Σε δέκα δόσεις ή με πιστωτική κάρτα ακόμα και εντάσσοντας το ποσό της οφειλής σε ρύθμιση μπορεί να αποπληρωθεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη δόση του φόρου με εφάπαξ εξόφληση του οφειλόμενου ποσού πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαΐου. Σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσουν να τρέχουν προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν κάποιους από τους τρόπους που παρέχονται σήμερα.

Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να:
1. Πληρώσουν το οφειλόμενο ποσό μέσω της δυνατότητας που παρέχει η ΑΑΔΕ και συγκεκριμένα σε 10 μηνιαίες άτοκες δόσεις. Η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης εκπνέει στο τέλος Μαΐου και η προθεσμία καταβολής της τελευταίας δόσης στο τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

2. Επιλέξουν την αποπληρωμή του συνολικού ποσού με πιστωτική κάρτα. Μέσω της διαδικασίας αυτής το οφειλόμενο ποσό στην εφορία αποπληρώνεται αμέσως. Το ποσό που έχει χρεωθεί στην κάρτα σας μπορεί να αποπληρωθεί σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Αυτό προϋποθέτει να κάνετε σωστούς υπολογισμούς, διαφορετικά θα πληρώσετε τόκους, οι οποίοι είναι αρκετά τσουχτεροί.

3. Υποβάλουν εγκαίρως τη δήλωση φόρου εισοδήματος εφόσον γνωρίζουν ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου. Στην περίπτωση αυτή η επιστροφή θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ και είτε θα μειωθεί το οφειλόμενο ποσό είτε θα αποπληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ στο σύνολό του.

4. Εντάξουν το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών και να αποπληρώσουν το ποσό σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις. Το επιτόκιο φτάνει στο 6,82% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του.

Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9.

*Πηγή: powergame.gr / Συντάκτης: Κώστας Διαμαντόπουλος