Μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, το βράδυ της Δευτέρας, η SKY express παρέλαβε και το δεύτερο αεροσκάφος Airbus A321neo, συμπληρώνοντας την απόκτηση του πρώτου αεροσκάφους τέτοιου τύπου πριν από περίπου δύο μήνες, στα τέλη του Μαρτίου. «Πρόκειται για δύο υπερσύγχρονα αεροπλάνα, με 230 θέσεις έκαστο, που αποτελούν τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα/αριθμό θέσεων αεροσκάφη αυτού του τύπου με τα οποία επιχειρεί ελληνική αεροπορική εταιρεία», λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Γεράσιμος Σκαλτσάς, Chief Commercial Officer της SKY express. Το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας, ασφαλώς, είναι η ανάπτυξη του δικτύου στο εξωτερικό με νέους προορισμούς, απτή απόδειξη του οποίου είναι η προσθήκη των δύο πρώτων της Airbus A321neo, που αναμένεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα δρομολόγια από και προς το Λονδίνο και το Παρίσι.

8
«Επιπλέον, με τις δύο νέες αυτές προσθήκες στον στόλο μας ενισχύουμε έμπρακτα το επίπεδο κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας του πτητικού μας έργου, καθώς το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα συνοψίζεται σε μείωση των εκπομπών CO2 κατά 25.000 τόνους/έτος ανά αεροσκάφος, σε σχέση με τον προηγούμενης γενιάς ίδιο τύπο αεροσκάφους. Επιπλέον, το αποτύπωμα θορύβου μειώνεται στο 50%, ενώ επιτυγχάνεται παράλληλα μείωση 50% στις εκπομπές NOx», εξηγεί.

Αύξηση των κρατήσεων

Αυτήν τη στιγμή, η αύξηση των κρατήσεων έχει ξεπεράσει το 100% σε σχέση με το 2022 και από τους προορισμούς που ήδη τρέχουν στο πτητικό πρόγραμμα της SKY τη μεγαλύτερη ζήτηση στο εσωτερικό έχει η Θεσσαλονίκη. «Δεν είναι τυχαίες οι αυξημένες μας συχνότητες προς τον προορισμό αυτόν. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι καθημερινά έχουμε έως έξι καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα και έως δύο πτήσεις από το Ηράκλειο. Ηδη ενώνουμε την πόλη της Θεσσαλονίκης με δέκα προορισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ τη φέρνουμε πιο κοντά με την Κύπρο μέσω απευθείας πτήσεων στη Λάρνακα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το πτητικό μας έργο ενδυναμώνεται ακόμα περισσότερο, δίνοντας στους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος τη δυνατότητα να ταξιδεύουν εύκολα στους πιο μαγευτικούς προορισμούς της χώρας μας», πληροφορεί.

Ως προς τους προορισμούς του εξωτερικού, τη μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφει το Παρίσι και για τον λόγο αυτόν αποτέλεσε και το πρώτο δρομολόγιο του πρώτου Airbus A321neo της εταιρείας. «Γενικότερα, η Γαλλία αυτήν τη στιγμή είναι για εμάς μια πολύ μεγάλη αγορά του εξωτερικού», λέει σημειώνοντας ότι κατά τη θερινή περίοδο, εκτός από την Αθήνα, η SKY express εξυπηρετεί τη Γαλλία με πτήσεις από το Ηράκλειο σε πέντε μεγάλες πόλεις: Παρίσι, Μασσαλία, Λιλ, Λυών και Νάντη.

Το τελευταίο διάστημα, η ανάπτυξη των μεγεθών της SKY express είναι εντυπωσιακή, γεγονός που την ανάγει σε έναν από τους πιο δυναμικούς οργανισμούς του κλάδου των αερομεταφορών, κάνοντάς την παράλληλα να σκαρφαλώσει στην πρώτη τριάδα των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών.

Τα στοιχεία του α’ τριμήνου του 2023 επιβεβαιώνουν τη θετική εικόνα, με τις συνολικές πτήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 11% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022, ξεπερνώντας τις 10.000. Συγκρίνοντας, δε, με το πρώτο τρίμηνο του 2019, έτος προ πανδημίας Covid-19, η αύξηση των πτήσεων φτάνει το 69%.

«Οι επιβάτες μας αυξήθηκαν 50% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τους 730.000, ενώ σε σχέση με την προ πανδημίας αντίστοιχη περίοδο η αύξηση φτάνει το 390%», συμπληρώνει ο κ. Σκαλτσάς. Αντίστοιχα, τα συνολικά έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 73% (σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022), φτάνοντας τα 48 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με την προ πανδημίας αντίστοιχη περίοδο, η αύξηση φτάνει το 489%.

«Τα εξαιρετικά αυτά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όχι μόνο έχουμε καθιερωθεί στη συνείδηση του επιβατικού κοινού ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ευρώπη, όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Eurocontrol για το 2022, αλλά αποτελούμε και μια πραγματική επιλογή για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του επιβατικού κοινού», υπογραμμίζει, τονίζοντας την εδραίωση της παρουσίας της SKY express εντός και εκτός συνόρων.

73% αυξήθηκαν τα συνολικά έσοδα της εταιρείας (σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022), φτάνοντας τα 48 εκατ. ευρώ


Αυτό συνέβη γιατί, όπως λέει, η ομάδα της εταιρείας δημιούργησε μια ταξιδιωτική εμπειρία, που αφουγκράζεται το μέλλον του ταξιδιού κι ανταποκρίνεται με τρόπο σύγχρονο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ταξιδιωτών. «Επιπλέον, τα πολύ σημαντικά αυτά μεγέθη οδηγούνται από την ωρίμανση των πτήσεων εξωτερικού με τις οποίες συνδέουμε καθημερινά την Ελλάδα με το Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Λάρνακα, το Μόναχο, τη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Σόφια. Το συνεχώς αυξανόμενο πτητικό έργο και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η SKY express σε αυτές τις αγορές έχουν συμβάλει στο να αυξηθεί σημαντικά η αναγνωρισιμότητα της εταιρείας στο διεθνές κοινό».

Θετική η εικόνα από τη γερμανική αγορά 

Οσο για τη γερμανική αγορά, η εικόνα μετά το άνοιγμα της σύνδεσης Αθήνας - Μονάχου τον Οκτώβριο που πέρασε παραμένει θετική. «Εχει ήδη γίνει ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα. Οπως κάθε νέα σύνδεση, έτσι και η συγκεκριμένη βρίσκεται σε διαδικασία ωρίμανσης. Επειδή ακριβώς καταγράφει θετικά νούμερα, η απευθείας σύνδεση Αθήνας - Μονάχου έχει συμβάλει στο να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την αναγνωρισιμότητά μας στη γερμανική αγορά. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και σε δύο στρατηγικές συνεργασίες που έχουμε συνάψει με δύο από τους πολύ μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς του εξωτερικού, όπως ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος FTI, με τον οποίο πραγματοποιούμε μία εβδομαδιαία πτήση από/προς Ηράκλειο και Μόναχο κατά την περίοδο Ιουνίου - Νοεμβρίου 2023, αλλά και ο όμιλος SUNWEB, σε συνεργασία με τον οποίο για σχεδόν επτά μήνες θα πετάμε καθημερινά στα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ζακύνθου, της Καρπάθου, της Κω, της Ρόδου και των Χανίων, μεταφέροντας εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία και την Ολλανδία», λέει σχετικά.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 2/6