Η καλή πορεία στα έσοδα του προϋπολογισμού κλειδώνει οριστικά το χριστουγεννιάτικο βοήθημα που έχει εξαγγείλει ότι θα δοθεί τον Δεκέμβριο, σε πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, διασφαλίζει τα απαιτούμενα κονδύλια ώστε να μειωθεί το πέναλτι παρακράτησης σύνταξης σε όσους συνταξιούχους επιθυμούν να εργαστούν εκ νέου, αλλά και τα χρήματα που χρειάζονται για να επεκταθεί έως το τέλος του 2023 το μέτρο της επιταγής ακρίβειας (Μarket pass) για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης χιλιάδων πολιτών.

Τα χθεσινά στοιχεία για την εξαιρετικά ισχυρή πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου ενισχύουν την εκτίμηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ, ότι το τέλος της χρονιάς θα κλείσει με ένα περίσσευμα εσόδων 800.000.000 έως 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, μέγεθος που θα προκύψει αφενός από την τελική επίδοση της ανάπτυξης και των εσόδων και αφετέρου από τη διαφορά του αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ, έναντι της αρχικής πρόβλεψης του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 0,7%.


Ελαφρύνσεις

Στην πράξη, τα υπερβάλλοντα έσοδα που προέρχονται από τις υψηλότερες των αναμενομένων εισπράξεις φόρων θα επιστραφούν ως «μέρισμα ανάπτυξης» εντός του έτους στους πολίτες με τη μορφή ελαφρύνσεων από την κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι επιστροφές αυτές θα έχουν μεταξύ άλλων ως βασικούς αποδέκτες:

- τους περίπου 1.112.000 χαμηλοσυνταξιούχους, με έμφαση σε όσους εξαιρέθηκαν από την αύξηση των συντάξεων λόγω προσωπικής διαφοράς, που είχαν λάβει και «έκτακτο δώρο Πάσχα» από 200 έως 300 ευρώ,

- τους περισσότερους από τους 2.840.000 δικαιούχους του Μarket pass, καθώς μένει να αποφασιστεί μετά τις εκλογές πόσοι και πόσα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ως ενίσχυση με τη μορφή της επιταγής ακρίβειας των 22 έως 72 ευρώ μηνιαίως.

Οι οριστικές αποφάσεις για την κατεύθυνση του πλεονάσματος θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση και αφού υπάρξει ευκρινέστερη εικόνα από τα έσοδα του επόμενου μήνα, ώστε να διαπιστωθούν τα ταμειακά περιθώρια που υπάρχουν.


Πρωτογενές πλεόνασμα

Στο σκέλος του προϋπολογισμού είναι ενδεικτικό πως παρά τις μειώσεις φόρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, τα φορολογικά έσοδα «σπάνε ταμεία» φέτος, τόσο λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, που προσθέτει επιπλέον φορολογικό πλούτο, όσο και της υπεραπόδοσης εισπράξεων στον ΦΠΑ, ενώ ειδικά για τον προηγούμενο μήνα τα έσοδα ενισχύθηκαν και από την πληρωμή της πρώτης δόσης του (μειωμένου) ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο θυμίζουμε ότι απηλλάγησαν πάνω από 1.000.000 ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα, που καταγράφηκε στο πεντάμηνο, διαμορφώθηκε στα 2,280 δισ. ευρώ, όταν για το ίδιο διάστημα αναμενόταν έλλειμμα 1,398 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα φορολογικά έσοδα για τον Μάιο έφτασαν τα 5,151 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 9,3%, ή 438.000.000 ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού, με τη βοήθεια των εισπράξεων και της πρώτης δόσης από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αλλά και της καλύτερης πορείας άμεσων και έμμεσων φόρων, και κυρίως του ΦΠΑ.


Υπεραπόδοση

Αναλυτικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26,241 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,937 δισ. ευρώ ή 12,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται κυρίως: α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του πενταμήνου, β) στην είσπραξη ποσού 603.000.000 ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και γ) στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22,954 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,005 δισ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470.000.000 ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι η είσπραξη του ποσού αυτού θα γινόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

Το υπόλοιπο ποσόν της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ της φετινής χρονιάς.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή