Σε «πρωταγωνιστή» της φετινής θερινής περιόδου στις βραχυχρόνιες µισθώσεις αναµένεται να εξελιχθεί το παράκτιο µέτωπο της Αττικής. Την τελευταία διετία, οι ψηφιακοί «νοµάδες», αλλά και πολλοί Eλληνες που επιθυµούν να έχουν ένα σπίτι για να χαλαρώνουν το Σαββατοκύριακο και ταυτόχρονα να βρίσκονται κοντά στον χώρο εργασίας τους έχουν επιλέξει τη διαµονή σε καταλύµατα σε περιοχές όπως το Λαγονήσι, η Ανάβυσσος, η Σαρωνίδα, η Παλαιά Φώκαια και το Σούνιο.Πρόκειται, άλλωστε, για περιοχές που ανέκαθεν ήταν δηµοφιλείς µεταξύ των εγχώριων ενοικιαστών, αλλά πλέον έχουν µπει για τα καλά στο στόχαστρο και των ξένων επισκεπτών. Οι τελευταίοι, σε αντίθεση µε πριν από µερικά χρόνια, πλέον επιλέγουν το παράκτιο µέτωπο της Αττικής και για µεγαλύτερης διάρκειας διαµονές, πέραν δηλαδή των µερικών ηµερών.

Σύµφωνα µε αναφορές µεσιτικών γραφείων, τα µεγάλα και πολυτελή ακίνητα γίνονται κυριολεκτικά ανάρπαστα από τον Μάιο έως και τον Σεπτέµβριο, καθώς αρκετοί ξένοι, στελέχη επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελµατίες ή ακόµα και επιχειρηµατίες, επιλέγουν να εργαστούν αποµακρυσµένα, σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Τα παραπάνω δεδοµένα έχουν αρχίσει να αντανακλώνται πλέον και στις τιµές. Σύµφωνα µε στοιχεία της εταιρείας ερευνών βραχυχρόνιων µισθώσεων AirDNA, στην περιοχή του Σαρωνικού, που περιλαµβάνει όλο το τµήµα από το Λαγονήσι έως και το Σούνιο, η µέση τιµή ανά διανυκτέρευση διαµορφώνεται σήµερα σε 353 ευρώ, µια αύξηση κατά 41% σε σχέση µε πέρυσι, όταν δεν ξεπερνούσε τα 250 ευρώ. Μάλιστα, συγκριτικά µε το 2019, το τελευταίο έτος πριν από το ξέσπασµα της πανδηµίας, η αύξηση αγγίζει το εντυπωσιακό 135%, καθώς τότε η µέση τιµή ανά διανυκτέρευση δεν ξεπερνούσε τα 150 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται τόσο στην εκτίναξη της ζήτησης όσο και στην κατακόρυφη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόµενων ακινήτων στις πλατφόρµες βραχυχρόνιων µισθώσεων Airbnb και VRBO, που παρακολουθεί η AirDNA.

45

Μάλιστα, η συγκεκριµένη περιοχή της Αττικής συγκεντρώνει τις υψηλότερες τιµές βραχυχρόνιας µίσθωσης (κατά µέσο όρο), ξεπερνώντας άλλα δηµοφιλή σηµεία, όπως η Ακρόπολη, ακριβώς λόγω της υψηλής ποιότητας των ακινήτων που διατίθενται.

Το παράδειγμα

Για παράδειγµα, στο Λαγονήσι εντοπίζει κανείς αγγελία για µια βίλα τεσσάρων υπνοδωµατίων, µε πισίνα και άλλες παροχές, όπου η διανυκτέρευση κοστίζει 500 ευρώ. Στην ίδια περιοχή, σε απόσταση «βολής» από τη θάλασσα (ένα λεπτό διαφηµίζει ο κάτοχός της) βρίσκεται µια µονοκατοικία 220 τ.µ., µε αυλή τεσσάρων στρεµµάτων και πισίνα. Προσφέρει πέντε υπνοδωµάτια, τρία µπάνια και δύο κουζίνες. Επίσης, το συγκεκριµένο σπίτι µπορεί να χωριστεί σε δύο ξεχωριστές µονάδες, για να φιλοξενήσει µικρότερες οικογένειες και παρέες. Το κόστος ανά διανυκτέρευση διαµορφώνεται σε 364 ευρώ.

Κατακόρυφη είναι η βελτίωση της ποιότητας των προσφερόµενων διαµερισµάτων στις πλατφόρµες Airbnb και VRBO


Στον αντίποδα, µια µοναδική βίλα πάνω στο κύµα, επίσης στο Λαγονήσι, προσφέρεται αντί 2.800 ευρώ το βράδυ. Πρόκειται για πολυτελή βίλα, επιφάνειας 600 τ.µ., µε ιδιωτική παραλία µπροστά στο σπίτι, θέα στη θάλασσα, µεγάλο κήπο µε πισίνα και µπαρ. ∆ιαθέτει πέντε υπνοδωµάτια µε συνολικά επτά κρεβάτια, πέντε µπάνια και εκτείνεται σε δύο επίπεδα. Στη συνέχεια της ακτογραµµής, στο ύψος της Σαρωνίδας, εντοπίζεται µια πιο προσιτή επιλογή. Πρόκειται για ένα σπίτι δύο υπνοδωµατίων, που απέχει 150 µέτρα από τη θάλασσα, πρόσφατα ανακαινισµένο, το οποίο εκµισθώνεται αντί 100 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Μάλιστα, εφόσον οι επισκέπτες το µισθώσουν για περίοδο µεγαλύτερη των δύο εβδοµάδων, ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής παρέχει και δωρεάν µικρό αυτοκίνητο για τις µετακινήσεις τους.

Ακόµα ένας λόγος που οι τιµές είναι ιδιαίτερα υψηλές είναι η σχετικά περιορισµένη προσφορά σε σχέση µε την περίοδο πριν από την πανδηµία. Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, το 2019 καταγράφονταν 702 ενεργές αγγελίες ακινήτων. Σήµερα ο αριθµός αυτός έχει µειωθεί κατά 21%, σε 552 ακίνητα. Σε σχέση µε πέρυσι, βέβαια, σηµειώνεται αύξηση της τάξης του 18% (από 467 αγγελίες), ωστόσο είναι σαφές ότι η προσφορά δεν έχει ακόµη ανακάµψει πλήρως σε σχέση µε την περίοδο πριν από την πανδηµία, µε αποτέλεσµα και οι τιµές να κινούνται έντονα ανοδικά λόγω της σηµαντικής αύξησης της ζήτησης. Σύµφωνα µε φορείς της αγοράς ακινήτων, η τάση αυτή στο παραλιακό µέτωπο της Αττικής αναµένεται να συνεχιστεί και τα επόµενα χρόνια, ιδίως όσο το έργο του Ελληνικού προχωρά και αρχίσει να γίνεται ευρύτερα γνωστό κι εκτός Ελλάδας. Εφόσον το Ελληνικό γίνει πόλος έλξης επισκεπτών, αρκετοί εξ αυτών θα θελήσουν να εξερευνήσουν και άλλα σηµεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, µε τον Σαρωνικό να αποτελεί βασικό υποδοχέα του ρεύµατος αυτού των επισκεπτών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/5/23