Την ένταξη επιπλέον 44.660 νοικοκυριών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», τα οποία προέρχονται από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με την ένταξη των νέων δικαιούχων δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε 585.650 νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες) με νέες, ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 67% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα (879.026 αιτήσεις). Οι νέοι δικαιούχοι θα ενημερωθούν για την ένταξή τους με την αποστολή προσωπικού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι συνολικοί πόροι

Το πρόγραμμα αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα. Δικαιούχοι ήταν όλα τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ στο πρόγραμμα εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Το ποσοστό επιδότησης είναι από 30% έως 50% και το ποσόν ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τα 150.000.000 ευρώ, που είχε ανακοινωθεί αρχικά, και πλέον οι συνολικοί πόροι ανέρχονται σε 287.000.000 ευρώ.

Η αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση έως και 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η μείωση του λογαριασμού ενός νοικοκυριού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ σε ετήσια βάση, ανάλογα με την κατηγορία της νέας συσκευής που θα αντικατασταθεί.

Με κουπόνια

Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι δεν λαμβάνουν χρηματικό ποσόν, αλλά ένα ψηφιακό κουπόνι. Κάθε κουπόνι αντιστοιχεί σε μία συσκευή, συνεπώς ο μέγιστος αριθμός κουπονιών, που μπορεί να λάβει ένας ωφελούμενος, είναι τρεις. Πάνω στο κουπόνι υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός (Voucher ID), το όνομα και ο ΑΦΜ του ωφελούμενου του κουπονιού, καθώς και το επιβεβαιωμένο κινητό, στο οποίο αποστέλλονται τα μηνύματα και οι κωδικοί μιας χρήσης, η κατηγορία της συσκευής την οποία αφορά η συγκεκριμένη επιταγή, το ποσοστό ενίσχυσης και η μέγιστη ονομαστική της αξία, καθώς και ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί στην αντίστοιχη αίτηση.

Δίνοντας το κουπόνι στον έμπορο, ο πολίτης καλύπτει ένα μέρος της τιμής του, οπότε θα πρέπει να εξοφλήσει με δικά του μέσα (μετρητά, κάρτα, δόσεις) μόνο την υπολειπόμενη αξία, δηλαδή ο πολίτης πληρώνει μόνο τη διαφορά για την απόκτηση των συσκευών τής επιλογής του. Ο υπεύθυνος για την παραλαβή τής προς ανακύκλωση συσκευής είναι ο έμπορος. Αν ο έμπορος δεν παραλάβει την παλιά συσκευή και δεν την παραδώσει σε φορέα ανακύκλωσης, δεν θα λάβει το ισοδύναμο της επιχορήγησης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 10/6