Τα όσα βλέπουμε και ακούμε στις τηλεοπτικές (και όχι μόνο) εκπομπές τις τελευταίες μέρες από τα χείλη στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν προηγούμενο… Εξαγγελίες φόρων χωρίς τέλος! Το έργο κάθε πρωί επαναλαμβάνεται απαράλλαχτο στα «παράθυρα». Εμμονή σε φορολογικά μέτρα, τα ίδια και τα ίδια, μονότονα και -εντέλει- εκνευριστικά!

Οι προτάσεις για νέους ή/και μεγαλύτερους φόρους παίζουν σε πρώτη μετάδοση από όλες τις πρωινές εκπομπές και μάλιστα εκφερόμενες από «κορυφαία» στελέχη που επελέγησαν -υποτίθεται- ώστε να μην κάνουν τέτοιου είδους γκάφες, αλλά τα οποία τελικά αυτοπαγιδεύονται με τις εξαγγελίες τους!

Η βοήθεια του κοινού

Ενδεικτικά είναι τα σχόλια τηλεθεατών, που παρακολουθούν τους κομματικούς εκπροσώπους της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη να διαγκωνίζονται ποιος θα επιβάλει τα «δικαιότερα» χαράτσια: «Καλά, τι έπαθαν και μιλούν για φόρους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Τι τους πείραξε η στέγη των Ελλήνων; Τι τους πείραξε να μπορεί ο γονιός να δίνει στο παιδί αφορολόγητη την περιουσία του; Η επιχείρηση που μπορεί και στέκεται στα πόδια της πληρώνει φόρους, δημιουργεί θέσεις εργασίας και προχωρά σε επενδύσεις, γιατί να πιεστεί ακόμη περισσότερο; Ποιοι θα φέρουν θέσεις εργασίας, οι κομματάρχες;» είναι οι εύλογες απορίες των πολιτών.

500.000 μικρομετόχους μεσαίων και μεγάλων εταιρειών αφορούν οι προτεινόμενες από ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ αυξήσεις φόρων στα μερίσματα


Προφανώς τα παραπάνω έγιναν σε κάποιο βαθμό αντιληπτά στα στρατηγεία των δύο κομμάτων, ωστόσο αντί για διορθώσεις οδήγησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σε δεύτερο λάθος. Δικαιολόγησαν αυτές τις γκάφες με την εξής πρόφαση, που τελικά εξόργισε ακόμη περισσότερο τους φορολογούμενους πολίτες: Δήλωσαν πως «ό,τι πάρουμε από αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις θα χρησιμοποιηθεί για να μειώσουμε τον φόρο καυσίμων και τροφίμων!». Δηλαδή, τα δύο κόμματα μας λένε κατάμουτρα: «Δεν μπορούμε να φέρουμε ανάπτυξη, αλλά φορολογούμε τους μεν, για να τα δώσουμε στους δε!». Σε αυτή τη φάση θα τρίζουν ακόμη και τα κόκαλα του οικονομολόγου Τζον Μέιναρντ Κέινς!

Το φιλμ της γκάφας

«Τα δύο κόμματα αγαπούν τους φόρους!», δήλωσε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και δεν είχε άδικο. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν στα προγράμματά τους για «αυξήσεις φόρων στα μερίσματα 500.000 μικρομετόχων μεσαίων και μεγάλων εταιρειών και μειώσεις στο αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για δωρεές περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών προς συγγενικά πρόσωπα α΄ βαθμού». Ισχυρίζονται ότι με αυτή τη φορολόγηση «εξασφαλίζονται έσοδα για κάλυψη δαπανών που θα προκαλέσουν οι εισοδηματικές ενισχύσεις και οι λοιπές παροχές» που περιλαμβάνονται στα οικονομικά τους προγράμματα!

Σκηνή πρώτη. Για την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα και τη μείωση του αφορολογήτου των γονικών παροχών «ήρξατο χειρών αδίκων» ο Γιάννης Δραγασάκης προ διμήνου σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Εκεί ανέφερε το «υψηλό» αφορολόγητο των γονικών παροχών στα 800.000 ευρώ. Δηλαδή, για γονικές παροχές και για δωρεές χρηματικών ποσών σε συγγενείς α' βαθμού. Εκεί μίλησε για την αύξηση φορολογίας μερισμάτων.

Σκηνή δεύτερη. Τυπώνεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί περιλαμβάνεται η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης μερισμάτων πάνω από 50.000 ευρώ τον χρόνο. Δηλαδή, αύξηση του τωρινού συντελεστή 5% σε 10% για το τμήμα πάνω από τα 50.000 ευρώ και μέχρι τα 100.000 ευρώ και στο 15% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Σκηνή τρίτη. Κάθε φορά που μιλούσαν τα οικονομικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, διατύπωναν την άποψη ότι «έπρεπε να μειωθεί το αφορολόγητο των γονικών παροχών από τις 800.000 ευρώ σε χαμηλότερα επίπεδα». Ο κ. Τσακαλώτος προ 10ημέρου μίλησε για ποσό 400.000 ευρώ.

Σκηνή τέταρτη. Η κυρία Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υποψήφια βουλευτής Επικρατείας, μίλησε στον Σκάι «για έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων». Τόνισε ότι «τα υπερκέρδη ορίζονται με τον τρόπο που η ΕΕ τα προσδιόρισε και τα φορολόγησε σε πολλές χώρες». Μάλιστα, ανέφερε ότι μπορούν να βρεθούν από την ΑΑΔΕ! Λίγες ώρες αργότερα, με διορθωτική δήλωση για την απίστευτη γκάφα, έκανε λόγο για «υπερκέρδη πάνω από 6 δισ. ευρώ των εταιρειών ενέργειας και διύλισης!».

Σκηνή πέμπτη. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ραδιοφωνικής ΕΡΤ αναφέρθηκε σε φορολόγηση υπερκερδών σε «σούπερ μάρκετ, μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, μεγάλες εταιρείες logistics»!

Σκηνή έκτη. Κλιμακωτή φορολόγηση μερισμάτων καταγράφει στο πρόγραμμά του και το ΠΑΣΟΚ! Οι… ασθένειες των κομμάτων είναι κολλητικές. Δηλαδή, αν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ποσά μέχρι 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με 5%. Άνω των 50.000 και μέχρι 100.000 ευρώ θα φορολογούνται με 5% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 10% τα υπόλοιπα, αντί για 5% κ.ο.κ.

Σκηνή έβδομη. Η συμπαθέστατη κυρία Ελένη Χρονοπούλου, υποψήφια Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, μίλησε για φορολογία στα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας! Ακόμη, στο Twitter εμφάνισε και το επίμαχο σημείο της μείωσης του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές στα 400.000 ευρώ.

Σκηνή όγδοη. Ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, που συντάσσει το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για έκτακτη φορολογία «των ουρανοκατέβατων κερδών, τα οποία έκαναν οι ενεργειακές επιχειρήσεις λόγω της κρίσης».

Κεραυνοί από τη Ν∆

Οι οικονομικοί αναλυτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι με βάση τα προγράμματα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ:

● Θα προκύψει τεράστιο κύμα φυγής επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με πιθανότερη κατεύθυνση τις Βουλγαρία και Ρουμανία.
● Δεν θα γίνουν επενδύσεις.
● Θα αυξηθεί εκ νέου η ανεργία, με απολύσεις και ελαχιστοποίηση νέων προσλήψεων.
● Θα καμφθεί η ανάπτυξη.
● Θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
● Θα τιμωρηθούν οι νοικοκυραίοι.
● Θα πληγεί η οικιακή οικονομία.
● Θα προστεθούν και νέοι φόροι στην ακίνητη περιουσία.
● Οι νέοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον βάρη. Έχουμε ακόμη 18 μέρες έως τις εκλογές. Θα ακούσουμε πολύ περισσότερα!

Υπομονή…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8/6