Αγώνας δρόµου στις εντάξεις έργων του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έγινε λίγο πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Μέσα σε τρεις εβδοµάδες, η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Οικονοµικών και η Ειδική Υπηρεσία Συντονισµού του Ταµείου Ανάκαµψης (ΕΥΣΤΑ) πρόσθεσαν στο ΤΑΑ και στο σκέλος των επιδοτήσεων 64 έργα, συνολικού εκτιµώµενου προϋπολογισµού πάνω από 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπήρξαν άλλες περίπου 40 αποφάσεις που τροποποίησαν υφιστάµενες για ένταξη έργων στο ΤΑΑ.

Στα σηµαντικά έργα θα πρέπει να προστεθεί και η τροποποίηση-αύξηση του προϋπολογισµού της δράσης του clawback στη φαρµακοβιοµηχανία. Ο προϋπολογισµός αυξήθηκε από τα 250 εκατ. ευρώ στα 400 εκατ. ευρώ και το τελευταίο ποσό θα πρέπει να συµψηφιστεί µε ισόποσες επενδύσεις της φαρµακοβιοµηχανίας σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης. Η αύξηση του προϋπολογισµού της δράσης «Μεταρρύθµιση του συστήµατος clawback και συµψηφισµός του µε ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες», αν και ήταν σχεδιασµένη να λάβει χώρα µέχρι το 2025, φαίνεται ότι ήρθε πιο µπροστά. Αυτό σηµαίνει ότι η δράση προχωρά µε καλό ρυθµό, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του προϋπολογισµού. Αλλωστε, έχουν ανακοινωθεί µέχρι σήµερα σχέδια ανάπτυξης δράσεων έρευνας και ανάπτυξης από τη φαρµακοβιοµηχανία ύψους δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων, εκατοµµυρίων ευρώ.

1_5

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπήρξε µια σειρά έργων του ΤΑΑ που καθυστέρησαν σε απορροφήσεις. Τέτοια είναι έργα του υπουργείου Τουρισµού (αναβάθµιση τουριστικών λιµένων, ορεινός τουρισµός, αγροτουρισµός και γαστρονοµία, καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισµός κ.ά.), που, ενώ αρχικά είχαν σχεδιαστεί µε στόχο να πραγµατοποιήσουν δαπάνες δεκάδων εκατοµµυρίων ευρώ το 2022, τελικά οι δαπάνες τους ήταν µηδενικές και πλέον ανακατανεµήθηκαν την περίοδο 2023 και µετά.

2_4

Υπερέβαλε ευατόν 

Πάντως, το υπουργείο Οικονοµικών υπερέβαλε εαυτόν κατά τον µήνα Μάιο. Μέσα στις τρεις πρώτες εβδοµάδες του µήνα είχαµε 102 αποφάσεις ένταξης νέων ή και τροποποίησης παλαιότερων έργων του ΤΑΑ.

Ο σηµαντικότερος όγκος αποφάσεων, συνολικά 60, υπογράφηκε από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Θόδωρο Σκυλακάκη κυριολεκτικά την τελευταία εβδοµάδα πριν από τις εκλογές, δηλαδή από ∆ευτέρα 15 έως Παρασκευή 19 Μαΐου. Ποτέ άλλοτε σε µια εργάσιµη εβδοµάδα δεν είχαν υπογραφεί τόσο πολλές αποφάσεις. Με τις νέες αυτές εντάξεις έργων ο συνολικός προϋπολογισµός του ΤΑΑ στο σκέλος των επιδοτήσεων ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 25 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 16,5 δισ. ευρώ αφορούν σε χρηµατοδοτήσεις του ΤΑΑ και τα 2,5 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ, που καλύπτεται από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων (Π∆Ε), καθόσον ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιµη δαπάνη στο ΤΑΑ. Επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν από το Π∆Ε ή/και το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ αφορούν σε ιδιωτική συµµετοχή.

Με τα παραπάνω φαίνεται ότι εξαντλείται ο διαθέσιµος προϋπολογισµός του ΤΑΑ στο σκέλος των επιδοτήσεων. Ο συνολικός προϋπολογισµός του ΤΑΑ ανέρχεται σε 17,8 δισ. ευρώ και αναµένεται να αυξηθεί σε 18,5 δισ. ευρώ λόγω του REpowerEU. Ετσι, τα αδιάθετα κονδύλια µέχρι στιγµής ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εκτιµάται ότι ένα µεγάλο µέρος αυτών των αδιάθετων κονδυλίων θα «ροκανίσει» η αναθεώρηση του ΤΑΑ που εκκρεµεί και αναµένεται να οδηγήσει σε µια σηµαντική ανατίµηση πολλών έργων που ήδη είναι ενταγµένα.

*Δημοσιεύθηκε στο ‘’MoneyPro’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 10/6