Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα ενισχύσει αποτελεσματικά τον ασφαλιστικό κλάδο, ώστε η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα να φτάσει τον μέσο όρο της ΕΕ, μετέφερε ο τέως υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας χθες στο πλαίσιο του 16ου Insurance Conference.

Ειδικότερα, ο τέως υπουργός διαβεβαίωσε την ασφαλιστική αγορά ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν δοθεί θα υλοποιηθούν στο ακέραιο».

Σημείωσε, δε, ότι το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς παραμένει ενεργό και πιστεύει ότι πρέπει να φτάσει τους δείκτες της Ευρώπης.

Για να γίνει αυτό, όμως, πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα. Κοινός τόπος, πάντως, για όλους τους ομιλητές ήταν σαφέστατα η χαμηλή ασφαλιστική διείσδυση και τα μεγάλα κενά προστασίας στις ασφαλίσεις περιουσίας-φυσικών καταστροφών και υγείας, τα οποία όμως θα αμβλυνθούν μόνο με τις συνέργειες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα σημεία-κλειδιά

Την πόρτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης σε τομείς του Δημοσίου άνοιξε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από τις εκλογές, με την εξαγγελία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Ωστόσο, τα μεγάλα ζητήματα είναι τα εξής τέσσερα:

1. Το κενό προστασίας στην Ελλάδα. Οι πολίτες παραμένουν ανασφάλιστοι έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς μόλις το 3% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο και μόλις το 16%- 17% των κτιρίων στη χώρα είναι ασφαλισμένο έναντι απωλειών περιουσίας. Ενδεικτικό του χάσματος μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών το γεγονός ότι μεταξύ 1980-2018 μόνο το 20% των απωλειών ήταν ασφαλισμένες. Το μέτρο θα ωφελήσει ασφαλισμένους και ασφαλιστικές εταιρείες.

2. Η υγεία, όπου ο Έλληνας πληρώνει τρεις φορές πάνω για τις ίδιες υπηρεσίες-παροχές. Στον τομέα της υγείας η πολιτεία δεν έχει δείξει ενδιαφέρον, με τις συζητήσεις για την εισαγωγή πρωτοκόλλων για την επακριβή τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων να συνεχίζονται. Μπορεί να αυξήθηκε η συνολική παραγωγή ιδιωτικών προγραμμάτων υγείας κατά 15% το 2022, το κενό ωστόσο παραμένει τεράστιο σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με τον Έλληνα να πληρώνει από την τσέπη του (ιδιωτικά) για την υγεία του τρεις φορές παραπάνω από τον μέσο Ευρωπαίο. Ο κ. Νίκος Χαλκιόπουλος (Allianz) αναφέρθηκε στα «καυτά» θέματα της άρσης των αυξημένων άμεσων και έμμεσων επιβαρύνσεων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων στα συμβόλαια του κλάδου υγείας, όπως ήταν η αύξηση του φόρου ασφαλίστρων στο 15% και η θέσπιση συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές κλινικές. Και ζήτησε ο φόρος ασφαλίστρων να μειωθεί στο 10% από 15%.

3. Κατάργηση των φοροεισπρακτικών μέτρων. Η υψηλή φορολογία (ΦΠΑ 24%), αλλά και ο υψηλός φόρος ασφαλίστρων 15% ανεβάζουν το κόστος, αποτρέποντας τους καταναλωτές είτε να διατηρήσουν ένα συμβόλαιο είτε να αγοράσουν συμβόλαιο ιδιωτικής υγείας. Τα ίδια στελέχη επιμένουν για ακόμα μία φορά ο φόρος επί των ασφαλίστρων 15%, που μετακυλίεται στον ασφαλισμένο, να περάσει στον ΦΠΑ, ώστε οι επιχειρήσεις να περνούν το ποσόν ως έξοδο, αλλά και ο ΦΠΑ στην υγεία να καταργηθεί, καθώς δεν συντρέχει πλέον λόγος να παραμένει.

4. Υπερβάλλων όγκος κανονισμών. Βαρίδια στην ασφάλιση είναι και οι κανονιστικές διατάξεις, που λόγω της υπερβολικής γραφειοκρατίας ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών, μέρος του οποίου μετακυλίουν στους ασφαλισμένους.

Το περιεχόμενο των κινήτρων αναλύθηκε χθες από τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, ο οποίος επανέλαβε ως θετικό «πρώτο βήμα» τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίσουν τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών, θεωρώντας ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα, τόσο στο μέτωπο των φυσικών καταστροφών όσο και στους τομείς της υγείας και της αποταμίευσης (αντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος).

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 15/6