Ανεβάζει στροφές το Γενικό Λογιστήριο για την έκδοση εκκρεμών συντάξεων και εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, που υπερβαίνουν σήμερα τις 70.000, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται άλλες 15.000 αιτήσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποχρεωτικά απολύονται εντός του προσεχούς Αυγούστου, έχοντας καταθέσει αιτήσεις από τον Φεβρουάριο.

Στην επιτάχυνση μέχρι και κατά 15 φορές αναμένεται να συμβάλει η νέα ενημερωμένη έκδοση της ηλεκτρονικής εφαρμογής ΔΑΥΚ (Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης), που αποτελεί ένα ακόμα πεδίο της στενής και πολυεπίπεδης συνεργασίας μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδική ημερίδα

Το νέο e-ΔΑΥΚ ήταν το αντικείμενο ειδικής ημερίδας που συνδιοργανώθηκε από τη ΓΓΠΣΔΔ και τον e-ΕΦΚΑ με τη συμμετοχή περίπου 150 στελεχών φορέων δημόσιας διοίκησης, στην οποία έδωσαν το «παρών» η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, και άλλοι παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης.

Όπως τονίστηκε κατά την εκδήλωση, το e-ΔΑΥΚ εισάγει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στην πληροφόρηση που ενσωματώνει (αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης του δημόσιου υπάλληλου) και ενισχύει ακόμα περισσότερο το στοιχείο της αυτοματοποίησης στη διαδικασία απονομής των συντάξεων του δημόσιου τομέα, με την προσθήκη νέων πεδίων που αφορούν -μεταξύ άλλων- τη χρήση διαδοχικής ασφάλισης, τον χρόνο υπηρεσίας δημόσιου υπάλληλου στο εξωτερικό και άλλα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται σε πολύτιμο «εργαλείο» για την ταχεία βεβαίωση του χρόνου ασφάλισης και κατ’ επέκταση για την ακόμα ταχύτερη έκδοση των κύριων συντάξεων στο Δημόσιο. Ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ παρουσίασε συνοπτικά τη σημασία του αναβαθμισμένου e-ΔΑΥΚ για την ταχύτητα της απονομής των συντάξεων (αφού περισσότερα στοιχεία για την υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων θα τυποποιηθούν και θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή), την αξιοπιστία της πληροφορίας και την ποιότητα των δεδομένων.

Κωλύματα

Να σημειωθεί ότι η προσπάθεια ξεστοκαρίσματος των εκκρεμών συντάξεων του Δημοσίου ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, όμως υπήρχαν προβλήματα, όπως η διαδοχική ασφάλιση των υπαλλήλων, τα στοιχεία που έλειπαν από τα άλλα Ταμεία, τα αφαιρούμενα διαστήματα (περίοδοι όπου ο υπάλληλος είχε κενά ασφάλισης, π.χ. έπειτα από παύση και πειθαρχικό έλεγχο ή άδεια άνευ αποδοχών) και κυρίως οι αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών. Αρχικά το αυτοματοποιημένο σύστημα αδυνατούσε να επεξεργαστεί ειδικά αυτές που ζητούσαν αναγνώριση χρόνων όχι μόνο για μία αιτία, π.χ. στρατιωτική θητεία, αλλά για συνδυασμό αυτών, όπως στρατό και σπουδές. Παράλληλα, βέβαια, έπρεπε να διορθωθούν τα Δελτία Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης κάθε υπάλληλου.

Συνολικά οι εκκρεμότητες του δημόσιου τομέα που προέρχονται μέσω του ΔΑΥΚ και μπορούν να τύχουν επεξεργασίας από την αυτόματη διαδικασία απονομής συντάξεων μειώθηκαν κατά περίπου 13.700, εκ των οποίων οι περίπου 11.000 αποφάσεις αποδόθηκαν μέσω της αυτοματοποίησης μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του δημόσιου τομέα έχουν αυξηθεί, καθώς κατά μέσο όρο κατατίθενται κάθε μήνα πάνω από 12.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης εργαζομένων στο Δημόσιο.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/6