Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εξακολουθούν να «κατηφορίζουν» για όγδοη διαδοχική εβδομάδα, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια σερί εβδομαδιαίας πτώσης από το 2007.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, για παράδοση τον επόμενο μήνα, που διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές αγορές, υποχωρεί κατά σχεδόν 4% και βρίσκεται στα 25,10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη, η πτώση των τιμών της ενέργειας θα μειώσει τον δομικό πληθωρισμό δήλωσε σήμερα (26/05) ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν. «Όταν οι τιμές της ενέργειας πέφτουν, ακολουθεί και ο δομικός πληθωρισμός, επειδή υπάρχει λιγότερη πίεση από το ενεργειακό κόστος, υπάρχει μικρότερη πίεση στο κόστος ζωής, επομένως και στις αυξήσεις των μισθών» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 1,05%, στα 72,60 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 0,80%, βρίσκεται στα $76,87.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0746 δολ./ευρώ.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ