Την τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύει η εφορία, έχοντας ως στόχο να εντοπίσει τις αδήλωτες πισίνες - ατομικές ή κοινόχρηστες σε πολυκατοικίες - και να επιβάλει αναδρομικά τους φόρους και τα πρόστιμα που έπρεπε να καταβάλουν οι κάτοχοί τους την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με «οδηγό» τα βήματα της γαλλικής φορολογικής διοίκησης, όπου η χρήση ειδικού αλγορίθμου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, αποκάλυψε 20.000 αδήλωτες πισίνες και οδήγησε στην επιβολή φόρων και προστίμων 10 εκατ. ευρώ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ετοιμάζεται να «χαρτογραφήσει» όλη την Ελλάδα, αρχής γενομένης από την Αττική.

Το σχέδιο βασίζεται στη λήψη αεροφωτογραφιών από όλη την Ελλάδα, με τα στοιχεία να διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.

Με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου, σαρώθηκαν συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη της Αττικής, εντοπίστηκαν τα μπλε σημεία, έγινε διαχωρισμός ποια από αυτά τα σημεία αποτελούν όντως πισίνες και όχι κάτι άλλο και στη συνέχεια με τη χρήση συγκεκριμένων συντεταγμένων έγινε διασταύρωση με τα στοιχεία του Κτηματολογίου.

Οι κάτοχοι που δεν δήλωσαν τις πισίνες, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την εφορία και με την πολεοδομία. Δεδομένου ότι οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο και αντικείμενο επιβολής ΕΝΦΙΑ, θα υπολογιστούν φόροι και προσαυξήσεις, οι οποίες μάλιστα θα εκτείνονται ακόμα και σε βάθος δεκαετίας.

Ειδικότερα, θα καταλογιστούν φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρος πολυτελούς διαβίωσης μαζί με τις αναλογούσες προσαυξήσεις. Τα όποια στοιχεία προκύψουν θα αποσταλούν και στις πολεοδομίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.