Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της ΑΑΔΕ σχετικά με ένα απίστευτο κόλπο επιτήδειων προκειμένου να μην καταβληθεί ο ΦΠΑ

Η φορολογική Αρχή μεθοδικά έχει ξεκινήσει το ξήλωμα, αφού πρόσφατα εντόπισε εταιρεία με έδρα την Πολωνία που πωλούσε παπούτσια στην Ελλάδα χωρίς παραστατικά μέσω διαδικτύου!

Οι εταιρείες αυτές, με τη μέθοδο της σκυταλοδρομίας, πωλούν και εξαφανίζονται… η μία μετά την άλλη με αλλαγή της… φορολογικής σκυτάλης, σβήνοντας στοιχεία. Όμως έχουν πέσει στη «φάκα» της ελληνικής ΑΑΔΕ, στην οποία -όπως προκύπτει- ο Γ. Πιτσιλής και τα στελέχη της ΑΑΔΕ παράγουν σημαντικό έργο. Είναι ωστόσο απαραίτητο να γίνουν ακόμη μεγαλύτερα βήματα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κατάλογο των χωρών της ΕΕ αναφορικά με την απάτη στον ΦΠΑ, με 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η ΑΑΔΕ κινήθηκε αστραπιαία και, σύμφωνα με στελέχη της, «έβαλε σε καραντίνα πολλά ΑΦΜ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς οι παραβάσεις τους ξεπερνούσαν το 80%. Πέρσι είχαμε 147 περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων και 139 πρόπερσι με άμεση επισύνδεση ενδοκοινοτικής απάτης στον ΦΠΑ. Ξέρετε ποιο ήταν το ποσό; 28,32 εκατομμύρια ευρώ!».

Μεθοδολογία

Τι κάνουν οι ειδικοί της απάτης στον ΦΠΑ;

Τα βήματα έχουν ως εξής:

  • Κίνηση πρώτη. Εισάγουν στη χώρα προϊόντα από τρίτες χώρες χωρίς να δίνουν στόχο, με «απλή εισαγωγή από τρίτη χώρα».
  • Κίνηση δεύτερη. Περιφέρουν την εισαγωγή σε διάφορες εταιρείες εντός της ΕΕ. Δηλαδή, με τη μέθοδο της σκυταλοδρομίας, η μία εταιρεία πουλάει στην άλλη, χωρίς να αποδίδει ούτε φόρους ούτε ΦΠΑ, κερδίζοντας απίστευτα εκατομμύρια…
  • Κίνηση τρίτη. Εξαφανίζουν την εταιρεία που επρόκειτο να αποδώσει τον ΦΠΑ, αμέσως μετά την πώληση των προϊόντων, ώστε να μην πληρώσει ούτε φόρους ούτε ασφαλιστικές εισφορές!
  • Κίνηση τέταρτη. Κρατούν όλα τα στοιχεία στην αρχική εταιρεία, αφού έχουν μεταφέρει και διακινήσει τεράστιες ποσότητες προϊόντων μέσω δεκάδων εταιρειών, για τις οποίες ο ΦΠΑ και όλες οι άλλες υποχρεώσεις έχουν γίνει καπνός, πέραν της αρχικής εταιρείας!

Στη «φάκα»

Η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως:

  • Εξαφανισμένους εμπόρους ή εισαγωγείς.
  • Συρροή από απάτες εταιρειών που, με τη μέθοδο της σκυταλοδρομίας εξαφάνισης ΑΦΜ, δεν πληρώνουν φόρους.
  • Εικονικές εξαγωγές και εισαγωγές με τρίτες χώρες.
  • Παράνομες διεκδικήσεις επιστροφής φόρων.
  • Παράτυπες διεκδικήσεις επιδοτήσεων.
  • Καραμπινάτες απάτες διεκδίκησης επιστροφής ΦΠΑ.
Η ΑΑΔΕ, με το ειδικό σύστημα που έχει τοποθετήσει, ψάχνει μία μία τις επιχειρήσεις με εκατοντάδες υποθέσεις απάτης ΦΠΑ. Οι «εξαφανισμένοι» που εμφανίζουν μεγάλο όγκο συναλλαγών σύντομα θα πλησιάζουν τους 1.000, με την ΑΑΔΕ να τους αναζητά, μπλοκάροντας κάθε οικονομικό στοιχείο τους. Η νομοθεσία προσφέρει πολλά εργαλεία, καθώς μπορεί να τους εντοπίσει από τα εξής στοιχεία, όπως εξηγεί στην «Α» στέλεχος της ΑΑΔΕ: «Αν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για δύο συνεχόμενα έτη. Αν από αυτοψία ελέγχου αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης ή έχουν παρουσιαστεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για να αποδοθεί ΑΦΜ. Αν υπάρχουν καταφανώς λανθασμένα στοιχεία ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου».

Μπλόκο

Η ΑΑΔΕ διαθέτει πολλούς τρόπους μπλοκαρίσματος των επιτήδειων, όπως πάγωμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας, αν τύχουν απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, μη λήψη πιστοποιητικού κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, μεταβίβασης ακινήτων, αντίγραφο των υποβληθεισών δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) και πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, φορολογική ενημερότητα, κάθε συναλλαγή με τον δημόσιο τομέα ή συμμετοχή σε διαγωνισμό στο Δημόσιο.


Πώς δρουν οι επιτήδειοι

1. Πωλούν προϊόντα, αλλά όταν φτάνει ο χρόνος της καταβολής του ΦΠΑ, επιχείρηση και ιδιοκτήτες εξαφανίζονται.

2. Η μη καταβολή ΦΠΑ γίνεται κυρίως σε προϊόντα τεχνολογίας, μικρού όγκου και μεγέθους, αλλά μεγάλης αξίας, όπως «έξυπνα» τηλέφωνα, τάμπλετ, φορητοί Η/Υ και άλλα ηλεκτρονικά μέρη και συσκευές.

3. Η κομπίνα στήνεται μέσω εφήμερων e-shops που προμηθεύονται στη χονδρική ηλεκτρονικές συσκευές από κράτη-μέλη της ΕΕ. Ακολουθεί η εισαγωγή στην Ελλάδα σε τιμές χαμηλότερες από το επίσημο δίκτυο διανομής των προϊόντων.

4. Όταν… ξεπουλούν, ανοίγουν ένα άλλο e-shop και συνεχίζουν την ίδια δραστηριότητα με άλλα είδη!

5. Στήνουν τη «δραστηριότητά» τους μέσω τρίτων προσώπων, μεγάλης ηλικίας ατόμων ή ακόμη και μεταναστών.

Πώς στήνεται η απάτη με την «μέθοδο της σκυταλοδρομίας» 

1. Η εταιρεία «Χ» έχει εγκατασταθεί σε κράτος-μέλος της ΕΕ και προμηθεύει προϊόντα στην εταιρεία «Ψ» στην Ελλάδα.

2. Το τιμολόγιο της «Χ» δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ, καθώς η απόδοσή του στην Ελλάδα γίνεται από τον αγοραστή.

3. Κατόπιν η εταιρεία «Ψ» μεταπωλεί τα προϊόντα στην εταιρεία «Ω» και αυτή τα πουλά στον καταναλωτή. Εκδίδει κανονικά φορολογικά στοιχεία, αλλά στη συνέχεια τα εξαφανίζει!

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/5