Σταθερή, ενθαρρυντική αλλά προπάντων τεκμηριωμένη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στο κομμάτι των επιδόσεων στην οικονομία έδωσαν μεγάλα διεθνή έντυπα και τραπεζικοί οργανισμοί.

Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», μία δεκαετία αφότου τα προγράμματα διάσωσης και τα μέτρα λιτότητας έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας και στην έξοδο από την ευρωζώνη, η χώρα ανέκαμψε και βρίσκεται στο κατώφλι της ανάκτησης της επενδυτικής της βαθμίδας.

Ύστερα από χρόνια ως το «προβληματικό παιδί της Ευρώπης», η ανάπτυξη στην Ελλάδα πλέον εκτοξεύεται, γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα και σημειώνει πως η οικονομία πραγματοποίησε μια από τις ισχυρότερες ανακάμψεις από την πανδημία COVID-19, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,4% το 2021 και 5,9% πέρυσι. Σε άλλο άρθρο, που υπογράφει η συντακτική ομάδα (editorial board) της εφημερίδας, σημειώνει πως η οικονομία της Ελλάδας είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ευρωζώνη και η αίσθηση ότι θα ανακτήσει έως το τέλος του έτους την επενδυτική βαθμίδα είναι έντονη.

«Ορθόδοξη διαχείριση»

Γράφει, δε, ότι από το 2019 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει υιοθετήσει μια πολιτική που είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις και έχει επίσης εφαρμόσει μια σχετικά ορθόδοξη διαχείριση της οικονομίας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις και οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί αισθητά, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να βρίσκεται 6,4% υψηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, αναφέρουν οι «Financial Times», που υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι απαιτούνται ακόμα μεταρρυθμίσεις και πως η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους στην ευρωζώνη και η οικονομία της παραμένει κατά ένα πέμπτο περίπου μικρότερη απ' ό,τι το 2008.

«Η ελληνική οικονομία σχεδόν διέλυσε το ευρώ την περασμένη δεκαετία. Τώρα είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ευρωζώνη», γράφει η «Wall Street Journal», σε ρεπορτάζ με τίτλο «Ο κάποτε πονοκέφαλος της Ευρώπης, η Ελλάδα, στέκεται στα πόδια της». Οπως σημειώνει η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, μερικά από τα καλύτερα οικονομικά νέα προήλθαν από το εμπόριο, το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ, αντανακλώντας μια οικονομία που έχει ανοίξει περισσότερο στον διεθνή ανταγωνισμό. Οι δημοσιογράφοι σημειώνουν επίσης ότι «ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης επαινούν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ψηφιοποίηση του κράτους».

«Ανάπτυξη»

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός λέει πως η χώρα έχει αλλάξει, ζητά νέα εντολή για να επιταχύνει την ανάπτυξη», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, που φιλοξενεί δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μάθαμε να είμαστε τολμηροί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο πρωθυπουργός, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι «τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι έτη ταχείας ανάπτυξης για την Ελλάδα, η οποία θα περιορίσει επίσης τις ανισότητες και θα διασφαλίσει ότι θα επικεντρωθούμε στη στήριξη των πιο ευάλωτων».



Πλεόνασμα

«Η πρώην χώρα της κρίσης βρίσκεται και πάλι σε καλή κατάσταση: ο τουρισμός ανθεί, η σκηνή των startups αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται», σημειώνει η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Συμπληρώνει, δε, πως «το δύσκολο παρελθόν της Ελλάδας με την κρίση χρέους και τα σκληρά προγράμματα λιτότητας φαίνεται να έχει τελειώσει. Τα δημόσια οικονομικά ανακάμπτουν: το εθνικό χρέος μειώθηκε από 205% στο 170% του ΑΕΠ και πέρυσι, μετά τη διακοπή της ανάκαμψης από την πανδημία, καταγράφηκε ξανά πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι, η κυβέρνηση τα κατάφερε με τέτοιον τρόπο, ώστε, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις πληρωμές τόκων, μπήκαν περισσότερα χρήματα (στο δημόσιο ταμείο) παρά έβγαιναν».

Μάλιστα, η «FAZ» υποστηρίζει ότι «μεγάλο μέρος της ανάκαμψης πιστώνεται στη φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη». Τις δικές τους εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία έκαναν το διάστημα της προεκλογικής περιόδου και μεγάλες διεθνείς τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης. «Χάρη στην ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, η Ελλάδα γνώρισε μια από τις πιο γρήγορες δημοσιονομικές εξυγιάνσεις στην Ευρώπη», σημειώνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley και αναμένει ότι η βελτίωση αυτή θα συνεχιστεί.

«Η ελληνική οικονομία απολαμβάνει σήμερα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», αναφέρει από την πλευρά της η Goldman Sachs και εκτιμά πως «μια πειστική εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση και τη διευκόλυνση του διαρθρωτικού μετασχηματισμού της οικονομίας θα είναι πιθανότατα το τελικό βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ώστε να ανακτήσουν την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας».

Εποικοδομητική

Η J.P. Morgan αναφέρεται και στο αμιγώς εκλογικό κομμάτι και προβλέπει ότι η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε πλειοψηφική (αυτοδύναμη) κυβέρνηση είτε κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να προσφέρει μια εποικοδομητική πολιτική ατζέντα. Η αμερικανική πολυεθνική τράπεζα διατηρεί την εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του βασικού της σεναρίου, το οποίο είναι μια κυβέρνηση με οδηγό τη Νέα Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής, κάτι που, όπως λέει, θα συνεχίσει να στηρίζει την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Εκτόξευση»

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις τόσο στη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζει η Barclays. Υπάρχει ξεκάθαρα η αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις, σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν της και ορισμένες μεγάλες συμφωνίες στον τομέα της τεχνολογίας και των πληρωμών επιβεβαιώνουν αυτή την τάση, γράφει η έκθεση της βρετανικής τράπεζας, η οποία υποστηρίζει ότι η υφιστάμενη κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να πιστωθεί αυτή την αύξηση των επενδύσεων, καθώς η εμπιστοσύνη της αγοράς είναι σημάδι φιλικών προς τους επενδυτές πολιτικών.

*Δημοσιεύτηκε στο Money Pro στις 20 Μαΐου 2023.