπουν» και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Israel Aerospace Industries (IAI), έχει ήδη σύμβαση με την Intracom Defense για την προμήθεια ολοκληρωμένου Υβριδικού Συστήματος Παροχής Ενέργειας, βασισμένο στην προηγμένη τεχνολογία Hybrid Electric Power Systems (HEPS). Από την άλλη πλευρά, η Ιntracom Defense είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και μάλιστα το 2022, ανέλαβε από το ΝΑΤΟ (NSPA) την αναβάθμιση των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT, ενώ με την Diehl Defence της ανατέθηκαν οι νέες εργασίες που αφορούν στην παραγωγή κρίσιμων ηλεκτρονικών υποσυστημάτων της οικογένειας πυραύλων αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος IRIS-T.