Περισσότερες από 400.000 ταμειακές μηχανές θα διασυνδεθούν με τερματικά POS στα τέλη Ιουνίου. Η φορολογική διοίκηση πιστοποιεί αυτές τις μέρες τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των νέων εφαρμογών στις υπόχρεες επιχειρήσεις. 

Για ποιους θα καθυστερήσει η διαδικασία

Όπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, στα τέλη Ιουνίου θα διασυνδεθούν υποχρεωτικά 400.000 φορολογικοί μηχανισμοί με τα POS για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και τον Ιούλιο του 2023 για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Για περίπου 140.000 επιχειρήσεις με παλαιές ταμειακές μηχανές και προβληματικούς μηχανισμούς (μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών), η έναρξη θα καθυστερήσει τουλάχιστον 10 μήνες. Γι’ αυτές η διασύνδεση υπολογίζεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Φοροδιαφυγή

Μετά τις αλλαγές, οι Αρχές θα έχουν εικόνα για το ύψος και τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη και θα μπορούν να εντοπίζουν εστίες φοροδιαφυγής.

Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή, ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη, είτε εκδίδει απόδειξη, αλλά με ένα μικρό ποσό.

Ενοποίηση

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ταμειακές μηχανές και POS ουσιαστικά ενοποιούνται, με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Με το νέο σύστημα, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή, για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει απευθείας από την ταμειακή μηχανή.

Ο έλεγχος

Με το νέο σύστημα, ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

• H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

• Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

• Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

• Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

• Ο Φορολογικός Μηχανισμός – ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.